13 Temmuz 2017 Perşembe

Tırnak Mantarı İlaçları

Tırnak mantarı tedavisinde doktorlar tarafından önerilen reçeteli ilaçların kullanımı son derece önemlidir. Eğer reçetesiz ilaç almak isterseniz en azından eczanelere danışmanız gerekir. Bu makalede genel olarak tırnak mantarı sorununda kullanılan ilaçlardan bahsedilecektir. Aşağıdaki ilaçları doktorunuza danışmadan kullanmamalısınız. İyi okumalar dileriz. 

Tırnak Mantarı

tırnak mantarıOnikomikoz ya da daha basit terimlerle tırnak mantar enfeksiyonu, el tırnağın yanı sıra ayak tırnağını da etkileyen bir durumdur. Hatta ayak tırnakları yanlış kullanılan nemlendiriciler, havasız ayakkabılar, toplu alanlarda çıplak ayakla gezilmesinden kaynaklı kapılan bakteriler ve başkasına ait olan ayakkabıların kullanılmasından dolayı daha çok görülmektedir. Tırnağın içindeki bir fungal enfeksiyon, tırnağın altında ufak beyaz veya sarı bir leke ile başlar ve yayılır, ayak tırnağının kalınlaşmasına, renginin solmasına ve kenarlarında ufalanmaya neden olur. Mantar genelde tırnağa baskı uygulayan sporcular, baletler, uzun süre kapalı ayakkabı giyenler, havuz, sauna, hamam gibi yerlere gidenler, başkasını eşyasını kullananlar, ayak mantarı olanlar ve vücut direnci düşük belli yaş üzerindeki kişilerde gözlemlenir. Tırnak anormalliklerinin %50'sini tırnak mantarı oluşturur. Ancak maalesef tırnak mantarı tedavisi oldukça zordur, tırnak mantarı dört çeşit olmasından kaynaklı farklı tedavi yöntemleri denenmektedir. 

  • Proksimal subungual onikomikoz, fungal enfeksiyonun yeni oluşan tırnak tablasına nüfuz ettiği tırnak kıvrımına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
  • Beyaz yüzeysel onikomikoz (WSO) ,tırnaklarda tebeşir beyazında bir görünüm veya "beyaz adacıklar" yaratma eğilimindedir.
  • Distal subungual onikomikoz , tırnak yatağını ve tırnak tablasının altını istila eder.
  • Candidal onikomikoz  ,sık sık suya daldırılmasından ötürü tırnağa "Candida" denilen bir  bakteri cinsinin bulaşması sonucu olur.


Venofamed Tırnak Mantarı İlacı

    venofamed tırnak mantarı ilacı
  • Eğer  VENOFAMED’i kullanacaksanız temiz bir nevresim kullanın çünkü mantarlar çarşaflar içinde barınabilmektedirler. 
  • Eski terliğinizi mutlaka atın ve bundan sonra da daima burnu açık terlik kullanın; başkasının terliği asla kullanmayın. Misafirliğe gittiğinizde de kendi terliğinizi gerekirse götürün.
  • Otel gibi yerlerde kesinlikle çıplak ayakla gezmeyiniz.
  • Manikür pedikür yaptırma alışkanlığınız varsa; Kendize ait bir manikür setiniz olsun ve bundan sonra sadece onunla bakımınızı yaptırınız. Evde de sizin tırnak makasınızı asla başka aile üyesi kullanmamalıdır. 
  • Her manikür öncesinde mutlaka VENOFAMED’i bir 3 veya 5 dakika kadar önce uygulayarak Venofamed’in işlem boyunca tırnaklarınız için gerekli koruma perdesini oluşturmasına izin veriniz.
  • Sauna, ve havuz gibi başkaları ile ortak kullanılan nemli ortamlara girmeden önce de mutlaka VENOFAMED kullanınız. Unutmamak gerekir ki nem mantar enfeksiyonunun en önemli barınma alanıdır. 
  • Venofamed tedaviyi 8 ile 12 haftada tamamlayabilmektedir ancak bir daha hastalığın nüks etmemesi için en az 1 yıl düzenli kullanmaya devam ediniz. Çünkü ayak tırnakları genellikle 6 ay içinde tamamen yenilenebilmektedir. 
  • Venofamed’i her ne kadar evde kendiniz çok rahatlıkla uygulasanız da, özellikle yıllardır mantarı olduğu içi artık tırnakları aşırı derecede kalınlaşmış olanların bakımlarını profesyonel bir pediküriste yaptırmaları ve her tırnak inceltme işlemi sonunda da ayrıca ilave VENOFAMED uygulaması yaptırmaları yerinde olacaktır.

Tırnak Mantarı Kremi

Tırnak mantarı için aynısefa kremi Tarım Bakanlığı tarafından onaylıdır.  Genelde eczanelerde reçetesiz ilaçlar almak istediğinizde aynı sefa kremi çokça önerilmektedir. Bu krem özellikle tırnak mantarı başlangıcı ve hafif tırnak mantarları için son derece etkilidir. Aynı sefa kremi de bu amaçla üretildiğinden dolayı tırnakları kökünden temizleyerek yeni çıkan tırnakların daha sağlıklı olmasını sağlar.  Antifungal olan bu kremi alarak üzerindeki talimatlara uygun şekilde tırnak mantarına uygulamalısınız. 

Tırnak Mantarı Cilası


Gelelim tırnak mantarı cilasına; tırnak mantarıyla hem içten hem dıştan mücadele etmemiz gerektiğini söylemiştik. İçten mücadele kolay, günde 1 veya 2 antibiyotik kullanmanız yeterlidir. Tabi bu oran doktor tarafından belirlenmelidir.  Dıştan müdahale ise biraz zaman alacaktır. Tırnak mantarı cilasını eczanelerde bulmak mümkündür.. Tırnak cilası seti olarak eczanelerde bulabileceğiniz setin içerisinde;
  •  Tırnak Zımparası 
  •  Alkollü Temizlik Bezi 
  •  Mantar Cilası bulunmaktadır.
Eczanelerde satılan bu tırnak mantarı cilalarının bazıları hakkında aşağıda bilgiler verilmektedir. 

Nibulen Tırnak Cilası


tırnak cilası nedir
Siklopiroksolamine duyarlı Tinea corporis, Tinea cruris, Tinea pedis- Trichophyton rubrum, T. mentagrophytes, Epidermophyton floccosum (Aerothesium floccosum), Microsporum canis; deri candidiasis'i (Moniliasis), Candida albicans (Monilia albicans) Pityriasis versicolor-Pityrospor orbiculare (Malassezia furfur) patojen fungus türlerinin neden olduğu yüzeysel dermatomikozların topikal tedavisi için  idealdir.
Tırnak mikozlarında (onychomycosis, Tinea unguium) topikal yardımcı tedavi olarak kullanılır.

Nibulen tırnak cilasını uygulamadan önce tırnaklarınızı düzgün bir şekilde kesip , tırnak mantarı durumuna göre gerekirse yüzeysel bir törpüleme işlemi yapmalısınız. İlk ay gün ve gün kullanılan tırnak mantarı cilası daha sonraki ayda haftada 1 kaç kez uygulanır ve 3. ayda ise haftada 1 uygulama yeterlidir. Genelde 3 ay kullanım yeterli olsa da tekrar tırnak mantarı sorunu yaşanmaması için 6 ay kullanılabilir. Nibulen tırnak cilası sürüldükten 5-10 dk sonra alkollü bir bez ile silinebilir. Veya açık havada kurutulabilir. 

Excilor


excilorExcilor , tırnak mantarı tedavisinde kullanılmaktadır. Excilor tırnağa doğrudan yerleştirip virüs bulaşmış tırnağın yüzeyine kolayca uygulamanızı sağlayan, kullanışlı ve kullanımı kolay hassas aplikatör ile birlikte gelir. Bu sayede uygulama daha kolay olmaktadır. Bir fungal tırnak enfeksiyonunuz olduğunda, tırnağın altındaki mantarlar, tırnağın yapısını oluşturan madde olan keratin üzerinde beslenir. Excilor, herhangi bir mantar gelişimine düşman olarak çalışır ve tırnakğa nüfuz ederek ve altındaki çevreyi değiştirerek çalışır. Bu yöntem, Excilor'un enfeksiyona ulaşmadan tırnak içinden geçmesi için zaman ayırması gereken diğer birçok tedaviden daha çabuk bir şekilde soruna odaklanmasını sağlar.


Excilor'un etkileri çabuktur  enfekte olan tınak üzerindeki  etkilerini çabuk görürsünüz. Bununla birlikte, tırnağınızdaki enfeksiyonu fark ettiğinizde tedaviye başlamak önemlidir. Enfeksiyon azaldıkça, Excilor'un sadece tırnağın küçük bir bölümünde çalışması gerekeceği için tedavi süresi kısalır. Temiz, sağlıklı tırnakların sonuçları daha sonra elde edilecektir.


Excilor'un verimliliği saniyeler içinde uygulandığından klinik olarak ispatlanmıştır ve sadece bir dakika içinde kurur. Kullanımında ise uygulama aşağıdaki gibidir; 



  • Tırnak temizlendikten sonra sabaları ve akşamları birer kez Excilor uygulanır.  Kalem şeklindeki aplikatörün varlığı uygulamanızı kolaylaştırmaktadır.  
  • Excilor tırnağı sürüldükten sonra açık havada 4-5 dk bekletilerek kurutulmalıdır. 
  • Excilor kullanımı tırnak mantarı cilalarındaki gibi 3 ay gibi bir süre gerektirmektedir.  

Yukarıdaki yöntemlere alternatif olması açısından sizlere alıntı olarak sunacağımız aşamalı tırnak mantarına kesin çözümlü uygulamayı aktarıyoruz.

Tırnak Mantarı Tedavisi


İlaç harici olarak lazer ile mantarlar tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca kimyasal peeling işleminde kullanılan asitlerle mantarlı bölgenin yakılarak hem mantarın kurutulması hem de cildin yenilenmesi sağlanır.  Tırnak mantarının tedavisi için kullanılan geleneksel yöntemlerle bilimsel yöntemleri birleştirerek oldukça etkili bir bakım sunulmaktadır. Bunun için kullanacağımız bakım ürünleri şunlardır; 


  • Elma sirkesi 
  • Laktik asit 
  • Vicks 
  • Çamaşır suyu 
  • Ketoral şampuan 
  • TCA 
  • Menthol 
  • Kafur 
  • Çay ağacı yağı 
  • Çinko oksit 
  • Salisilik asit 
Tırnak mantarı tedavisi için kullanacağımız bu malzemelerin nasıl kullanılacağını ve yapılacak bakım hakkında aşağıda maddeler halinde bilgi verilmektedir. 

Tırnak Mantarı Kesin Çözüm


Tırnak mantarı ilaçları veya bitkisel tırnak mantarı tedavisinden sonuç alamayanlar için son zamanlarda son derece etkili olan tedavi yöntemi aşağıda yer almaktadır. Bakımın ilk aşaması su ile seyreltilmiş çamaşır suyu  kullanımı olacaktır.

Tırnak Mantarına Çamaşır Suyu Sürmek


Her duştan önce mantarlı tırnağa kulak çubuğuyla çamaşır suyu süreceksiniz, bunu duşa girmeden beş dakika önce yapacaksınız. Çamaşır suyu uygulaması, tırnak alanında mantarın diğer tedavilere direnç geliştirmesini önlemek için gereklidir.

Duşta Tırnağın Yıkanması


Tırnak mantarı geçene kadar tırnağınızı her duşta ketoral veya fungoral şampuanla yıkayacaksınız. Yani önce tırnağımıza çamaşır suyu sürdük, sonra duşa girdik, ayağımıza suyu tuttuk, sonrasında tırnağımıza ketoral şampuanı sürdük ve bir dakika kadar bekledikten sonra duşumuza devam edeceğiz.

Tırnak Mantarına Vicks Krem Sürmek


Tırnak mantarımıza her sabah vicks ile yapacağımız bir krem karışımı süreceğiz, buradaki amaç salisilik asit ve diğerlerinin yardımıyla tırnağın daha incelmesini sağlarken, krem karışımımız sayesinde mantarın yayılmasını da engellemek olacaktır.  Aşağıda kremin tarifi ve nasıl kullanılacağı yer almaktadır.
  • 2 kutu vicks 
  • 1 kutu vazelin 100 gr 
  • 10 ml çay ağacı yağı 
  • 40 gr çinko oksit (4 poşet) 
  • 20 gr salisilik asit (2 poşet) 
Önce yaklaşık 300 gram malzememizi alacak ağzı kapalı sağlam bir kavanoz bulun, vazelini ve 2 kutu vicks kremi kavanozun içine ilave edip sıcak suda benmari usulü eritin. Her ikisi de eriyince kavanozu dışarıda soğumaya bırakın. Kavanozumuz soğuduğunda diğer malzemeleri içerisine ilave edin ve bir kaşıkla iyice karıştırıp, kapağı sıkıca kapadıktan sonra iyice çalkalayın. Bu işlemi karışım hafiften donmaya başlayana kadar tekrarlayın, artık pelte kıvamına geldiğinde buzluğa atın ve 15 dakika sonra kremimiz hazır olacak. Bu hazırladığınız kremin iyi karışması önemlidir. Kremi sabahları mantarlı tırnaklara süreceğiz. Tabi yukarıdaki diğer işlemleri de ihmal etmiyoruz, duş öncesi ve duştaki bakımlara devam.

Tırnak Mantarına Elma Sirkesi Sürmek


Tırnağımıza akşamları elma sirkesi süreceğiz. Sabah hazırladığımız kremimizi akşamsa elma sirkeli karışımımızı süreceğiz. Böylelikle inatçı mantarımız neye uğradığını şaşırıp yavaş yavaş yok olacak. Ama elma sirkesini tek başına kullanmayacağız, etkisini arttırmak için içerisine laktik asit ilave edeceğiz. Gerekli malzemeler;


  • 1 su bardağı elma sirkesi
  • 20 ml saf laktik asit

Boş ve ağzı sıkı kapanan bir şişe bulup elma sirkesini ve laktik asiti karıştıracağız. İşlem bu kadar. Sonrasında akşamları tırnak mantarımıza kulak çubuğu yardımıyla bu elma sirkeli karışımı süreceğiz.

Tırnak Mantarına TCA Sürmek


İşte tırnak mantarına kesin çözüm sunacak son adıma geldik. Bu işlem mantarı öldürürken bulaştığı yerlerden de uzaklaştıracak. Bu işlem için %50 TCA (trichloroacetic acid) kullanacağız. Aslında TCA uygulaması ilk yapacağımız uygulama, ama diğerleri rutin yapılacağı için en sona yazdım, çünkü asiti ilk aşamada haftada bir yapacağız, sonrasında 20 günde bir uygulama yapacağız.

Tırnak mantarına tca uygulamadan önce tek kullanımlık törpü ile tırnağın üzerini iyice törpüleyin ve sonra tırnağınıza çamaşır suyu sürüp tırnağı iyice yıkayın. Tırnağı iyice yıkadıktan sonra kulak çubuğu ile TCA %50'yi tırnak etlerine gelmeyecek şekilde tırnağın üzerine sürün. Bu ilk aşamalara tırnak etine değdirmemek önemlidir. Tırnak etinize değerse yıkamak zorunda kalırsınız, tırnak asit sürdükçe incelecek o aşamaya kadar ete değmemesi zarar vermesini engelleyecektir. TCA'yı haftada bit tırnakları törpüleyip sürdükten sonra yukarıdaki çamaşır suyu, ketoral, laktik asit elma sirkesi karışımı ve vicks ile hazırladığınız bitkisel tırnak mantarı kreminizi yukarıda tarif edilen şekilde kullanmaya devam edeceksiniz. Altı hafta (1,5 ay) sonunda tırnaklarınız incelecek hatta daha erken de incelip düşebilir. İşte bu aşamada tırnak etlerinize ve tırnak alt derinize asit süreceksiniz, buradaki amaç tırnak mantarının yenilemesini önleyerek, ete bulaşan mantarı da öldürmek. Tırnağınız incelip ete tca sürdüğünüzde canınız yanacak, toplam 2 dakika kadar bekledikten sonra bol suyla yıkayacaksınız.

Bu aşamadan itibaren yukarıdaki işlemleri bırakıp etin iyileşmesini bekleyeceksiniz. Et iyileşene kadar bölgeye madecassol krem süreceksiniz. Et iyileşip deri soyulduktan sonra ki bu yaklaşık 10-15 gün sürer, iyileşmeden sonra yukarıdaki işlemlere 15 gün kadar daha devam edeceksiniz, birinci ayı doldurduğunuzda etleri bir daha tca ile yakacaksınız, o da iyileştikten sonra 15 gün kadar daha yukarıdaki bakım ürünlerini bitirene kadar devam edeceksiniz.

Yaklaşık 3 ayın sonunda artık tırnak mantarından eser kalmayacak. 
Kaynak :https://medium.com/@tirnakmantari

Tırnak mantarı tedavilerinin genelde 3 ay kadar olduğunu fark etmişsinizdir.  Bu süre mantarın tamamen yok edilmesi için gereken bir süredir. Ve ne kadar hızlı bulaştığı dikkate alındığında devasa bir süredir. Bunun için tırnak mantarı enfeksiyonunu engellemek son derece önemlidir.  Bunu aklınızdan çıkarmayarak yukarıdaki bilgiler ışığında  erken tedavi son derece önem arz etmektedir. Umarım bu konuda yazımız sizlere yeterli bilgiyi sağlamaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder