27 Mayıs 2017 Cumartesi

AIDS’in Tedavi Yöntemleri


HİV Virüsü Vücudu Nasıl Etkiler?


Normalde HİV virüsünün kendisi hastalık yapmaz.  Bunu çok iyi değerlendirmek önemli. HİV virüsünün etkisi vücudun bağışıklık sistemini yıkmak ve bağışıklık sistemi çöktükten sonra da bir takım hadiseler görülür. Bağışıklık sistemi çöktükten sonra birçok enfeksiyona açık hale geliyoruz. Bundan dolayı



yani özellikle mantar enfeksiyonları başta olmak üzere sistemik tüm vücuda yayılan bir sürü enfeksiyon yaşanmaktadır. Bunlar içerisinde akciğer enfeksiyonları, tüberkiloz vs. gibi müzmin olan enfeksiyonlar aktif hale gelmektedir. Bunun dışında yine vücudun savunma mekanizması ortadan kalktığı için birçok kanser türü hastalığa da veya tümöral hadiselere de vücut açık hale gelmektedir. Neticede de AIDS hastalığında bu enfeksiyonların veya tümöral hadiselerin veya bu tür kanserlerin bulgularıyla hastada karşılaşılmaktadır.

AIDS’in Tedavi Yöntemleri


Bugün dünyada tedavi araştırmalarına en fazla ödenek ve para ayrılan, üzerinde en çok araştırma yapılan hastalık AIDS’tir. Ama bütün bu çalışmalara rağmen ne yazık ki bugün ne tam koruyucu anlamında bir aşı üretilmiş ne de %100 tedavi diyebileceğimiz bir tedavi söz konusu değil. Bugün genelde kullanılan ilaçlar antiretroviral denilen HİV virüsüne etkili, onun gelişimini veya üremesinin durduran, çoğalmasını azaltan ilaçlardır. Bir de özellikle vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici tedaviler söz konusu. Bu iki ana ayak üzerinde bina edilmektedir bugün AIDS tedavisi.

Antiretroviral adı verilen virüse etkili bir takım ilaçlar geliştirildi ve bunların kullanımı özellikle portör denilen taşıyıcılık Hiv Pozitifliği süresini uzatmakta AIDS hastalığının ortaya çıkmasını geciktirmekte ve aynı zamanda hastalığın seyrinde de daha fazla enfeksiyon ve kanser türü hastalıkların ortaya çıkışını azaltmaktadır.Bugün dünyada tedavi araştırmalarına en fazla ödenek ve para ayrılan, üzerinde en çok araştırma yapılan hastalıklardan bir tanesi belkide birincisi AIDS’tir. Ama bütün bu çalışmalara rağmen maalesef bugün ne tam koruyucu anlamında bir aşı üretilmiş ne de %100 tedavi diyebileceğimiz bir tedavi mevcut değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder