
Kirazın Önemi
Editörlerimiz sizler için kirazın önemi ve faydaları hakkında yazı hazırladık.
Kiraz
Kirazın Türkiye’de yetiştiği yerler: Marmara ve Ege bölgesinde.Kiraz mevsimi, nisan mayıs aylarında, demet halinde pembemsi beyaz renkli çiçekler açan,
kırmızı, etli ve sulu meyveleri olan ağaçtır. Çiçekler etlenerek fındık büyüklüğünde Kiraz adı verilen meyveleri verirler. meyveler, dallarda iki veya üçü bir arada demetler halinde oluşur ve iyice kızarıp olgunlaşınca toplanma seviyesine gelir.
Fide kiraz ağacından, 5-6 yıldan önce meyve veremez. Bir kiraz ağacı, 60-70 yıl kadar yaşar. Bir ağaçtan ortalama olarak, 20-50 kg kadar ürün toplanabilir. Taze meyvesi dayanıksızdır. mevsim sonu, bilhassa yağışlardan sonra kurtlanır.
Memleketimizde geniş çapta kültürü yapılmaktadır. Uludağ, aşlama, napolyon, sultani, ballı ve ak kiraz gibi çeşitleri vardır.
Kullanıldığı yerler: Meyvesi taze olarak tüketilir. Hoşafı, reçel ve konservesi yapılır. Kiraz ağacı kabuğu kabız ve ateş düşürücü, çiçekleri göğüs yumuşatıcı, yaprakları ise müshil olarak halk arasında bazı bölgelerde kullanılmaktadır.
Kirazın Faydaları
Kiraz zamanı Okinavva’da en güzel mevsimdir. Kiraz pigment olarak güçlü koruyucuları sayesinde kılcal kan damarlarını destekler. Vücudun diğer bölümlerine dağılan (ayaklar, eller, gözler) flavonoidler olarak adlandırılan bu pigmentler kan dolaşımını destekler ve bütün organların düzenlenmesini yardımcıdır. Bu düzenleme yaşlılıkla savaşmada önemlidir.
Kiraz zamanı Okinavva’da en güzel mevsimdir. Kiraz pigment olarak etkili koruyucuları sayesinde kılcal kan damarlarını destekler. Vücudun diğer bölümlerine dağılan (ayaklar, eller, gözler) flavonoidler olarak adlandırılan bu pigmentler kan dolaşımını destekler ve bütün organların düzenlenmesini sağlar. Bu düzenleme yaşlılıkla savaşmada önemlidir.
Günlük yemek için 3 fikir
- En basit olarak kıtır kıtır yemek
- Kırmızı şarapta 5 ile 10 dakika bekleterek hoş bir tat verir
- Bütün etlerle birlikte özellikle şekerli olanlarla (domuz, tavuk)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder