31 Mayıs 2017 Çarşamba

Renk Körlüğü Kalıtsal Mıdır


Renk Körlüğü



Renk körlüğünde genetik faktörün önemlidir. Uzmanlara göre renk körü olan bir ailede çocukların da muayeneden geçirilmesi gerekiyor.

Renk körlüğü erkeklerin yüzde 8′inde, kadınların ise yüzde 0,4′ünde rastlanır. Renk körlüğü (diskromotopsi) kalıtsal olduğu için anneden ya da babadan çocuklara aktarılabilir.

Renk körlüğünün tedavisi henüz bulunmamaktadır. Ancak, yeni çıkan özel renkli kontakt lenslerle hafif ve orta derecedeki renk körlüklerinde renkli görme sağlanabiliyor.

Renk Körlüğünün Nedenleri


Renk körü olan anne-babanın çocukları da muayeneden edilmelidir. Hastanın muayenesi yapılırken sadece görme keskinliğinin ölçülmesi değil renk körlüğü olup olmamasına da bakılmalıdır. Muayene esnasında hastaya renk, kontrast ve duyarlılık testleri uygulanarak görme keskinliği belirlenmelidir.

Hastanın gözüne uygun lensin tespiti önemlidir. Hasta lensleri taktığı sürece normal görmeye başlar bu işlem aynı gözlük gibidir. Lensleri çıkarınca renkleri eskisi gibi görür. Renk körlüğüne erkeklerde % 8, bayanlar % 5 olarak görülmektedir.

Ülkemizde 1 yıldır uygulanan metotla, renk körü olan kişilerin yüzde 97.5 oranında normal görmesi sağlanıyor. Renk körlüğü kalıtsal olabildiği gibi görme siniri, görme noktası ve göz tansiyonu gibi bazı göz hastalıkları sonucunda da meydana gelebiliyor.

Uzmanlar “Renk körlüğü insanın gözündeki bazı maddelerin eksikliğinden kaynaklanır. Şimdi İngiltere’de 1.5 yıl önce geliştirilen ve Türkiye’de 1 yıldır uygulanan sistem sayesinde, kalıtsal olan renk körlükleri de tedavi edilebiliyor. Hastalarımız kontakt lensleri taktıkları sürece renkleri görmeleri daha iyi bir hâl alıyor” şeklinde aktarıyor.


Renk körlüğü lenslerinin faydaları nelerdir?


Renk körlüğü lensleri ile hastaların genel renk algılaması bu lensleri taktıkları sürece daha iyi olmaktadır.
Hastalar lensler sayesinde renkleri daha parlak ve net agılamakta, daha önce ayrımını yapamadığı renkleri seçebilme yeteneğine sahip olmaktadır. Trafik ışıkları ya da fren ışıkları gibi can güvenliğini yakından ilgilendiren ışıkları algılayabilmektedirler. Bu lensler insanların güvenlik içinde yaşamasını sağlamaktadır. Bu tedavi yöntemini uygulamadan göz hekimlerimize detaylı bir muayene olmayı ihmal etmemelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder