28 Mayıs 2017 Pazar

K Vitamini Hangi Besinlerde Var


K Vitamini Nelerde Bulunur



K vitamini vücudumuzdaki  en önemli  görevi kan pıhtılaşması sağlmasıdır ve eksikliğinde kanama bozuklukları görülür. Karaciğerde depolanır. Bağırsak bakterileri tarafından sentezlenebilir. Kuşkonmaz, maydanoz, lahana, marul,kereviz, dereotu gibi yeşil sebzelerde k vitamini bolca bulunur. K vitamini her ne kadar diğer vitaminler kadar popüler olmasa da aslında hayatımızı kurtaran vitaminlerden bir tanesidir. Bir çok besinde bulunduğu için aldığımızın farkında bile olmadığımız bir vitamindir.Temel olarak vücudumuzdaki kanın gerektiğinde pıhtılaşabilmesi için gerekli olan K vitamini, böylece yaralanma, kanama gibi durumlarda kanımızın durdurulabilmesine yardımcı olur. Ayrıca iç kanama gibi durumlarda da kanamanın yavaşlatılmasında etken vitaminlerden bir tanesidir.Neredeyse tüm yeşil sebzeler K vitamini açısından zengindir ve buna ek olarak hayvansal besinlerden yoğurt ve yumurtada da k vitamini bulunur. Fakat burada ortaya çıkan sorun, K vitaminin 2 türü olmasıdır ve bakterilerin farklı, besinlerin farklı K vitaminleri barındırmasıdır.



K Vitamini Bulunan Besinler


Fesleğen: 1 yemek kaşığı (yaklaşık 4 gr) kurutulmuş ve öğütülmüş fesleğen 77.2 mcg K vitamini içerir ve bu miktar günlük K vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılar. K vitamini desteği için yemeklerinizde ve salatalarınızda daha çok fesleğen kullanabilirsiniz.

Adaçayı: 1 yemek çorba kaşığı kurutulmuş ada çayı günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %45’ini karşılar. Aynı zamanda demir, magnezyum, folat, A vitamini, B6 vitamini, bakır ve C vitamini bakımından oldukça zengindir.

Kekik: Kekik kurutulmuş baharatlar arasında K vitamini bakımından en zengin baharattır. 1 çay kaşığı kekik günlük K vitamini ihtiyacının %20’sini karşılar.

Ispanak: 1 adet orta boy ıspanak yaprağı 48.3mcg K vitamini içerir ve bu miktar günlük ihtiyacının %60’ına denk gelmektedir. Yani 2 yaprak çiğ ıspanakla hazırlayacağınız salatadan günlük alınması önerilen K vitaminini fazlasıyla alabilirsiniz.

Karalahana: 28 gram haşlanmış kara lahana yaprakları günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 1.5 katı kadarkarşılar. Karalahana aynı zamanda A vitamini, C vitamini, folat, kalsiyum, demir, manganez bakımından zengindir.

Taze Soğan: Salata ve çorbalarda sıkça kullanılan taze soğan tam bir K vitamini deposu. 100 gram taze soğan günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 2.5 katını karşılar.

Brüksel Lahanası: 1 adet Brüksel lahanası 33.6 mcg K vitamini içerir ve günlük ihtiyacın %42’sini karşılar.

Brokoli: 1 adet brokoli günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %65’ini deng gelir.

K Vitamini İçeren Diğer Besinler


Maydanoz
Marul
Lahana
Kuşkonmaz
Köri
Paprika
Pul biber
Salatalık turşusu
Kurutulmuş domates
Havuç
Kereviz
Soya fasulyesi
Kuru karanfil
Kaju
Böğürtlen
Yabanmersini
Dut
Ahududu
İncir
Armut

K Vitamini Besinlerin Faydaları Nelerdir ?


*Kanın pıhtılaşmasını sağlar.
*Kemiklerin sağlığını korur ve kalsiyum ihtıyacını karşılar.
*Kemik erimesini (osteoporoz) önler. Özellikle menopoz döneminde etkilidir.
*Postmenopozal kadınlarda veya erkeklerde vertebra ve vertebra dışı kırıkları önler.
*Arterlerin ve diğer yumuşak doku kalsifikasyonu önler.
*Karaciğer yağlanmasını ve büyümesini önler.
*Prostat kanseri riskini önler.

K vitamini Eksikliği


K vitamini eksikliğinde vücutta bir yaralanma olduğu zaman kan pıhtılaşma sorunu yaşanır ve sürekli kanama durumları ortaya çıkabilir. ayrıca kadınların adet döneminde kanamalarında artış gözlemlenir. Kanaması zor durur. Benzer şey ciddi iç organ yaralanmalarında da geçerlidir.

K vitamini İhtiyacı Nasıl Anlaşılır


K vitaminine ihtiyacı olan kişiler daha çok antibiyotik tedavisi gören kişilerdir. Karaciğer sağlığını korumada k vitamini etkilidir ve ilaç tedavilerinde daha çok tüketilmelidir.K vitamini kemik oluşumuna sağladığı katkı bakımından katı gıdalarla beslenen bebekler ve büyüme evresindeki çocuklarda oldukça olumlu etkilere sahiptir.

Aynı şekilde yaşlı insanlarda kemikleri güçlendirerek kemik erimesini geciktirir. Özellikle sabah bulantıları olan hamile bayanlar için de faydalı olabilir. Fakat K vitamini içeren besinlerin tüketimi özellikle kanın pıhtılaşmasını önleyici ilaçlar alan kişiler için tehlikeli olabilir. Bu konuda hekim tavsiyesi ile K vitamini içeren besinleri tüketmekte yarar vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder