27 Mayıs 2017 Cumartesi

Fazla seks yapmak ‘seks bağımlılığı’ demek değildir


Seks Bağımlılığı




Seks bağımlılığı, sekse meraklı olmaktan ya da fazla seks yapmak demek değildir. İnsanın sadece eşiyle sık bir şekilde cinsel ilişkiye girmesi, ancak bunun dışında zorlayıcı birtakım cinsel faaliyetlerde bulunmaması, hastalık değil tersine sağlıklıdır. Ancak bazı eşlerde cinsel



istek aynı düzeyde olmaz ve ilişki sıklığıyla ilgili beklentiler farklılık gösterir. Her çift bu konuda zamanla bir ara yol bulur. Seks bağımlılığını normal cinsel hayattan ayıran özellik, gizli ve başkaları tarafından öğrenildiği takdirde genellikle utanç verecek davranışlar olması ve bu davranışların tekrarlanmasıdır. Bunu yapan kişi, genellikle pişmanlık dönemleri yaşasa da buna rağmen kendini engelleyenez ve yapmama kararı aldığı halde, kendini tutamayıp tekrar yapar. Seks bağımlılığı çeşitli şekillerde gözlemlenebilir.

SEKS BAĞIMLILIĞININ NEDENLERİ


Aşırı sanal pornografi, siber seks, 900’lü hatlarla konuşma, aşırı mastürbasyon, röntgencilik, teşhircilik, çok uygunsuz kişilerle ya da çok uygunsuz mekanlarda cinsellik yaşama isteğı, uygunsuz dokunmalar, erotik ürünlere takıntı vb. çeşitli davranışlar ortaya çıkabilir. Kişi bunlardan sadece birine bağımlılık gösterebileceği gibi farklı cinsel davranışlara de bağımlılık eğiliminde olabilir.


Seks Bağımlılığını Tedavisi

 Bütün bağımlılıklar gibi seks bağımlısının hayatı da yönetilemez hale gelir. Fiillerinin kötü sonuçlarına (ilişki ya da evliliğin bitmesi, iş sorunları, yasal problemler, kendine güveni kaybetme, çaresizlik) rağmen kendini durdurmakta problem yaşar. Cinsel uğraşı, büyük bir zaman ve enerji tüketir. Kişi cinsel eylemi yaparken sadece ona odaklanır ve diğer duyguları bastırır. Sonrasında genellikle pişmanlık, utanç ve ümitsizlik gelir. Her insan için cinsellik zevk vericidir ancak seks bağımlıları, tıpkı alkol ya da madde bağımlıları gibi, seksi stresten ve ruhsal acılardan kurtulmak için kullanırlar. Dönem dönem kişinin kontrol çabalarıyla azalsa bile zamanla daha sık ve/veya aşırı bir hal alır. Kendini tutma ve bırakma dönemleri yaşanır. Kendini tutma saatler, haftalar, aylar hatta yıllar sürebilir. Kendine ve çevresine bunu asla tekrar yapmayacağına dair söz vermesine rağmen aynı ya da benzer eylemlere geri döner. Eylemin zevki geçince yine pişmanlık ve yeni bir “beyaz sayfa” açılır. Bu durum bir döngü halinde devam eder. Bu durumdaki kişilerin mutlaka bir psikiyatrik yardım ve tedavi almaları gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder