30 Mayıs 2017 Salı

SAÇ DÖKÜLMESİNDE VİTAMİN EKSİKLİĞİ


Saç Dökülmesinde Vitamin Eksikliği



Kadın, erkek herkesin ortak problemlerinden biri yaş ilerledikçe saçların dökülmesidir. Bunun en önemli sebepleri arasında depresyon, hormonal dengesizlik, kullanılan ilaçlar, beslenme bozukluğu ve kalıtımsal faktörler bulunmaktadır. Doğru bakım ve ilaçlarla özellikle de doğanın sunduğu mineral ve vitamin desteği ile saç kaybını en aza indirmek mümkündür. Ayrıca;''Çinko, biotin, B12 vitamini, folik asit eksikliği ve D vitamini eksikliği de saç dökülmesine neden olmaktadır. Sıkı diyetlere başladıktan yaklaşık 1-6 ay sonrasında saç dökülmesi oluşabilmektedir. Vücuttaki protein depolarının azalması, kıl hücrelerinde yetersiz protein üretimine ve kıl kaybına yol açmaktadır. Yüksek ateşli hastalıklar veya geçirilen cerrahi müdahalelerden 2-5 ay sonra saç dökülmesi görülebilmektedir. ''(http://www.ntv.com.tr/saglik/2-aydan-uzun-suren-sac-dokulmesine-dikkat,FdFle4Lu_keTOQ8sOGezZw)






Vitamin Eksikliği Bağlı Saç Dökülmeleri


Yaşlanma ile beraber saç dökülme durumu artar. Kadın erkek herkesin en büyük problemlerinden biri olan saç dökülmesini doğru bakım ve ilaçlarla önlenebilir tabi durumun genetik olmaması gerekir. Normal olarak günde 50 ile 100 tel saç dökülür. Saç foliküllerinden değişik zamanlarda çıkan yeni saçlar, dökülen saçların yerini alır ve saç sıklığı sabit kalır. Böylece saç kaybı fark edilmez. Ancak kadınlarda menopozla birlikte, erkeklerde ise daha erken yaşlarda saç dökülmesi yaşayabilirler.

Yaşamın orta yıllarında saç değişikliklerinde birçok faktör rol oynar:

* En önemlisi kalıtımla edinilen genler ve kıl köklerinde seyreden genetik durumun kendisidir.

* Kıl köklerinin yenilenmesi ve yeni kıl oluşumu için gerekli olan vitamin ve eser minerallerin eksikliği etkenler arasındadır.

* Baş derisinin mantar enfeksiyonları saç dökülmesine sebep olabilir.

* Ateroskleroz gibi damar hastalıklarına yol açan sağlık sorunlarında saç dökülmesi sıklıkla görülür.

* Saç dökülmesi ağır bir hastalıktan ya da psişik travmadan aylarca sonra ortaya çıkabilir. Çünkü saç gelişme bozukluğunun, dökülme şeklinde kendisini göstermesi zaman alır. Hastalık  tedavi edildiğinde sa dökülme sorunu da ortadan kalkmaktadır.

* Çoğu kez hormonal dengesizlik saç dökülmesinde önemli rol oynar. Kadınlarda baş derisinde östrojen azalması sonucu kıl köklerinde androjen (erkeklik hormonu) baskınlığı olur ve saç dökülmesi hızlanır. Erkeklerde ise saçlı deride reduktaz enziminde aşırılık varsa testosterondan normalin üstünde dihidro testosterona değişim olur ve bu da saç dökülmesine yol açar. Kadın ve erkekte saç kaybının en sık nedeni kıl köklerinin (saç folikülleri) erkek cinsiyet hormonu testosteron türevi dihidro testosterona kalıtımsal olarak aşırı duyarlılığıdır.



Kadınlarda Saç Dökülmesi




Kadınlarda yaygın saç dökülmesi çene, üst dudak, memeler ve üst bacakta artmış kıllanma ile birlikte ise genellikle androjen hormonlarında östrojene oranla daha fazla olma durumu var demektir. Bu artış kan testi ile saptanır. Ancak hormonal dengesizlik her zaman belirlenebilir boyutlarda olmayabilir ve test ile fark edilmez. Bu durumda androjen oluşumu, orijinine (yumurtalık ve böbrek üstü bezi hastalıkları) yönelik tedavi ile durdurulabilir. Ya da hücrelerdeki androjen reseptörleri (algılayıcılar) sentetik bir steroid olan siproteron asetat (androcur, diane) ile bloke edilerek androjenlerin etkisi önlenir. Siproteron asetatın losyon biçiminde doğrudan saç derisine uygulanması mümkündür (CPA Lotion). Bozulmuş olan androjen-östrojen dengesi de östrojen replasmanı (yerine koyma) ile düzene sokulabilir. İleri derecede tiroid hormonu azlığında saç dökülmesi östrojen yetersizliğine benzer. Ama çoğu zaman kaşların dış kısmında, koltuk altında ve pubisteki (kasıktaki) kılların dökülmesiyle birliktedir.Tedavi tiroid hormonu verilerek yapılır. Östrojen içeren saç losyonu (El-cranell) yalnız başına ya da progesteron losyonuyla birlikte ve minoxidil etkin maddeli regaine, diğer alternatiflerdir. İltihabi durumlarda kortizon ve östrojen kombinasyonu losyonun (alpicort-f) sınırlı bir süre kullanılması faydalı olur.



Erkeklerde Saç Dökülmesi


Erkeklerde yaygın saç dökülmesinde düzenli östrojenli saç losyonu kullanılması yararlı olur. Minoksidil de olguların bir kısmında başarılıdır. Ancak mucize beklenmemelidir. Erkeklerde giderek artan saç dökülmesi ve kelleşme durumunun  başladığı olgularda finasterid (propecia) denenmelidir. Prostat büyümelerinde kullanılan bu ilaç saçlı deride 5-alfa reduktaz enzimini kısıtlayarak, testosterondan saç dökülmesini koruyan dihidro testosteronun oluşumunu azaltır.



Saç Dökülmesine Karşı Vitamin Ampulleri


Saç dökülmesini durdurmadaki başarının devamı için ilacın yaşam boyu her gün kullanılması gerekir. Kabak çekirdeği, dikenli palmiye meyveleri özü (saw palmetto) gibi bazı maddeler 5-alfa reduktaz enzimini durdurarak ya da DHT (Dihidro Testosteron)un saç folikülleri tarafından alımını azaltarak saç dökülmesini yavaşlatır ve saçın tekrar çıkmasını sağlar. Günde 100 ile 200 miligram saw palmetto alınır. Saw palmetto ile birlikte günde 1 ile 2 kez birer kapsül pygeum ve nettle (ısırgan otu) almak etkin bir kombinasyondur.

Çinko mineralinin 5-alfa reduktazı durdurucu ve DHT’un saç folikülü hücrelerine bağlanmalarını önleyici etkisi vardır. Zinc picolinat günde 15 ile 30 miligram kullanılır. Genetik saç dökülmesinde çok sayıda bitkisel maddeyi (ginseng ve diğerleri) içeren TONİKUM 101 yararlıdır. Keten tohumu yağı (flax seed oil) kapsüllerinden günde 2 kez 1 kapsül alınması  saç dökülmesi sorunlarınıza karşı etkili olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder