28 Mayıs 2017 Pazar

K Vitamini Hakkında Herşey


K Vitamini Nedir



Yağda eriyen vitaminlerin sonuncusu K vitaminidir. K1 ve K2 olmak üzere 2 çeşidi vardır. K1 özellikle yeşil sebze ve tahıllarda bulunurken, K2 kalın bağırsaklarda gram pozitif bakterilerce sentezlenir. K vitamini karaciğerde depolandığı için eksikliği görünmez.

Her gün, gerekli vitaminlerin yeterli miktarda alınması, genel sağlık ve cilt sağlığı açısından oldukça  önemli. Her vitaminin cilt üzerinde belirli oranlarda etkisi olmakla birlikte bazı vitaminler daha fazla yarar sağlamaktadır. Bu vitaminler arasında A, B,C,E ve K vitaminlerini sayabiliriz.Yağda çözünen vitaminler arasında yer alan K vitamini vücudumuzda yağ dokusunda ve karaciğerde depolanır. Kanın pıhtılaşmasında oynadığı merkezi rolünden dolayı, adını Almanca pıhtılaşma anlamına gelen 'koagulation' kelimesinden almıştır. Kanın normal şekilde pıhtılaşmasını sağlamanın yanı sıra kemikleri hasarlara karşı korur, menopoz sonrası kemik erimesini  ve zayıflamasını da engeller.



K Vitaminin Faydaları Nelerdir?


K vitamini damar sertliği riskini azaltır, karaciğer ve prostat kanseri riskini düşürür. K vitamini eksikliği sık görülen bir durum değildir, çünkü günlük olarak tüketilen yeşil yapraklı sebzelerin çoğunda k vitamini ile beraber c vitamini ve e vitamini bolca bulunmaktadır.. Ayrıca bağırsaklarda bulunan “iyi” bakteriler K vitamini üretebilmektedir.

Ancak antibiyotik kullanımı, K vitaminin vücut tarafından emilmesini önleyen hastalıklar (safra kesesi veya safra yolu hastalıkları, kistik fibrozis, çölyak hastalığı), karaciğer hastalıkları, kan inceltici ilaçlar, ciddi yanıklar ve hemodiyaliz tedavisi K vitamini eksikliğine sebep olabilir. Bu gibi durum ve hastalıklar sırasında doktorunuz K vitaminini ek olarak almanızı isteyebilir.

K Vitamini Bulunan Besinler


Fesleğen: 1 yemek kaşığı (yaklaşık 4 gr) kurutulmuş ve öğütülmüş fesleğen 77.2 mcg K vitamini bulunur ve bu miktar günlük K vitamini ihtiyacının neredeyse tümünü karşılar.

Adaçayı: 1 yemek çorba kaşığı kurutulmuş adaçayı günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %45’ini karşılar.

Kekik: Kekik kurutulmuş baharatlar arasında K vitamini bakımından en zengin baharattır. 1 çay kaşığı kekik günlük K vitamini ihtiyacının %20’sini karşılar.

Ispanak: 1 adet orta boy ıspanak yaprağı 48.3mcg K vitamini bulunur ve bu miktar günlük ihtiyacının %60’ına karşılamaktadır.

Karalahana: 28 gram haşlanmış kara lahana yaprakları günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 1.5 katı kadar K vitamini içerir.

Taze Soğan: Salata ve çorbalarda sıkça kullanılan taze soğan tam bir K vitamini deposu. 100 gram (1 kase doğranmış) taze soğan günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 2.5 katını karşılar.

Brüksel Lahanası: 1 adet Brüksel lahanası 33.6 mcg K vitamini içerir ve günlük ihtiyacın %42’sini karşılar.

Brokoli: 1 adet brokoli günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %65’ini karşılar.

K Vitamini İçeren Diğer Besinler ise; Maydanoz, lahana, ıspanak, Brüksel lahanası, pazı, yeşil fasulye, kuşkonmaz, brokoli, lahana, hardal yaprakları, şalgam, lahana, kekik, marul ve salata, adaçayı, kekik, lahana, kereviz, deniz sebzeleri dahil, salatalık, pırasa, karnabahar, domates, yaban mersini.

K Vitamini Eksikliği ve Fazlalığı


K vitamini eksikliğinde adet kanamasında artış, diş eti kanaması, burun kanaması, idrarda kan, kolay yaralanma ve morarma, kesiklerin normalden uzun süre  kanaması gibi belirtiler görülebilir. Uzun dönemli K vitamini eksikliğinde ise kemik yoğunluğu azalır ve kemik kaybı yaşanabilir. K vitamini eksikliğiyle bağlantılı olarak yumuşak dokularda kalsiyum birikimi artar ve damar sertliği, böbrek taşı gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Fazla K vitamini tüketiminin ise (sentetik K vitamini dışında) herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Cilt Bakımında K Vitamini


K Vitaminini kozmetik sektöründe, kılcal damar çatlamaları, varisler ve gözaltı morlukları geçirmek için kullanılmaktadır. Ciltteki yararları ise  kan pıhtılaşmasıdır. K Vitaminini eczaneden alacağınız ampuller seyreltik olduğu için bu bakımlarda oldukça işinize yarar, bu vitaminin safını kullanmamalısınız. Bu yüzden k vitamini ampulleri daha uygun olacaktır. Cilt kızarıklıkları, hassas cilt bakımında oldukça işinize yarayacak bir vitamindir.

Yağda çözülebilen bir vitamin olan K vitaminin bu tip cilt problemlerinde ampul formunun dışında k vitaminli yağ olarak kullanılması oldukça etkili olacaktır. Bilimsel olarak  kanıtlanmış olmasdada , cildin aşırı kırışmasına yol açan bir hastalık olan pseudoxanthoma elasticum hastalığına karşı yapılan araştırmalarda dermatolojik olarak K Vitamininin  hastalığın sebep olduğu etkilerden korumada başarılı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder