28 Mayıs 2017 Pazar

K Vitamini Faydaları Nelerdir


K Vitamini Faydaları



Vücut fonksiyonunun düzenlenmesinde ve devamlılığında önemli rol oynayan vitaminler bizim sağlığımız için zorunlu olan maddelerdir. Yağda ve suda eriyenler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Yağda eriyenler A - D - E - K vücutta depolandığı için her gün almaya gerek yoktur. Suda eriyenler B - C ise depolanmazlar, fazlası idrar ve terleme ile vücuttan atılır. Bundan kaynaklı düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. K Vitamini (diğer adıyla Naftakinon), kanın pıhtılaşmasında görev alan önemli bir vitamindir. Yağda eriyen bir vitamindir.Eksikliği durumunda kan pıhtılaşmasında gecikme ve kanama durumlarında artış gözlemlenir. K Vitaminini kozmetik sektöründe, kılcal damar çatlamaları, varisler ve gözaltı morlukları tedavisinde kullanılmaktadır.



K Vitamini Kaynakları

Sebzelerin yeşil bölümleri, ıspanak, kabak, lahana, Brüksel lahanasın, karnabahar, marul, yeşil domates, fasulye, bezelye, yoğurt, yumurta sarısı, patates, yeşilbiber ve yeşil çay bol miktarda K Vitamini içeren besinler arasındadır.

K vitamini insan bağırsağındaki yararlı bakteriler tarafından da üretilir. K vitamininin yalnızca küçük bir bölümü karaciğerde depolanır.

K vitamini Eksikliği

K Vitamini, vücut açısından yeterli olarak alınmadığı yani k vitamini eksikliği görüldüğü zaman kanın normal pıhtılaşma özelliğinde zayıflama ve buna bağlı olarak da idrar yollarında, akciğerlerde, diş çevresinde, sindirim sisteminde ve deri yüzeyinde kanamalar oluşur. Bu durumun yansımasaı ise yaraların kanaması geç durur, adet dönemlerinde fazla kanama durumu gözlemlenir, deri altında noktalar, basur, burun kanaması, idrarda kan fark edilmesi gibi durumlar yaşanabilir.

K Vitamininin Yararları Nelerdir


Kanın normal şekilde pıhtılaşmasını sağlamanın yanı sıra kemikleri kırılmaya karşı korur, menopoz sonrası kemik kaybını önler, damar sertliği riskini azaltır, karaciğer ve prostat kanseri riskini düşürür.Ayrıca her vitamin antitoksidan,antifungal, anti bakteriyel bir kaynaktır. Bu açıdan cilt sağlığı için oldukça yararlıdırlar.

Cilt Sağlığında K Vitamininin Önemi


K vitamini cilde topikal olarak uygulandığı zaman  cilt kızarıklıkları, hassas cilt bakımında oldukça işinize yarayacak bir vitamindir. Ayrıca k vitamini ciltte oluşan yaralanma ve yanıklarda iz kalmayı önler ve ağrıyı keser.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder