27 Mayıs 2017 Cumartesi

Sedef Hastalığı


Sedef Hastalığı Nedir?



Döküntülü pullu bir cilt hastalığı olan, sedef hastalığı halk arasında oldukça yaygın olarak yakalanılan bir hastalıktır. Hastalığın şiddetlendiği ve azaldığı iki dönemi vardır, iki dönemde de sedef lekeleri belirgindir ve geçme eğilimi göstermez.


Sedef Hastalığı Nedenleri



Genler bu hastalık bağlamında önemli bir yere sahiptir. Daha çok kalıtım yoluyla aktarıldığı düşünülen hastalık ailede sedef hastalığı hikayesine sahip birileri bulunuyorsa, o ailenin diğer mensuplarında da olasılık belirmektedir. Ancak bu olasılık zorunluluk olarak görülmemelidir. Olasılığı yüksek ihtimale dönüştüren bazı faktörler bulunur. Bunlardan en bilinen menopoz, ergenlik ve hamilelik sonrası dönem gibi hormonal değişikliklerdir. Bu dönemlerde hastalığın belirmesi ihtimali daha yüksektir. Kimyasal ve fiziksel etkilerin ortaya çıkardığı bir takım deri problemleri ve travmaları da hastalığa tutulmayı kolaylaştırmaktadır.

Psikolojik  sıkıntıların hastalık açısından ne derece önemli olduğu gündemdedir fakat varılan sonuçlar ise bu problemlerin sedef hastalığına ve diğer başka birçok deri hastalığına yol açma niteliğine sahip olduğudur. Sıtma tedavisinde kullanılan bazı ilaçların çok az oranda da olsa hastalığı etkileme gücüne muktedir oluşu da başka bir faktördür.

Sedef Hastalığı Tedavisi


Hastalık diğer hastalıklardan farklı bir tedavi seyrine sahiptir. Daha fazla yaşamına dikkat etmesi gereken hastanın, eğer hastalık çalıştığı yerdeki bir maddeden kaynaklanıyorsa, işini değiştirmesi bile önerilmektedir. Nitekim o maddeye temas, derideki rahatsızlığı artıracaktır. Psikolojik boyutu olan bir hastalık oluşundan dolayı, hastanın ruhsal durumu iyi tutulmalı, destek olunmalı ve hastalığın oluşturacağı depresyona girmesi engellenmeli, girmişse çıkmasına çabalanmalıdır.

Sedef hastalığında kullanılacak ilaçların en bilinen özelliği yüzeysel kullanılmasıdır. Yani oral yoldan değil merhem gibi deride oluşan lezyonlara sürülmek şeklinde bir niteliğe sahip olmalarıdır. Çinko içerikli zayıf steroitli pomatlar ve salisilik asit içeren hafif etkili ilaçlar döküntülerin şiddetlendiği dönemlerde, o döküntülere uygulanarak hastalığın şiddeti azaltılır. Deri kalın bir kabuk bağladıysa, yüz, genital bölge ve saçlı deri haricinde katran içerikli malzemeler de kullanılabilmektedir. Katranın kullanılmaması gereken bölgeler için Steroitli pomatlar ihtiyacı karşılama özelliğini bulunur. Mor ötesi ışınlar da tedavinin belli aşamasında, ileri seviyelerde başvurulabilir. Psikolojik boyutu dikkate alınarak, tedaviye ruh sağlığı için yararlı uygulamalar da eşlik etmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder