30 Mayıs 2017 Salı

SAÇ DERİSİNDE SEBOREİK DERMATİT


Saç Derisinde Seboreik Dermatit



Saçlarınız kaşınıyor, saç deriniz de kabuklanma olup, omuzlarınıza sürekli kepek düşüyorsa, dikkat etmeniz gerekir. Çünkü sıkıntı ve kaygıyla tetiklenen ‘stres egzaması’nın herkesi işsizlik ve gelecek problemlerinin sardığı bugünlerde hayli arttığı bilinmektedir. Şayet sizler de derinizdeki kaşıntı ve döküntülerden yana sıkıntılıysanız, hemen endişe etmeyin çünkü tedavisi için bir dermatoloji uzmanına görünmeniz yeterli olacaktır.

Egzama; türlü iç ve dış faktörlerin sonucunda, derinin iltihabi karşılığı olarak beliren klinik tabloların genel ismidir. Hastaların  neredeyse tamamında klinik belirtiler vardır.

Deri; bireyin iç ve dış ortamları arasında bir sınır oluşturan, duygularımızın ve tepkilerimizin yansımasında önemli görevi olan bir organdır. Yapılan araştırmalarda; dermatolojik hastalıkların yaklaşık yüzde 40’ında, eşlik eden bir psikolojik sıkıntıları da taşıdıkları görünmektedir.. Strese bağlı olarak ortaya çıkan deri hastalıkları arasında en çok rastlananı ise  ‘stres egzaması’ olarak da bilinen ‘liken simpleks kronikus’tur.

Vücudun herhangi bir yerinde görülebilmekle birlikte; en sık saçlı derinin ense sınırında, sırtta kürek kemiklerinin üzerindeki deride, göğsün ortasında ve bacaklarda ortaya çıkar.Deride kaşıntı ile kendini gösterir. Hastalık bazen makat bölgesini de tutabilir ve şiddetli dayanılmaz kaşıntıya yol açabilir.

Bu tür saç derisinde görülen kepek olarak tanımlanabiliyor. Her dört kişiden birinde görülen seboreik egzama, yalnızca saçlı deride değil, yüzün ortası hatta burun kenarı, kulak içi ve arkaları ile göğüs ve sırt orta bölgede de, hatta kaş içinde ya da göz kapağında bile görülebiliyor. Bu gibi durumlar da kepek olayı uzun süre devam etmektedir. Özellikle bağışıklık sisteminin zayıflaması, mevsim geçişleri, stres, sıkıntı, ateşli hastalık, yorgunluk gibi etmenler hastalığın daha da şiddetlenmesine neden olabiliyor. Bu noktada doğru şampuan büyük önem taşımaktadır. Kepek şampuanlarında dört - beş farklı madde bulunur. Bu maddeler herkeste aynı sonucu vermez ya da altı - yedi ay iyi sonuç verirken, sonra etkisini kaybeder. Bu sebeple ürünün etkisi azaldığında, hekime danışarak farklı bir grubu kullanmaya başlamak gerekmektedir.





Seboreik Dermatit Belirtileri


Belirtiler diğer egzama türlerindeki sıkıntılar ile benzerdir, farklı olarak kepeklenme biraz daha ön plandadır, bir diğer özellikse diğer egzamalar biraz daha kısa zamanda gelişip ilerlerken seboreik dermatit onlara göre daha yavaş ve kronik seyirlidir.

Belirtiler  derinizde meydana geldiği yöne göre değişiklik göstermektedir. Saçlı deride aşırı kepek olur ki bu kepek sanki derinin pul pul kalkmasına benzer.Gerek saç, gerekse diğer bölgelerde deri nemlidir.Kızarıklık her vakada rastlanır.Yağlı bölgeleri tuttuğu için gün içinde aşırı yağlanma görülür.
Kaşıntı belirgindir.Gerek tahriş ve gerekse hastalığın kendinden kaynaklanan bir şekilde küçük akneler, irinli yaralar oluşabilir.Nemlilik çok belirgin olduğunda sarı akıntı benzeri birikinti olur.Bu bulgular hastalığın artış gösterdiği dönemlerde artar ve tedaviyle geriler. Bu durum dönemsel olarak devam eder.

Seboreik Dermatit Tedavisi


Bu hastalıktan bireyleri koruyan ve tam anlamı ile toparlanma sağlayan bir tedavi şekli yoktur. Belli aralıklar ile tekrarlanan rahatsızlıklardır. Ancak hastalık doğru bir müdahale ile kontrol altına alınabilir. Seboreik dermatit hastalığı özellikle bebeklerde olan cinsi de dahil bazı durumlarda hiçbir müdahale gerektirmeden kendiliğinden iyileşebilen bir hastalıktır. Ayrıca düzenli bir tedavi yöntemi ile kontrol altına alınabilir. Hastalık yoğun stres, sinir sistemi merkezine bağlı gelişen hastalıklarda daha fazla görülebilir. Bu hastalığın bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha fazla görüldüğü düşünülmektedir. Hastalığı önlemenin ya da tamamen hastalıktan kurtulmanın imkansız olduğu düşünülmektedir. Hastalık belli aralıklar ile tekrarlar ve devamlı tedavinin sürdürülmesi ile hastalığa karşı başarı sağlanabilir.

Beslenmenizin düzenli ve sağlıklı olması, düzenli uyku, spor faaliyetleri/egzersiz hastalığa karşı koruyucu olarak bilinmektedir. Fazla yağ çözücü özelliği olan maddeler, SLS  barındıran temizleyiciler cilt yapısının nem ve yağ seviyesini bozar ve ciltte aşırı yağlanmaya yol açabilir. Bu tür yağlanma problemleri karşısında seboreik dermatit oluşum gösterebilir.Bundan kaynaklı SLS içermeyen, salisilik asit içeren ve sülfatsız şampuanlar kullanılmalıdır.

Tedavide Malassezia furfura (bir tür mantar) etkili olan tüm antimikotikler yararlı olabilir, fakat "ketokonazol" spesifik ilaçtır. Lokal kullanımda çok iyi olduğu gibi sistemik de yararlanılabilir, fakat yan etkileri çok fazladır. Bununla birlikte imidazoller, sikloproksolamin, terbinafin, selenyum sülfit, çinko pirition, diğer etkili ilaçlardır. İritasyon yapabileceği için alkolik solüsyonlardan uzak durmak gerekir. Sistemik ıtrakonazol de iyi eerokstkilidir. Ayrıca yerel kükürt ve katran da etkili olup, son zamanlarda benzoyl pit ve lityum suksinatin da etkili olduğu bildirilmiştir. Yalnızca çok akut ve şiddetli olgularda kısa süreli lokal steroidler kullanılması tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder