28 Mayıs 2017 Pazar

Zencefil


Daha çok kışın aklımıza gelen zencefiller genelde çay ve baharat olarak kullanılmaktadır. Farkında olmasak da arada kullandığımız bu besin ögesinin sağlık açısından bir çok yararı bulunmaktadır. Bizlerde hem bu yararlara değinmek hem de zencefilin zayıflamadaki etkisini aktarmak için sizlere aşağıdaki yazımızı sunuyoruz. Umarım merak ettiğiniz soruları cevap olabiliriz. 

Zencefil 


Zencefil
Zencefil, Zingiber officinale bitkisinin rizomlarından kaynaklanan bir baharattır . Birçok Asya, Ayurvedik ve orta doğu yemeklerinde yaygın olarak kullanılır.

Aslında, zencefil dünyadaki en yaygın tüketilen besinlerden biridir [ R ].

Zencefil kullanımı Hindistan'da 3000 yıl öncesine dayanır. Soğuk algınlığı, mide bulantısı, ağrı , artrit, migren ve yüksek tansiyon gibi çeşitli sağlık sorunları için bir çare olarak binlerce yıldır kullanılmaktadır [ R ].

Güçlü bir antioksidan zencefil de mikroplarla savaşır ve iltihabı azaltır .

Zencefil, hepsi aynı bitki ailesine ait olduğu için, curcumin ve kakulenin bir akrabasıdır .

Bir çok zencefil ve metabolitleri bağırsakta toplanır. Bu yüzden en sık gastrointestinal sorunlar için kullanılır. Lektin kaçınma diyetini takip ederken yemek için harika bir besindir .

Zencefilin Faydaları Nelerdir

  • Mide ve bağırsakta meydana gelen gaz spazmları, şiddetli ağrıları geçirir. Midede meydana gelen hazımsızlığı giderir. 
  • Metabolizmayı hızlandırır. 
  • Boğaz şişkinliklerini indirir. 
  • İshali kesmeye yardımcı olur. 
  • İştah açar. 
  • Kalbin daha düzenli ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. 
  • Etkili solunum almanıza ve rahat uyumanıza yardımcı olur. 

Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır ?

  • Zencefilden 2cm
  • 6 bardak süzülmüş su
  • 1 yemek kaşığı ham bal , isteğe bağlı
Ayrıca dilerseniz tarçın,havlıcan,zedeçal gibi diğer bitkisel kaynakları da kullanabilirsiniz. Zencefilin tadı acıdır, bundan kaynaklı bal koymak isteyebilirsiniz. Sağlık yararlarını tam almak adına şeker kullanmamanızı öneririz. 

Büyük bir su ısıtıcısında veya ocaktaki  demlik içinde suyunuzu ısıtın. Bu arada, zencefili soyup ince bir zencefil doğrayın. Bu yaklaşık 2-3 yemek kaşığı kıyılmış zencefil vermelidir.   Su bir kaynama noktasına ulaştığında, ısıdan alın ve zencefil ekleyin. Kapağı kapatın  ve 5-10 dakika bekletin. Çay ne kadar uzun süre oturabilirse, lezzet o kadar güçlü olur. Çay istenilen güce ulaştığında bal   karıştırın. Sıcak çay için, doğrudan çay fincanı veya kupalar içine süzün.  

Zencefil Zayıflatır mı ? 

Zencefil çayı,  mide problemlerini, kusma ve gastrit dahil olmak üzere çok çeşitli sindirim bozuklukları için popüler ve doğal bir ilaçtır. Ayrıca soğuk algınlığı ve öksürük için kullanılan yaygın bir doğal ilaçtır. Ancak, yakın geçmişte, kilo kaybı meraklılarının dikkatini çekmektedir.Yapılan bir araştırma, bu bitkinin kilo vermeye yardımcı olan bir tür kafein içerdiğini tespit etmiştir.

'Yenilebilir amfetamin' olarak adlandırılan zencefil çayı, termojenezi artırır ve açlık keselerini önler. Kilo verme söz konusu olduğunda açlığın kontrol altında tutulması önemlidir.  Bu araştırma yapılan başka bir dizi araştırmacı tarafından kanıtlanmıştır.

Yine de, Japon araştırmacı LK Han tarafından yayınlanan bir başka çalışma, yukarıda zikredilen zenginlik özelliğini doğrulamaktadır. Sıçanlarda yapılan çalışması 2008 yılında 'Japonya Eczacılık Dergisi' dergisinde yayınlanmıştır.  Zayıf ve zencefil çayı kilo kaybı için olumlu etki gösteren sayısız laboratuvar çalışması olmasına rağmen, insanlar üzerindeki çalışmalar henüz yapılmamıştır. Bunu da belirtmek önemlidir. 


Yağ Yakıcı Gıdalar yazımızdan yağ yakmanızı kolaylaştıracak bitkisel çaylarımıza da ulaşabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder