27 Mayıs 2017 Cumartesi

B5 Vitamini Faydaları Nelerdir


 B5 Vitamini Faydaları Nelerdir



B vitaminleri grubuna ait en önemli ve kimyasal yapıları aydınlatılmış olan vitaminler; tiamin (B1), riboflavin (B2), niasin (B3), pantotenik asid (B5), piridoksin (B6), biotin, folik asid (B9,B10, B11) ve kobalamin (B12) dir.  Suda eriyen B vitamini kompleksleri arasında yer alan B5 vitamini, pantotetik asit olarak bilimektedir.

B5 vitamini hem hayvansal hem bitkisel kaynaklarda bulunur. B5 vitamini  anksiteye gibi psikolojik bozuklukların tedavisinde ilk akla gelen vitamindir. Aynı zamanda, B5 vitamini, antikor üretimini desteklemesi bakımından oldukça faydalıdır.

B5 vitamini bulunduğu hayvansal ve bitkisel gıdalarda zengin miktarda yer almaktadır. Hayvansal gıdalardan kırmızı ette bol miktarda bulunmaktadır. Ayrıca karaciğer, tavuk, hindi eti gibi hayvansal ürünler ile karnabahar, patates, bezelye, fasulye, mısır gibi bitkisel ürünlerde B5 vitamini bulundurmaktadır. Ayçekirdeği, yer fıstığı, fındık, fıstık, leblebi, kaju gibi kuruyemişler ile pirinç, buğday, arpa, çavdar, bakla, fasulye, mercimek, maş, barbunya, soya fasulyesi yeterli B5 vitamini taşımaktadır.



B5 Vitamin Yararları Nelerdir


Vitaminler olmadan pek çok hayati fonksiyon yerine getirilemeyeceğinden dolayı vitaminlerin insan vücudu için önemi tartışılmazdır. Bu sebeple , vitamin eksikliği yaşamamak ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak için  beslenme düzeninde mutlaka vitaminlerin dengeli bir şekilde bulunması gerekir.

B vitaminleri yağların hazmedilmesini kolaylaştırdığı için ishallerin oluşmasını engeller. Buna ek olarak sinirleri dinlendirir, cildi parlak, canlı ve diri tutar ve tırnakların kırılmamasının önüne geçer.

Pantotenik asitler Parkinson hastalığı, sinir ağrısı, premenstrüel sendrom (PMS), prostat büyümesi, zihinsel ve fiziksel strese karşı koruma, anksiyete karşı, konjenital hipotiroidide tiroid tedavisinin yan etkileri azaltmak, yaşlanma belirtilerini azaltmak, soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlar için, büyüme geriliği, zona, cilt bozuklukları, böbrek üstü bezinin uyarılması, kronik yorgunluk sendromu, salisilat zehirlenmesi, streptomisin nörotoksisite, baş dönmesi ve yara iyileşmesini uyarıcı olarak oral yollardan alınarak kullanılmaktadır.

B5 Vitamini Cilt Bakımı


Sıvılaştırılmış formda kozmetik amaçlar için kullanılabilen b5 vitamininin cilt sağlığındaki etkileri de kanıtlanmıştır. Cildi sıkılaştırıcı etki yaptığı gibi sivilce oluşumuna karşı koruma sağlar.  Cilt lekelerinin oluşumunu engellemekte, güneşin zarar verdiği cilt ve saçın yeniden eski sağlığına kavuşmasında aracılık yapmaktadır.

D-panthenol olarak bilinen bu vitamin cilt bakımında çok sık kullanılır. Özellikle ciltteki yara ve yanıkların iyileşmesinde ve ardından iz kalmaması için oldukça etkili bir vitamindir ama uzun süreli kullanımı ciltte tüylenme yapabilir.

Bu yüzden daha sık saç bakımı saç dökülmesine karşı kullanılır ayrıca saç uzaması, kirpik bakımı ve kaş bakımı gibi alanlarla, peeling, çatlak bakımı gibi uygulamalar sonrası cildin yapısını düzenlenmesi için 15 günlük bakımlarda kullanılması daha uygundur. örneğin kimyasal peeling yaptıysanız veya bir yaralanma varsa bunun bakımı için kullanabilirsiniz.

Peeling Sonrası Bakım ve B5 Vitamini


Ciltte özellikle hamilelik döneminde ve kilo alıp vermeyle oluşan çatlaklar için bu vitamin önleyici ve koruyucu olarak kullanılır. Çatlakların giderilmesi için yapılan kimyasal peeling işleminde sıkça tercih edilmesinin sebebi ise vitaminin cildi hızlı iyileştirmesidir.

Peeling uygulamaları sonrası yeni deri oluşumunu özellikle dış etkenlere korurken iyileşme sürecini hızlandırması açısından etkin bir peeling destekleyicisi olan B5 bu tür cilt bakımlarında oldukça etkilidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder