27 Mayıs 2017 Cumartesi

Fazla tuz kullanımının zararları


FAZLA TUZ KULLANIMININ ZARARLARI



Aşırı tuz tüketimi vücudu zehirliyor.

Aşırı tuz tüketiminin, yüksek tansiyon, kemik erimesi, böbrek hastalığı, mide kanseri ve kalp hastalığı gibi birçok hastalık için risk oluşturduğu biliniyor.

Uzmanlar, 7 Şubat Dünya Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, gereğinden fazla tuz tüketiminin başta hipertansiyon olmak üzere çok sayıda hastalığa neden olabileceğini bildiriyor.




Bu yılın teması olarak “Tuz sağlığınıza zarar verebilir” sloganının seçildiğini aktaran uzmanlar, “Aşırı tuz tüketimi, yüksek tansiyon, kemik erimesi, böbrek hastalığı, mide kanseri, inme, şişmanlık ve kalp hastalığı açısından ciddi bir risk faktörüdür” şeklinde ifade etti.

Ayrıca, Dünya Tuza Dikkat Haftası boyunca, aşırı tuz tüketiminin zararları hakkında toplumda farkındalığı artırmak amaçlanıyor.

ERKEKLER, KADINLARDAN DAHA FAZLA TUZLU TÜKETİYOR


Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğince 2008 yılında yapılan çalışmada, bir kişinin günlük tuz tüketiminin normalde olması gerekenin üç katı (ortalama 18 gram) olarak tespit edildiğini aktaran uzmanlar, şöyle devam etti: “Çalışmada, erkeklerin kadınlardan daha fazla tuzlu yediği saptanmıştır.

Zeytin, peynir, turşu, salamura ve konserve gıdalar tuz oranı yüksek ve toplumumuz tarafından yoğun tüketilen gıdalardır. Ekmeğimizdeki (ortalama 300 gramlık ekmek) tuz miktarı yaklaşık yedi gram kadar olup günde bir ekmek tüketen birey zaten alması gerekeni fazlasıyla almaktadır.”

MAKSİMUM 6 GRAM TUZ TÜKETİLMELİ


Ayrıca uzmanımız, tuz kullanım miktarının toplumsal özelliklere ve coğrafi bölgelere göre değişebildiğini de ifade ederek, “Normal sağlıklı bireylerde günlük olarak yemeklerle alınması gereken ortalama tuz miktarı 5 gramdır (maksimum 6 gram)” şeklinde ifade etti

Bu miktarın üzerinde tuz tüketilmesi halinde, “kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarının yükseldiğini” vurgulanırken fazla tuz kullanımının astım hastalığında da şikayetleri tetiklediğini biliyoruz.Bundan dolayı, sağlığın korunması, dengeli beslenme alışkanlığının kazanılması ve olası hastalıklara karşı riski artırmamak için günlük alınan tuz miktarının azaltılması gerektiğinin altı çiziliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder