27 Mayıs 2017 Cumartesi

Aşırı Egzersizde Zararlı


Egzersiz özellikle sağlık açısından son derece yararlıdır. Fazla kilolarınızı önlemenin yanında egzersiz kalp sağlığını, metabolik aktivitenizi dengede tutmaya yaramanın dışında son derece yararlıdır. Fakat bazen egzersiz de abartılabilir. Aşırı egzersizin ne gibi zararları olduğuna dair bilgiler makalemizde yer almaktadır. Sağlığınız için okumaya devam edebilirsiniz. 

Aşırı Egzersiz Yapmayın

Aşırı Egzersizde Zararlı
Azı karar çoğu zarar ! Egzersiz sizin için iyidir, ancak bazı durumlarda aşırı egzersiz sağlıklı olmanın sınırları aşabilir. Bir araştırma makalesinde, uzun süreler boyunca çok yüksek yoğunlukta egzersiz yapan bazı dayanıklılık atletlerinin, daha ılımlı egzersiz yapanlara göre daha yüksek kalp problemi oranlarına sahip oldukları gösterilmiştir.

Mevcut çalışmaların bu yeni analizi, kronik aşırı egzersiz eğitiminin ve dayanıklılık etkinliklerinde rekabetin kalp hasarı ve ritim bozukluklarına yol açabileceğini bulmuştur. Genetik risk faktörleri olan insanlar özellikle savunmasızdır. Bu, yürüyüş ayakkabısını kaldırmanız gerektiği anlamına gelmez. Orta derecede egzersiz, iyi fiziksel ve zihinsel sağlık için hala en iyi bir seçenektir ve rekabetçi sporcular henüz eğitim programlarından vazgeçmemelidir.

Aşırı Sporun Zararları

Hafta sonu egzersizleri yapan ve bunu bir dalda profesyonel olmak adına yapan bireyler düzenli olarak fiziksel yeteneklerinin sınırlarını zorlayarak yaşarlar. 50 mil veya daha fazla koşarlar ya da maratonları hızlı bir şekilde tekrar ederler, düzenli olarak yorgunluk, dehidrasyon ve birçok kişiyi hastaneye yatıracak duruma getirmenin yanında bazen aşırı egzersiz yaralanmalara neden olmaktadır. Tabi profesyoneller koçları, antrenman hocaları ve beslenme uzmanları tarafından düzenli izlendikleri için aşırı spora dayanabilmektedir.Fakat hobi olarak egzersiz yapanlar için bu geçerli değildir. 

Bir araştırmaya göre elit kros kayakçıların daha uzun ve daha hızlı kaydıklarında kalp aritmileri risklerini artırdıklarına dair kanıtlar bulunmuştur. Genel bulgular, tekrar eden yorucu egzersizlerin kalp kasını - sadece iskelet kaslarını değil - strese soktuğunu ve kronik hasarın kalp rahatsızlıklarına yol açabileceğini göstermektedir.

Aşırı Egzersizin Kalbe Zararı


Aşırı, uzun süreli dayanıklılık egzersizi, kardiyovasküler sisteme aşırı derecede yüklemede bulunur. Uzmanlar, aşırı koşu olaylarını tamamladıktan sonra, sporcuların kan örneklerinin kalp hasarı ile ilişkili biyobelirteçler içerdiğini bulmaktadır.

Bu 'hasar göstergeleri' genellikle kendiliğinden geçer, ancak kalp aşırı fiziksel strese tekrar tekrar maruz kaldığında, “geçici” hasar, kalbin “yeniden şekillenmesi” veya kalın kalp duvarları ve yara izi gibi fiziksel değişikliklere yol açabilir.  Bu, özellikle kalp ritmi bozuklukları riskini artırabilir, özellikle hipertrofik kardiyomiyopati veya koroner kalp hastalığı gibi altta yatan kalp problemleri olan azınlık için durum daha kritik olabilir. 

Egzersiz yapmak ve hatta yorucu egzersizler, egzersiz yapmayan insanlarla karşılaştırıldığında insanların büyük çoğunluğunda muazzam kalp sağlığı yararları ile ilişkilidir, ancak temel sorunları olan çok küçük bir azınlıkta egzersiz, aritmi tetikleyebilir. Uzun süreli yorucu egzersizin atriyal fibrilasyon riskini artırabileceğine dair ortaya çıkan kanıtlar olsa da , bunun uzun vadeli riski inaktiviteye göre küçüktür. 

Düzenli egzersizin kanıtlanmış yararları arasında düşük kan basıncı, artan güç, diyabet azaltma riski ve daha iyi zihinsel sağlık bulunur. Her şeyden önce, aşırı egzersiz ile ilgili endişelere rağmen, ortalama bir insanın endişelenmesi için pek fazla sebep yoktur. Egzersiz yapmak inaktif olmaktan çok daha iyidir. 

Egzersiz Yaparken Dikkat


Uzmanlar, bir spor tutkunu, yeni başlayan, kıdemli veya kardiyak rehabilitasyona başlayan bir kişi olmanızın, fiziksel aktivitenin sizin için iyi olduğunu kabul eder. Uzmanlar haftada en az 150 dakika orta dereceli fiziksel aktivite önerir.

Orta egzersiz, yürüyüş, koşu veya yüzme gibi aktiviteleri içerir. Genelde, etkin faaliyetler, siz aktifken bir konuşma devam etmek için sizi serbest bırakmalıdır. Semptomlarınız, kalp rahatsızlığı öyküsü veya kalp hastalığı için risk faktörleri varsa, bir egzersiz programına başlamadan ya da değiştirmeden önce doktorunuza danışın.


Sporcular ve yeni semptomlar veya kalp hastalığı tanısı olanlar veya devam eden müsabaka veya dayanıklılık sporları hakkında endişelenenler için bir spor kardiyoloğu tarafından değerlendirilmeniz gerekir 


Düzenli ve kontrollü egzersizin size faydalarını öğrenmek için Düzenli Egzersizin Vücudumuza Faydaları  yazımıza bakabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder