27 Mayıs 2017 Cumartesi

Atopik Egzama


Atopik(Egzama) Dermatit Nedir?



Romalı tarihçi  Suetonius, İmparatorluk ailesiyle ilgili çalışmasında bu hastalığı tanımlamış ve kaşıntılı ve kronik bir deri hastalığı olduğundan kaydetmiştir. İnsan yaşamında çeşitli dönemlerinde görülebilir ve bu tanımlanmış dönemler diğerlerinden farklılık gösterir.





Hastalığın ilk dönemi insan yaşantısının da ilk dönemi olan bebeklikte görülür. İnfantil dönem adıyla anılmakta olan bu süreçte hastalık, bebeğin doğumundan iki ay sonrasıyla iki yaşına kadar olan sürede etkin olabilmektedir. Saçlı deride, yanaklarda ve kıvrım bölgelerinde, özellikle çocuk bezinin kapsadığı bölgelerde görülme olasılığı yüksektir. Kendiliğinden geçme niteliğine sahip hastalık, iki yaşına gelindiğinde halen geçmemişse, bu durum nadir olarak gözlense de, iki ila on iki yaş aralığını içerecek şekilde çocukluk dönemi atopik dermatitine geçiş yapılır. Hastalığı stresten, sıcak ve soğuğa, kuru havaya kadar birçok şey tetikleyebilmektedir. Yetişkinlik döneminde görülende ise kaşıntı ve etkilenen bölgeler çeşitlenir-artar, göz kapakları, saçlı deri, göğüs, alın, ayak üstü hastalığa tutulabilir. Kaşıntı dönem fark etmeksizin geceleri daha yoğundur.

Atopik Dermatit Tanısı


Atopik dermatit için ilk olarak incelenmesi gereken, ailede bu hastalığa sahip birinin olup olmadığıdır. Daha sonrasında benzer hastalıklarla ayırıcı özelliklerini bulabilmek adına, kaşıntı, cildin tipi, kronik dermatit gibi çeşitli durumlar incelenir. Hastalık kaşıntıyla ölçülmektedir. Örneğin kaşıntı rahatsızlık verici ve uyku kaçırıcı boyuttaysa durum şiddetlidir. Seboreik dermatit ile karıştırılabilir. Seboreik dermatit de kaşıntı yapar ancak atopik dermatit kadar rahatsızlık vermez. İlk fark bu olmak üzere, başka farklar da söz konusudur. Örneğin seboreik egzama hafif pullanmalara neden olurken, atopik dermatit deride ileri seviyede kızarıklıklara ve kaşıntıya neden olur.


Atopik Dermatit Tedavisi


Hastalığın tedavisinin temel amacı kaşıntıdan kurtulmak oluşturur. Kaşıntının engellendiği aşamadan sonra cilt kuruluğunun engellenmesi sürecine geçilir ve hastalığın nedenleri araştırılır. Çevresel faktörler, stres ve uyaranlar önemle incelenerek tedavi programı kişiselleştirilerek hazırlanır. Cildin nemlendirilmesi için günde birkaç defa ılık bir suyla banyo yapılması tavsiye edilir. Hastalığın ilaçla tedavisinde bağışıklık sisteminin bozukluklarını giderecek, uyaranları ortadan kaldıracak ürünler önerilir. Alternatif yöntemler de hastaların başvurduğu araçlardandır ancak bunların başarılı olduğuna dair hiçbir sonuç elimizde yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder