28 Mayıs 2017 Pazar

Çocuklarda Nezleye Dikkat


Çocuklarda Nezle



Çocuklar da nezle iyi tedavi edilmezse orta kulak iltihabına, sinüzite veya bronşite sebep olur.


Uzmanımız, nezlenin genellikle virüslerin yol açtığı enfeksiyon olduğunu belirterek, ayakların ıslak kalmasının vücut direncini düşürerek enfeksiyona yol açabileceğini ifade etti. Bebeklerin nezle ve grip gibi hastalıkları daha ağır geçirebileceğine dikkat çeken uzmanımız,



özellikle 2-3 aylığa kadar olan bebekleri hasta kişilerden olabildiğince korumak gerektiğini vurguladı. Bebeğin beslenmekte zorlanıp hızlı ya da zorlanarak nefes alıp veriyorsa mutlaka doktora götürülmesi gerektiğini ifade eden uzmanımız, "Nezle ve buna bağlı burun tıkanıklığı, çocuklarda en sık gördüğümüz belirtilerdendir. Burun havanın vücuda giriş kapısıdır. Burada hava ısıtılır, tozlarından arındırılır ve nemlendirilir. Havanın burun içinden rahat geçebilmesi için üç koşul vardır. Birincisi burun yapısının düzgün, burun etlerinin normal büyüklükte olması gerekir. İkincisi, burun mukozası denilen, burnu döşeyen tabakanın sağlıklı, üçüncüsü de burun salgılarının akışkan olması lazım. Nezle, rhinovirus ailesinden bir virüsün burun mukozasına girmesi ile başlar. Burun akar, tıkanır hapşırıklar artar, hafif ateş ve halsizlik hissedilir" şeklinde konuştu.

NEZLE KULAK İLTİHABINA DÖNÜŞEBİLİR


Nezlenin  tedavi edilmediği zaman orta kulak iltihabına, sinüzite veya bronşite yol açabileceğini bildiren uzmanımız, "Halbuki yapılacak şey nettir. Burun açıcı sprey veya damla 2-3 gün kullanılmalı. Antibiyotiğe hemen başlanmamalı ve gerekirse ateş düşürücü ağrı kesici ilaçlar kullanılmalıdır. Burnu tıkalı olan bebek emmekte güçlük çeker ve burnuna steril tuzlu su yani serum fizyolojik damlatılmalı ve doktora burun açıcı (dekonjestan) damla kullanılıp kullanılamayacağı doktoruna danışılmalıdır. Bu ilaçlar genellikle doktora danışmadan kullanılmamalı. Özellikle kış günlerinde kalorifer ile ısıtılan odalarda havanın kuru olması sebebiyle nezle olan çocuklarda boğaz tahrişleri sık görülebilir. Bunun önlemenin en kolay yolu odayı nemlendirmek ve bunun için kalorifer üzerine ıslak bez ya da buhar makinesi kullanmaktır" şeklinde konuştu.

AĞZI KURUYAN BEBEK DOKTORA GÖTÜRÜLMELİ


Giderek güçsüzleşen, ağzı kuruyan, bezi 3-4 saat kuru kalan bebeğin doktora götürülmesi gerekir. Daha büyük çocuklarda soğuk algınlığı genellikle ateşli görülür. Birkaç kez kusabilirler. Fakat nezle tam kendini gösterdiğinde ateşleri düşer ve nezleye bağlı burun akıntısı gibi rahatsızlıklar ön plana çıkar. Bazen virüslerin zayıflattığı vücutta bakteriler ikincil enfeksiyonlara yol açabilir. Uzayan nezleye ateş, sarı-yeşil burun akıntısı, kulak ağrısı veya işitme kaybı, öksürük iştahsızlık eklenirse orta kulak enfeksiyonu, bronşit, zatürre gibi bir ikincil enfeksiyon düşünülmeli. Bu tür enfeksiyonların tedavisi doktor tavsiyesiyle antibiyotiklerle yapılır. Boğaz ağrısı, ateş ve halsizlik şikayetiyle gelen çocuğun sadece nezle mi yoksa grip mi geçirdiğini anlamak her zaman kolay olmayabilir.

İHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder