27 Mayıs 2017 Cumartesi

Her gün ne kadar keten tohumu almalıyız?


Keten Tohumu

Keten, 50-60 santim yükseklikte 1 yıllık ince gövdeli bir bitkidir. Ketenin kullanılan bölümü, olgun tohumları ve bu tohumundan elde edilen yağlarıdır. Ülkemizde keten grubu açısından çok zengindir.

Keten Tohumu Ne İşe Yarar

İçinde sabit yağlar ve yüksek oranda protein bulunur. Tohum kabuğunda suyu emerek şişen bir madde bulunur. Bundan sebep keten tohumu, müshil etkisi yaratabilir. Ağız yoluyla kullanıldığında kabızlıkta, sindirim sistemi tahrişlerinde, gastritin kısa süreli tedavisinde yardımcı olarak mukoza tahrişlerinde kronik öksürük ve bronşitte kullanılır.

Keten Tohumu Faydaları



Keten tohumu yağı ise cilt iltihaplarına faydalıdır. Keten tohumu aynı zamanda öksürüklerde de solunum sistemini yatıştırıcı bir etki gösterir. Kısmen de balgam söktürücüdür. Keten tohumunun Omega 3 yağı ve B 12 vitamini içermesi de beyin sağlığı unutkanlık ve hafıza kaybına karşı yararlıdır.

NOT: Keten tohumu, ışığa ve ısıya karşı hassastır. Bu yüzden 50-100 gram gibi küçük ölçülerde alın. Un gibi değil iri granüller halinde kabaca öğütün.
Güneş ışığı görmemesi için saklama kabı folyoya sarabilir ya da ışık geçirmeyen bir kap kullanabilirsiniz. Nem almaması için de ağzını sıkıca kapayın.

Buzdolabında saklanabilir. Diyetlerde görülen kabızlığın azalması için keten tohumunu her gün 1-1.5 tatlı kaşığı kadar sabahları tüketmeniz önerilen miktardır. İçinde çok az miktarda östrojen içerdiğinden meme kanseri tedavisi görenlerin kullanmasını önermem.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder