27 Mayıs 2017 Cumartesi

C Vitamini Faydaları


L'Askorbik Asit (C Vitamini)



Sağlıklı bir gelişim, diş, kemik ve deri sağlığı için vazgeçilmez bir bileşen olan c vitamini diğer adıyla  L-askorbik asit, demirin emilmesi, kolajen sentezi, kan damarlarının yapısal gücünün sürdürülmesi, adrenalin bezlerin hormon sentezi ve salgılaması gibi metabolik fonksiyonlarda görev alan karbonhidrat benzeri kimyasal bir  maddedir.

Kimyasal formülü (C6H8O6) olan L-ascorbic acid, 100 gram suda 33 gr çözünebilir. Suda fazla bekletildiği zaman bozulma yapan ascorbic acid suda çözündükten hemen sonra tüketilmesi gereken bir vitamindir.



Vitamin C Faydaları




Vitamin c vücudunuz ve cilt sağlığınız için gerekli bir vitamindir. Yaşlılıktan kaynaklı cilt sarkmaları ve cilt kırışıklıkları oluşur bunun için c vitamini gereklidir. Diğer yandan yaşlanma ,güneşe maruz kalma, sigara içme gibi durumlarda ciltteki C vitamininde azalma görülür. Cildin gençliğini ve esnekliğini sağlayan kolajenin yapımında C vitaminin rolü büyüktür. Kolajen yapısının zayıflaması kolajende kırılmalara ve buna bağlı olarak kırışıkların oluşmasına sebep olur.

C vitamini insan dokularının gelişiminde oldukça hayati vitaminlerden birisidir. Vücut dokusuna sağlamlığını veren kolajenin üretiminden alyuvarların işlemesine kadar bir çok görevi vardır.Vücudumuzdaki demir (fe) dengelenmesinde önemli bir rol oynar. Kolajen üretimini sağlayan bu vitaminin normal bireylerde günlük 60 mg, hamile kadınlarda 75 mg, sigara içenlerde ise 100 mg alınması gerekmektedir. Vücutta antioksidan etkisi vardır ve bu sayede cilt sağlığını da dahil bütün vücudu zararlı toksinlere karşı korur. C vitamini yüksek miktarda oksijen tutulmasını sağlar ve toksiklerin etkisini azaltarak vücudu korumaya alır. Askorbik asit oksijen tutma özelliğine sahip olması nedeniyle antioksidan olarak kullanılır. Yağların ve yağlı besinlerin uzun süre saklanabilmesi, beyaz renkteki sebze ve meyvelerin kararmasının önlenmesi için kullanılır.

C vitamini vücudumuzdaki diğer vitamin ve minerallerin etkinliğini arttırıcı özelliklere sahiptir. C vitamini özellikle cilt bakımında çok önemli bir vitamindir. Cilt lekeleri, kırışıklıklar, ve bir çok cilt hastalığına oldukça iyi gelen bir vitamindir. Askorbik asidin kan damarlarının kuvvetli olmasında da etkili olduğu düşünülmektedir.

Vitamin C Nerelerde Kullanılır?


C vitmaini cilt ve saç bakımında kullanılan ve popüler olan bir vitamindir. Cilt bakımında c vitamini kullanımı genellikle cilt lekeleri, kırışıklıklar, anti oksidan, yaşlanma karşıtı, cilt aydınlatma ve egzama ile sedef hastalığına karşı oldukça yaygındır. Saç bakımında c vitamini kullanımı yaygın yapılmaktadır, saç rengi açma saç boyası akıtmada, kıl köklerini beslemede ve tırnak bakımlarında c vitamini yararlanılan vitaminlerdendir.

Genellikle toplum olarak kış aylarında c vitamini kullanımı aklımıza gelir. Limon ve portakalla özdeşleştirilir ancak limon ve portakal yerine kuşburnu, kırmızı biber, maydonoz ve kivi yenirse daha fazla c vitamini alınır. Grip ve soğuk algınlığına iyi geldiği düşünülmesine rağmen aslında antitoksidan olduğundan kaynaklı dolaylı koruma sağlar doğrudan bir etkisi yoktur. Kanser hastalarında kullanılması son dönemlerde yaygınlaşsa da siz bu tarz vitaminleri doktor tavsiyesi olmadan kullanmayınız.

Vitamin C Nelerde Bulunur?


Askorbik asit bütün canlı dokularda bulunur. Doğada çok yaygın şekilde bulunan bu vitaminin en zengin kaynaklarını taze meyve ve sebzeler ve çiğ et oluşturur. Meyveler arasında en çok askorbik asit içerenler; limon, portakal, greyfurt, kivi, ananas, çilek ve frenk üzümüdür. Elma, armut ve erik ise bunlara göre daha az miktarda askorbik asit içerir. Bu meyvelerden özellikle sitrus meyveleri (limon, portakal, greyfurt), kivi ve domatesin dış kısımları (kabuk) askorbik asit bakımından oldukça zengindir.Sebzelerin neredeyse hepsinde c vitamini bulunur, özellikle kuşburnu, karnabahar, lahana, ıspanak, kuru soğan, biber, turp, tere, maydanoz ve yer elması askorbik asit bakımından en zengin kaynaklardandır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder