30 Mayıs 2017 Salı

Hastalıklardan Şifalı Bitkilerle Korunun


Hastalıklardan Şifalı Bitkilerle Korunun



Uzmanlar, vücudu hastalık etkilerine karşı korumak, bağışıklık sistemini yani vücudun koruma kalkanını güçlendirmek için koruyucu özelliği bulunan bitkilerden yararlanmanın en doğru ve etkili yol olduğunu belirtiyor.Vücudun en önemli koruyucusu bağışıklı sistemi için ekinezya oldukça yararlıdır. Faydaları saymakla bitmeyen zerdeçal; karaciğeri korur ve kolesterolü düşürür. Evrensel ilaç zencefil; tümörden, kanser hücrelerinden ve soğuk algınlığından korumayı sağlar.Öksürük ve bronşite karşı kekik, doğal öksürük şurubudur. Biberiye, hafızayı güçlendirir. Kuşkonmaz ise folik asit, potasyum ve K vitamini deposudur. Ülkemizde bitki çeşitliliği son derece fazladır ve endemik türler açısından zengin bir yapısı vardır. Biberiye, adaçayı, meyan kökü ve kekik, ülkemizde en fazla kültürü yapılan tıbbi bitkilerdendir.



Şifalı Bitki İsimleri ve Sağladıkları Yararlar


Bağışıklık sisteminin temel koruyucusu ekinezya içerdiği inulin dediğimiz polisakkarit; bağışıklık sistemini güçlendirmede rol alan, en önemli öğelerden biridir. Ekinezyanın, antiviral virüslere karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. İçeriğindeki hiyaluronidaz enzimi, bakterilerin yayılmasını engeller. Özellikle enfeksiyon durumunda, günde iki poşet demleme şeklinde tüketilmelidir. Mevsim geçişlerinde ise profilaktik etkisinden yararlanmak için , aralıklı olarak çayı demlenip içilebilir veya uzman kontrolünde bitkisel preparat şeklinde kullanılabilir.

Kanser savaşçısı astragalus bitkisidir. Bu bitki özellikleri sayesinde kanser hastalarının sıklıkla ihtiyaç duyduğu ve kullandığı bilinmektedir. Bu bitkinin bağışıklık sistemini güçlendirmede önemi büyüktür. Kurutulmuş 1-2 g astragalus kökü, bir fincan (150 ml ) sıcak suda 8-10 dakika bekletilerek, çayı demlenip içilebilir.

Kolesterol dengelemek için en etkili şifalı bitki  zerdeçal'dır. Köri baharatının bir parçasıdır. Zencefilgiller familyasındandır ve Hint safranı olarak da bilinir. Zerdeçalın ana etken maddesi kurkumin; curcuma longa bitkisinin köklerinin kurutulması ve toz haline getirilmesiyle elde edilir. Zerdeçalın yararları saymakla bitmez. Zerdeçal etken maddesi curcuminin etkisi üzerine oldukça fazla bilimsel araştırma yapılmıştır. Kanserden koruyucu, karaciğer koruyucu, antioksidan, hücre yapısının bozulmasını önleyici ve kan kolesterol seviyelerini düşürücü özellikleri araştırmalar sonucunda da kanıtlanmıştır.

Ayrıca zencefil adeta ‘evrensel ilaç’ olarak adlandırılmaktadır. Sindirime yardımcı, antiemetik (mide bulantısını önleyici), antiinflamatuar (iltihaplanmayı önleyici), kötü huylu kolesterol düşürücü, kansere karşı koruyucu, mikroplara ve virüslere karşı koruyucu ve kan seyreltici etkileri bulunmaktadır. Zencefildeki aktif içerik gingerollerin, insan kolorektal kanser hücrelerinin gelişimini engellediği, Kanser Önleme Araştırma Konferansı’nda dile getirilmiştir.

Zencefil, aynı zamanda tükürük salgısını arttırarak sindirimi mekanizmasını dengeler. Limonlu, güzel ve sıcak bir zencefil çayı, kişinin kendini iyi hissetmesi için muhteşem bir ev yapımı ilaçtır. Ancak kan seyreltici ilaç ve pıhtı önleyici ilaç kullanan kişilerin, zencefili çay olarak veya baharat olarak tüketirken dikkatli olmaları gerekir.Aynı zamanda zencefilin safra asidi arttırıcı etkisi de vardır; bu sebeple safra kesesi rahatsızlığı veya safra kesesi taşı olan kişilerin, sağlık profesyonelleri tarafından önerilmedikçe, bu bitkiden uzak durmalarında fayda var. Ancak zencefil gebelik döneminde kullanılacaksa güvenli dozu (2 g-1 çay kaşığı toz şeklinde / günde) aşmamak gerekir.

Öksürük kesici olarak bilinen kekik özellikle et yemeklerinde sıkça kullandığımız şifalı bir bitkidir. Kekiğin temeli olan ve güzel kokusunu veren, içeriğinde bulunan uçucu yağlar timol ve karvakroldür. Timol; harika bir antioksidan ve iltihap önleyici maddedir. Sindirim açısından muhteşem bir yardımcıdır. Antiseptik özelliği taşıdığından, diş macunlarının yapısında da bulunur. Öksürük ve bronşit gibi durumlarda buhar banyosu olarak veya çay şeklinde tüketildiğinde yararlı etkisi hızlıca fark edilmektedir. Kaynar suya 3 yemek kaşığı kuru kekik ve 2 tatlı kaşığı bal ekleyerek evde hayli etkili bir öksürük şurubu hazırlayabilirsiniz!

Hafıza güçlendirici biberiye sağlık açısından faydalı olmasının nedeni; içeriğinde bulunan kafeik asit, rozmarinik asit, terpenler ve monoterpenler adlı bitki bileşenleri ile E vitamini gibi antioksidanlar ve flavonoidlerdir. İçeriğindeki asitlerin antiinflamatuvar (iltihaplanmayı önleyici) özellikleri vardır; astım, karaciğer rahatsızlığı ve kalp hastalıklarına neden olan inflamasyonun azalmasına yardımcı olabilir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, biberiye yağının karaciğeri koruduğu, antimutajen (hücre yapısının bozulmasını önleyici) olduğu ve tümör oluşumunu önlediği ispatlanmıştır. Aynı zamanda içeriğindeki rozmarinik asitin hafızayı güçlendirici etkisi vardır. Gastronomide, mutfak sanatlarında ve kırmızı et yemeklerinde dekoratif olarak sunulmakta olan biberiyeyi mutlaka tüketilmelidir.Evde ise tadı acı geliyorsa peynirinizle harmanlayarak tüketebilirsiniz. Ancak gebelerin kullanılması gerekir.

Güçlü antioksidan kuşkonmaz şifalı bitkiler arasında zararlı toksinleri uzaklaştımada ve vücuttan atımında oldukça etkilidir. Güçlü bir antioksidan olan kuşkonmaz; çoğu sebze ve meyve gibi uygun bir potasyum – sodyum oranına sahiptir. Bir kase pişmiş kuşkonmaz; 286 mcg folik asit (ki bu sinir sisteminde yararlı etkileri olan ve homosistin olarak adlandırılan zararlı kan kimyasalını azaltmaya yardımcı olan önemli bir B vitaminidir) ve aynı zamanda 404 mg potasyum içerir. Ayrıca sağlıklı bir pıhtılaşma ve kemikler için gerekli olan K vitamini açısından da zengindir.

Kanserle savaşan kuersetin flavonoidini de içerir. Vücuttaki en önemli antioksidanlardan biri olan glutation açısından da zengindir. Bağırsaklarımızdaki faydalı bakterileri besleyen ve gastrointestinal (sindirim sistemi) sağlığı desteklemeye yardım eden özel bir lif tipi olan inulin açısından da zengindir. Aynı zamanda kuşkonmaz, böcek ilaçlarından etkilenmez ve zarar görmez.

Eğer  soğuk algınlığına çabuk yakalanıyorsanız, vücudunuzda sık sık pamukçuk ya da genital herpes durumu yaşıyorsa, lenf bezleriniz de bazen şişlik ya da ağrı oluşumu varsa,soğuk algınlığına yılda iki kez veya daha fazla yakalanıyorsanız beslenme alışanlıklarını değiştirmeniz ve yukarıdaki şifalı bitkileri kullanmanız gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder