31 Mayıs 2017 Çarşamba

Çocuğa Nasıl Cinsel Bilgi Verilmeli


Çocuklara Cinsel Bilgi



Çocuklar cinsiyet ve üreme konuları noktasında, anne babalarımız tarafından yeterince bilgi aktarılmadığında sorun yaşarlar. Bu yanlış tutumu içinde olmamamız gerekir ve çocuklarımızı ilk elden bilgilendirmemiz gerekir. Bizler için cinsellik ve üreme ile ilgili bilgi ne kadar önemli ise, çocuklar açısından da o denli



ihtiyaç duyulur. Küçük çocukların cinsellikle ilgili soruları, cinsel duygular değil, üreme konusudur. Genellikle çocuklar 2-3 yaşlarında soru sormaya her şeyi anlamlandırmaya çalışırlar. Bebekler nasıl olur?, Ben nereden geldim? bu soruları gerçeklere dayanarak çocuğunuzun yaşını göz önüne alarak kısaca kaçmadan cevap verin.

Cinsellikle İlgili Merak Edilenler

Çocuğunuz cinsellik ile ilgili bilgileri evebeyinlerinden edinsin, bilgileri aktaran siz olun ki cinsiyet ve üreme ile ilgili bilgileri başkaları ile konuşması gerektiğini düşünmesin. Tartışmaktan kaçınmayın kötü, yasak, diye aklına yer etmesin.


Sorduğu soru ne olursa olsun (cinsellik üreme) her şeyi bir çırpıda anlatmaya koyulmayın. Kısaca sadece sorulan soruyu doğru ve anlamlı cevaplar verin. Anne, babaların çoğu sorulan  sorulara hayvanların veya böceklerin üzerinden anlatmayı tercih ederler . Ancak çocuk bundan tatmin olmaz. Onları ilgilendiren gerçek olgulardır. Çocuğunuz size cinsellik ve üreme ile ilgili sorduğu soru karşısında bu ne biçim bir soru edası ile ona bakmayın. Suratınızı buruşturup telaşa kapılmayın doğal olun.

Çocuğa Cinsel Doğru Bilgi




Çocuğunuzun sorduğu soruyu cevaplamanın en iyi yolu belki de döl yatağı içerisinde fetüsün ne şekilde geliştiğini gösteren resim ya da kitaplardır. Hem meraklı gözler ile bakacak hem de sorularına yanıt bulacaktır. İleride doğru olarak yanıtladığınız bu bilgileri hatırlayacak, doğru kullanacaktır. Çocuklar anne-babalarından edindikleri bilgileri arkadaşları ile paylaşırlar, bunda da bir sakınca görülmez. Ancak kendi cinsel yaşantınız ile ilgili bilgileri aktarmayın. Böyle bir soru sorduğunda bunun sizin için özel olduğunu, paylaşmak istemediğinizi belirtin. Çocuğunuz sizi çıplak giyinirken, görürse doğal olun sakınmayın anne’nin ya da baba’nın anatomik yapısını gözlemler. Bunu özellikle yapmayın uzun süre çıplak dolaşmayın. Çocuğunuz karmaşık duygular içine sokabilirsiniz. Çıplaklığınızın tahrik edici, cinsel yönden uyarıcı bir nitelikte olmaması gerektiğini unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder