30 Mayıs 2017 Salı

Kiraz: İdrar Söktürür, Kolesterolü Düşürür


Ülkemizde son derece yaygın olarak bulunan kiraz meyvesi bir çok sağlık faydası ile son derece yararlı bir besin ögesidir. Bizler bu yazımızda kirazın faydalarından kısaca bahsederek bu severek yediğiniz meyve hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Ayrıca kirazın idrar söktürme ve kolesterolü dengelemesinden de bahsedeceğiz. Bunun dışında kiraz çayı tarifi ile diyet rejiminize katkıda bulunacağız.Bu bilgileri kısa bir şekilde öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

Kiraz Kolesterolü Düşürür
Kiraz

Kiraz oldukça faydalı bir meyvedir ve ülkemizde oldukça yaygındır. Kiraz meyvesinin saplarını kurutup kavanozda saklarsanız daha sonra çayını yaparsanız ödeme atmanıza yardımcı olur. Ayrıca kiraz zayıflama amaçlı kullanılabilir. Diğer mısır püskülü saplarıyla beraber maydanoz ve kiraz sapı karışımından elde edilen çayla ödeme vücuttan atılır.

Kirazın Faydaları

Kiraz, vişne C vitamini açısından zengindir ve bundan kaynaklı antitoksidan görevi görür. Her ikisi de cilt ve gözler için yararlı olan A vitamininin öncü maddesi olan Beta karoteni bolca içerir. Kiraz ve vişne koparıldıktan sonra hızla soğuk hava şartlarında veya buzdolabında saklanmalıdır. Yoksa 3-5 gün içinde bozulup çürüyebilir. Çiğ olarak yenmeleri faydalıdır ve kısmen meyvelerinin de sapları gibi idrar söktürücü etkisi mevcuttur. Bol miktarda yenen kiraz ve vişnenin kolesterolünüzü dengeler. Bu meyveler aynı zamanda reçel, meyve suyu ve marmelat yapımında da bolca kullanılır.Konsantrasyon olarak vişne aynı hacimdeki portakaldan 100 misli daha çok C vitamini içerir. Tam olgunlaşmamış hamımsı kiraz ve vişnede C vitamini oranı daha yüksektir. Ortalama bir kase kirazda 31 kalori varken şekerin daha düşük olduğu vişne de bu oran daha azdır. Meyvenin yaklaşık yüzde 90′ı sudan oluşur. İçindeki potasyum ve kalsiyum oranı yüksektir. Ayrıca magnezyum ve fosfor da vardır. Kalp için yararlı olan follatlar vişne ve kirazda bulunmaktadır. Diğer meyvelerde olduğu gibi kirazı da yemekten hemen sonra yemeyin ama ağız tadım değiştirmek için çok az miktarda yiyebilirsiniz. Kirazın kanı sulandırdığını da hatırlatırım. Bu nedenle eskiler kiraz bollaştığı zaman sülük tedavisine ara verirlermiş. Bu dönemde özellikle ara öğünlerde kirazı da unutmayın.

Kiraz Sapı Çayı


30 gram kiraz sapını 1 litre suda 10 dakika kaynatarak hazırlanan çayın düzenli içimi ile; idrar söktürücü ve sindirimi düzenleyici özelliği bulunur. Böbrekleri çalıştırarak, ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını kolaylaştırıyor. Böylece romatizma ve gut hastalıkları, eklem kireçlenmesi ve damar sertliğine karşı olumlu etki yapıyor.


Kiraz Şekere İyi Gelir mi ? 

Bütün meyveler gibi, kirazlar doğal şekerler içerir. Glikoz kirazdaki en bol şekerdir, bunu fruktoz takip eder. Kirazdaki şeker konsantrasyonu çeşitliliğe ve olgunluğa bağlı olarak yüzde 8 ile 20 arasında değişir. Muhtemelen şüphelendiğiniz gibi, daha tatlı kiraz çeşitleri daha fazla ve daha yüksek bir şeker konsantrasyonuna sahiptir. Örneğin, bir fincan taze tatlı kiraz, vişnelere göre 13 g ile karşılaştırıldığında yaklaşık 16 g şeker içerir.
Burada bir diğer önemli konu ise glisemik indeks konusudur. Glisemik indeks (GI), karbonhidrat içeren gıdaların kan şekeri seviyesindeki etkisini yansıtır. Bir yiyeceğin GI değeri ne kadar yüksekse, kan şekeri seviyesini yükseltir. Taze vişne için GI değeri 22'dir ve bu oran onlara düşük GI gıda yapmaktadır. Uygun kısımlarda yenildiğinde, düşük GI gıdaların kan şekeri seviyesini önemli ölçüde yükseltmesi olası değildir. Taze tatlı kirazlar GI skalasında 62 ve orta GI gıda olarak bilinmektedir. Bu, tatlı kirazların kan şekerinizi yükseltmek için daha muhtemel olduğu, ancak genellikle sadece mütevazi olduğu anlamına gelir.



Yazımız sonuna gelirken sizlere Sağlık Dostu Gıdalar yazımızı da okumanızı öneririz. Bu sayede sağlıklı beslenme hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder