27 Mayıs 2017 Cumartesi

B5 Vitamini


B5 Vitamini



B5 vitamini, diğer adıyla 'Pantotenik Asit' hayvansal kaynakların yanı sıra bitkisel kaynaklarda da bulunması nedeniyle 'pantos' (Yunanca:her yer) anlamına gelen kelimeden türetilmiştir. Bu vitaminin metabolizmada etkin şekline Koenzim A denmektedir.  Kimyasal yapıları farklı olmakla birlikte B vitaminleri grubunun genel olarak ortak özellikleri suda çözünmeleri, azot taşımaları, ısıya dayanıklı olmaları ve bazı enzimlerin kofaktörlerini oluşturmalarıdır.B5 vitamini, suda çözünen, B vitamini ailesinin bir üyesidir. Hücrelerin kendini yenilemesi içi ve merkezi sinir sistemi için oldukça faydalı bir vitamindir. Adrenalin bezlerinin düzgün işlev göstermesinde çok önemlidir. Yağ ve şekerin enerjiye dönüştürülmesinde temeldir. Enzimlerin ve hormonların bir parçası olarak insan metabolizması için önemli olup hemoglobin sentezinde görev alır.



B5 Vitamini Nelerde Bulunur ?


Pantotenik Asit hem bitkisel hem hayvansal kaynaklarda bulunur. B5 vitamini açısından en zengin gıdaların 100 gramında yaklaşık olarak bulunan miktarı aşağıda görebilirsiniz;

Mantar: 3.59 mg
Peynir (keçi peyniri): 3.35 mg
Yağlı Balıklar: 2.24 mg
Avokado: 1.46 mg
Yumurta: 1.53 mg
Kırmızı Et: 1.61 mg
Tavuk ve Hindi: 1.32 mg
Ayçekirdeği: 7.06 mg
Tatlı Patates:0.88 mg

B vitaminleri kırılgandır ve yüksek sıcaklıklarda uzun süre saklandıkları zaman ve yiyecek hazırlama işlemleri sırasında tahrip olabilmektedir ( ör.yıkama, aşırı pişirme, süzme vb.) Ayrıca bu gıdaların  herhangi bir endüstriyel işlemden geçmesi içerisindeki vitamin oranını ve faydalarını azaltacaktır.

Vücutta B5 Vitamini Dengesizliği


B5 vitamini, hem hayvansal hem bitkisel besinlerde bulunduğundan eksikliğine çok sık rastlanmaz. Eksik olması durumunda aşağıdaki belirtiler görülebilmektedir:

Kusma, karın ağrısı ve bağırsak bozuklukları, kasılma nöbetleri, yorgunluk/halsizlik, uyku bozuklukları, depresyon,el ve ayaklarda karıncalanma, titreme, cilt hasarları ve cilt hasarlarının geç iyileşmesi gibi etkenler ortaya çıkabilmektedir.

 Kimler B5 Vitamini Eksikliği Bakımından Risk Altındadır ?


Özellikle vejetaryen beslenen kişiler B5 vitamini eksikliğinin tehditi altındadır. Çünkü bitkilerden alınan  B vitamini oldukça eksiktir ve sadece süt ve süt ürünlerinden B vitaminini karşılayabilirler. Bu da günlük ihtiyaç için yeterli olmayabilir. Bazı diyabet ilacı veya antibiyotik türünü kullanan kişiler bu eksikliği yaşayabilirler. Pernisiyöz hastalığı olan kişiler B vitamini eksikliği yaşar.

B5 Vitamini Fazlalığı


Fazla alınması halinde ishal görülebilir, kanama riskinde artış meydana gelebilir veya mevcut kanama var ise (kadınlarda regl dönemi gibi) süresinde uzama söz konusu olabilir. Ancak bu riskler B5 vitamininin besin takviyesi olarak fazladan alınması halinde görülür, gıdalardan doğal yollar ile alınması halinde görülmez.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder