31 Mayıs 2017 Çarşamba

Çölyak Hastaları Her Geçen Gün Artıyor


Çölyak Hastaları Artıyor



Buğday, arpa, yulaf ve çavdarda bulunan “gluten” adlı proteine karşı alerji sebebiyle gelişen çölyak hastalığı, bir bağırsak hastalığı olarak milyonlarca kişinin hayatını etkiliyor.

Uzmanlar yaptıkları açıklamada, son yıllarda alerjik rahatsızlıkların dünya genelinde giderek arttığının tespit edildiğini söyledi.

Bu sebeple özellikle Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin alerjenlere karşı çalışmalarını genişlettiğini ifade eden uzmanlar bu çalışmalarda öne çıkan konuların başında, alerjen bulaşıların yarattığı sorunların geldiğini belirttiler.

Fındık, yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri ve gluten içerikli birçok ürünün en küçük kalıntısının bile bu gıdalara hassasiyet gösteren hastaları olumsuz etkileyebildiğini belirten uzmanlar konuya dikkat çekmektedirler. Peki çölyak hastalığının belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır.

Çölyak Hastalığı Belirtileri 


Karın Bölgesinde öne doğru şişkinlik, kilo da azalma, kas zayıflığı,  anemi yani kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacı artması, mide bulantısı ve  kusma, bezginlik/halsizlik/yorgunluk, iştahsızlık    , büyüme geriliği , ağız içinde oluşan aftlar, eklem ve kemik ağrıları,sinir ve stres, ciltte kaşıntı ve pul pul dökülmeler çölyak hastalığının belirtileri arasındadır.

Diğer yandan uzmanların araştırmaları ile yurt dışında yaşanan bir olay, alerjen bulaşıların yol açabileceği sorunu gözler önüne seriyor. Fındığa alerjisi olan genç bir kız, erkek arkadaşını öpünce çok ciddi rahatsızlandı. Fındık yiyen erkek arkadaşından geçen küçük bir gluten üzücü sonuçlara yol açabilirdi. Bu yüzden alerjenler konusunda eğitimler giderek artıyor. Bu konuda Türkiye'de de araştırmalar sıklaşmaktadır. Gıda sanayisinin alerjenler hakkında bilgilenmesi ve özellikle bulaşılar konusunda önlemler alması gerekiyor. Türkiye’de artık, gıda üretiminde alerjen bulaşılarının ciddiyetle ele alınmasının gerekliliğine değiniyorlar.

Çölyak hastalığının buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan, bir protein olan glutene karşı vücudun hassasiyet göstermektedir. Çölyak, ömür boyu süren bir rahatsızlıktır. İnce bağırsak alerjisi olarak da tanımlanan bu hastalıkta glütensiz diyetle yaşam sorunsuz sürdürülebilir. Türkiye’de her 100 kişiden 1′inin çölyak hastası olduğu biliniyor. Sayı bu kadar fazla ancak çölyak hastaları için ne özel bir restoran ne de bir fabrika var. Hastalar dışarıda yiyemiyor çünkü büyük sıkıntılar yaşıyor. Bir lokantada et, döner, köfte ya da salata tüketilmesi hastalar için ciddi anlamda sıkıntı.

Çölyak Hastalığı Nasıl Geçer Tedavisi

Tedavi ömür boyu sürecek olan glutensiz diyettir. Bu diyetin uygulanması ile hastalarda sıkıntı yaşama oranı düşer..Yine  daha az immunolojık olan  Etiyopya tahılı, akdarı, süpürge darısı, kara buğday gibi tahılların diyete sokulma çabaları devam etmektedir.Diyette ana tahıl grubunu  mısır ve pirinç oluşturmaktadır.Ancak son yıllarda glutensiz buğday unu diyete dahil edilmekle beraber yakınmalar düzelene kadar sıklıkla eşlik eden laktaz yetersizliği sebebi ile laktozsuz diyette önemlidir.Hastaların hepsi mineral , vitamin eksikliği için taranmalı, kemik mineral  yoğunluğu ölçümü yapılmalıdır.Eksikliler tedavi ile yerine koyulmalıdır.Çocuk doğurma yaşındaki tüm kadınlar folik asit almalıdır.Ayrıca hasta ve bakmakla yükümlü kişilere verilecek psikolojik destek tedavinin önemli bir parçasıdır.Çölyak hastaları bağırsak lenfoması, ince bağırsak kanseri, yemek borusu kanseri ve yutak kanseri açısından artmış riske sahiptirler, takipleri gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder