27 Mayıs 2017 Cumartesi

A Vitamini Kaynağı Besinler


A Vitamini Nelerde Bulunur



A vitamini, geniş bir grubun genel adıdır ve bu grupta yer alan tüm öğelerin sağlığa ayrı ayrı yararları bulunmaktadır. İnsan vücudunda doğal olarak karaciğerde üretilen  vitamini bitkisel ve hayvansal kaynaklardan da elde edilebilmektedir.

Ancak eksikliği ve fazlalığına bağlı olarak bir takım olumsuzlukların yaşanmasına sebep olabilen a vitamini özellikle göz sağlığı açısından vücut için gerekli bir vitamindir. Ayrıca a vitamini cilt ve saç bakımında da  oldukça faydalıdır ve özellikle saç derisine uygulandığında saç dökülmesini durdurur.Kolajen sentezinde oldukça önemli bir göreve sahip olan a vitamini, kolajen ve elastin sentezini arttırarak cilt kırışıklıklarını önler. Cildi uyararak cilt yenilenmesi sağlar. A vitamini bu işlevi sayesinde oluşmuş cilt kırışıklıklarının geçirilmesinde bir hayli önemli rol üstlenir.



A Vitamini Çeşitleri


Hayvansal Gıdalarda A vitamini


Hayvansal gıdalardan alınan A vitamini “retinoid” olarak adlandırılır. Retinoidler, A vitamininin faydaları arasında sayılan güçlü bağışıklık sistemi ve inflamatuvar hastalıklardan korunmak için önemlidir.

Keçi sütü
İnek sütü
Karides
Yumurta
Somon balığı
Pisi balığı
Peynir
Yoğurt
Morina balığı
Ton balığı
Tavuk eti
Sığır eti
Hindi eti
Koyun eti
Ciğer

Retinoid formlar gebelik, doğum, sağlıklı büyüme, gece görüşünün gelişmesini, kırmızı kan hücresi üretimini ve bulaşıcı hastalıklara karşı etkili koruma sağlar. Bu hastalıklarla veya durumlarla karşı karşıya olmasak da hepimizin A vitamininin “retinoid formuna” ihtiyacımız vardır.

Bitkisel Gıdalarda A Vitamini


Bitkisel kaynaklardan alınan A vitamini “karotenoid” olarak adlandırılır ve retinoidler gibi sağlığa benzersiz faydaları bulunmaktadır. A vitamininin “karotenoid formu” daha çok antioksidan ve iltihap önleyici özelliğe sahiptir. Belirli karotenoidlerin sağlığa farklı yararları  vardır.

A vitamininin özellikle göz sağlığına faydaları ile ilgilenenler (örneğin, yaşa bağlı makula dejenerasyonu önlenmesi gibi) özellikle bu iki karotenoid bakımından zengin sebzeleri (ıspanak, lahana, pazı gibi) tüketmelidir.

Tatlı patates
Havuç
Ispanak
Kale
Kara lahana
Şalgam yeşillikleri
Bal kabağı
Marul
Kavun
Dolmalık biber
Domates
Kırmızı biber
Pırasa
Greyfurt
Yeşil bezelye
Kuşkonmaz
Yeşil fasulye
Brüksel lahanası
Kayıs
Maydanoz
Nane
Brokoli

A Vitamini Eksikliği 


A vitamini düzenli beslenen insanlarda eksikliği görülen bir vitamin değildir. Yağda çözünen ve depolanan bir vitamin olduğu için eksikliğine pek rastlanmasa da, a vitamini eksikliğinde gece körlüğü, kornea hasarı, diş ve kemik hasarları, cilt bozuklukları ve saç dökülmesi gibi durumlara sebep olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder