Kefir Nedir
Kefir taneleri sütü fermente eder. En önemli özelliği fermantasyon sonunda süzülerek tekrar kullanılabilmesidir. Bu taneler kazein ve birbirleri ile ortak yaşayan mikroorganizmaların meydana getirdiği jelatinimsi koloniler meydana getirirler
Çok karışık bir mikrobiyoloji yapıları vardır. Değişik araştırmacılar, değişik bölgelerden aldıkları kefir tanelerinde farklı
sayıda, oranda ve cinste mikroorganizma tespit etmiştir. Tanede genel olarak laktik asit bakterileri, laktozu fermente eden ve edemeyen mayalar bulunur.
Kefir Oluşumu
Bazı tanelerde enterokokve koliform grubu bakterilere de gözlemlenmiştir. Kefir tanesinde saf toz halde liyofilize kültürler üretilmiştir. Avrupa ülkelerinde ve ABD’de genellikle saf kültürlerden kefir üretilirken, Rusya, Asya, Doğu Avrupa ve Ortadoğu bugüne kadar laboratuvar koşullarında kefir tanesi üretememiştir.
Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir. Kefirde bulunan proteinler kısmi sindirimi yapılabilen ve bu nedenle vücut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır.
Kefir Faydaları
Kefir bol miktarda esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın, mineral maddelerden kalsiyumla magnezyumun bulunur ve sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi oluşturmaktadır.
Vücudumuzda en fazla ikinci bulunan mineral madde olan fosfor, hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların, yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır.
Kefir B12, B1 ve K vitamini bakımından da oldukça zengindir. Bu vitaminlerin yeterli alınması durumunda gerek böbrek, karaciğer ve sinir sistemine gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağladığı saptanmıştır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder