28 Mayıs 2017 Pazar

Havlıcan


Havlıcan




Havlıcan otu (Alpinia) ; zencefilgiller familyasında incelenen güzel çiçekli, ıtırlı, çok yıllık, otsu bir bitkidir. İçeriğinde Alpinol ve Alpinin gibi kas ve sinir sistemlerini güçlendiren maddeler barındırer.

Havlıcan yağı denilen uçucu yağ,



flavonlar ve sarı madde içerir. Bu  güzelliklerinin yanında, reçine ve zamk türevleri ve az miktarda rhamnozlar da mevcutken. Vitaminler, mineraller bakımındanda zengin bir bitkidir.



Havlıcan Otunun Faydaları



  • Ağrıları geçirir, özellikle romatizma ağrısı çekenlere çok faydası vardır.
  • Baş ağrısı ve baş dönmelerini dindirir.
  • İdrar söktürür.
  • Mide ve bağırsaklarda biriken gazları gidermesi bakımından da etkili bir bitkidir.
  • Vücuda kuvvet verir.
  • Vücuda kuvvet vermesi açısından ise Havlıcanın, ısırgan otu tohumu, keten tohumu, polen öğütülüp balla macun yapılarak yenmesi tavsiye edilir.


Havlıcan Otu Kullanımı

Havlıca otu nasıl kullanılır sorusuna verilebilecek en iyi cevaplar şöyledir ;
Baharat olarak kullanılan yerleri, uçucu yağ içeren kök sapları, yani toprakaltı gövdeleridir. Taç yaprakları sarı renkli iki dudak şeklinde açıkmış olup ortadan üç dilimli koyu kırmızı irice bir göbeğe sahiptir.

Kurutulmuş rizomları hamur işlerinde tercih edilir. Bu rizomlardan elde edilen yağ sarı sıvıdır.
Serinletici olup, kafur benzeri kokuya sahiptir. Kurutulmuş rizomları ve türevleri acımtrak aromalıdır.

Çocukların idrar tutamaması gibi durumlarda ,Havlıcan kaynatılıp balla tatlanlandırılarak tüketilir. Havlıcan, civanperçemi öğütülüp, incir, hurma ve balla karıştırılarak macun yapılıp yenmeleri tavsiye edilir.

Havlıcan kökü, meşrubatlarda, dondurma, şekerlemeler, tarım ürünleri, çikolata çeşitlerinde kullanılabilir. Rizomları ayrıca zencefil gibi baharat olarak da kullanılır.

Havlıcan Çayı Nasıl Hazırlanır ?


Bir bardak suya , yarım kahve kaşığı havlıcan karıştırılır, 10-15 dakika kadar bekletilir, karıştırdıktan sonra içilmelidir. Kolay içebilmek için, içine yeteri kadar şeker koymakta yarar vardır. Günde iki ya da üç bardak içilirse hemen yararı görülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder