13 Temmuz 2017 Perşembe

Mantar İlacı

Mantar hastalıkları sadece tırnakta görülen hastalıklar değildir. Mantar genital bölgede, ciltte veya diğer deri yüzeylerinde de görülebilmektedir. Bizler mantar enfeksiyonlarına karşı sizlere aşağıda sunduğumuz mantar tedavisi başlıklı  makalede mantar ilaçlarından, mantar kremlerinden, ayak mantar kremlerinden ve travozalden bahsedeceğiz. Yazımızın mantar sorununa çözüm üretmesi dileğiyle iyi okumalar dileriz. 

Mantar Tedavisi


mantar nasıl geçerMantarlar, her yerde bulunabilen mikroorganizmalardır. Çevrede, hayvan veya insan vücutlarında bulunabilirler. Aslında, çevrede 50.000'den fazla farklı mantar türü vardır. Mantarlar nemli ortamlarda yaşamaktadırlar. Cildinizde yıllarca herhangi bir soruna neden olmadan barınan bir çok mantar türü vardır.Bununla birlikte, bazen bazı faktörler, mantarların büyümesine veya değişmesine neden olabilir ve bu, mantar enfeksiyonuna neden olabilir.



Mantar enfeksiyonları genellikle soruna neden olan mantar tipine, etkilenen vücut bölümüne ve enfeksiyonun ciddiyetine göre kategorize edilir. Bu enfeksiyonlar cildimizde veya tırnaklarımızda meydana gelebilmektedir. 


Bazı yaygın mantar enfeksiyon türleri atlet ayağı, kasık mantarı ( jock kaşıntısı ), cildin herhangi bir bölümünü etkileyebilecek mantarlar,  tırnak ve tırnak yatağını etkileyen onikomikoz ve ağız, vajina ve idrar yollarını etkileyebilen Candidiasisdir . Mantar enfeksiyonun yaygınlığı ve aşamaları kişiden kişiye değişmektedir. Bunun sebepler arasında  
  • antibiyotiklerin yan etkisi
  • zayıf bağışıklık sistemi
  • şeker hastalığı
  • kötü hijyen
  • sıcak bir çevrede yaşama(İzmir,İstanbul,Adana,Mersin,Bursa,Sakarya vb. gibi yerler)
  • kötü kan dolaşımı
  • cilt yaralanması ve enfekte olmuş birisiyle temas halinde bulunulması gibi mantar enfeksiyonuna katkıda bulunabilir.

Herkes mantar enfeksiyonu yakalayabilir ve günümüzün aktif yaşam tarzında oldukça yaygındır. Bazı basit bitkisel ilaçlar( İbrahim Saraçoğlu'nun soğan kürü veya Ferudun Kunak'ın limon kürü) enfeksiyona neden olan mantarları yok edip belirtilerin yoğunluğunu azaltabilir.


Mantar İlacı


mantarın tedavisiAntifungal ilaçlar ciltte, saçlarda ve tırnaklarda en çok görülen mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır. Antifundal mantar ilaçları arasında aşağıdakiler durumlarda kullanılmaktadır. 


Ringworm: Vücudun derisinde veya kafa derisinde halka benzeri kırmızı bir döküntü görüldüğünde mantar ilaçları kullanılmaktadır. Atlet ayağı ayağındaki cildi etkiler, kızarık, pul pul ve kaşıntı yapmaya neden olur. Mantar tırnak enfeksiyonu tırnak parçalarının veya tırnakların  kalınlaşması, renginin bozulması ve bazen kırılgan olmasına neden olan tırnak parçalanması durumlarında da mantar ilaçları kullanılır. 

Vajinal pamukçuk :   Vajina ve vulvanın tahriş ve şişmesine neden olan mantar enfeksiyonudur. Bu durumda mantar ilaçları kullanılmaktadır. 

Mantar ilaçları genelde antifungal kremler, losyonlar şeklinde olmaktadır. Tırnak için bazen asit içerikli TCA gibi ürünler kullanılır. Mantar ilaçlarını kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. 

Mantar Kremi


mantar nasıl geçerMantar kremleri genelde cildin, saç derisinin ve tırnakların mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır. Bunlar  klotrimazol , ekonazol , ketokonazol , mikonazol , tiyokonazol , terbinafin ve amorolfin . Farklı mantar kremleri olsalar da etkileri antifungal olması açısından aynıdır. Bazen kombine şeklinde kullanılırlar.



Yani bir antifungal krem, iki işleme gerek duyulduğunda diğer kremlerle birleştirilir. Örneğin, bir mantar önleyici krem, genellikle bazı döküntüleri tedavi etmek için hidrokortizon gibi hafif bir steroid krem ile kombine edilir . Antifungal krem ​​enfeksiyonu temizler ve hafif steroid krem ​​enfeksiyonun sebep olduğu iltihabı azaltır.

Ayak Mantar İlacı


Çok çeşitli antifungal ilaçlar vardır ve reklamı yapılan bazı marka adlarını biliyor olabilirsiniz. Bu markaların birçoğu aynı mantar antifungal bileşenleri içerecektir (tek başlarına veya kombinasyon halinde). En yaygın olanlarından bazıları şunlardır:


  • klotrimazol
  • ekonazol
  • mikonazol
  • terbinafin
  • flukonazol
  • ketokonazol 
  • amfoterisin

Ürünler üzerinde ambalajlarında içeriğinde bulunan maddenin oranları yazmaktadır. Örneğin "% 1 klotrimazol içeren krem" veya "50 mg flukonazol içeren kapsüller" şeklinde belirtilir. 

Kasık Mantar İlacı


kasık mantarı nasıl geçerEğer kasık mantarı çok ciddi boyutlarda değilse, hekimin vereceği kasık mantarı ilacı, kasık mantarı kremi, pomat yahut merhemlerle kolayca tedavi edilir. Fakat daha ciddi boyutta bir kasık mantarı vakası ile yüz yüze gelindiyse yine hekimin vereceği ağız yoluyla kullanılan ilaçlar da kullanılmalıdır.



Kasık mantarı tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle klotrimazol yahut mikonazol içerikli anti-mantar merhemlerdir. Butenafin ihtiva eden ilaçlar da kullanılmaktadır. Bu ilaçlar mantar hücrelerinin ölümüne sebep olarak tedaviye etki eder. Deri hassasiyeti ve kaşıntı dayanılmayacak kadar yoğunsa glükokortikoid steroid içeren merhemler önerilmektedir. Tinactin sprey ve Travazol merhem de yine kasık mantarı tedavisinde etken olan ilaçlardır.

Travazol Kremi


mantar ilaçlarıTravazol krem kızarıklık, kaşıntı, iltihap durumlarında kullanılan etken maddesi  İzokonazol nitrat, Diflukortolon valerat olan etkili bir kremdir. Travazol krem,  mantar ve bakterilerin cilt üzerinde üremelerini engelleyen bir yapıya sahiptir.  Mantar enfeksiyonlarında görülen kaşıntıyı ve iltihap belirtilerini hızla azaltır.  Travazol, ağır iltihabi veya egzamalarla birlikte görülen derinin yüzeysel mantar enfeksiyonlarının, mayalar ve maya benzeri mantarların ve küf mantarlarının başlangıç veya ara  tedavisinde;  ayrıca uylukların iç kısımlarında ve torbalarda ortaya çıkan kırmızı kahverengi lekelerle belirgin bulaşıcı deri hastalığı (eritrazma) tedavisinde kullanılır.



Mantar hastalıkları için  Tırnak Mantarı İlaçları hakkında bilgi almak için linke tıklamanız yeterlidir. Acil şifalar dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder