30 Mayıs 2017 Salı

Dekolman Plasenta: Plasentanın erken ayrılması


Dekolman Plasenta



Uzmanlar, %0.5 oranında hamilelerde görülen plasentanın erken ayrılması (Dekolman Plasenta) durumunun, hem anne hem de bebek için ciddi tehlikeler oluşturduğunun altını çiziyor.

Her anne adayı hamileliğinin sorunsuz geçmesini ve bebeğinin herhangi bir problem oluşmadan dünyaya gelmesini umut eder. Çoğu zaman da hamilelik süreci sorunsuz yaşanır ve biter. Ancak



bazen ortaya çıkan rahatsızlıklar hamileliğin normal sürecini tehlikeye sokar. Bu durumlardan biri de plasentanın erken ayrılması (Dekolman plasenta).

Plasentanın erken ayrılması nedir?


Dekolman plasenta adıyla anılan plasentanın erken ayrılması durumu plasentanın bebek doğmadan önce rahim duvarından ayrılması anlamına gelmektedir kabaca. Rahatsızlık hem anne hem de bebek için ciddi tehlikeler oluşturduğundan tüm kanamalı rahatsızlıklarda olduğu gibi hemen doktora başvurmak gerekir.

Ablasyo plasenta da denilen plasentanın erken ayrılması durumu her 200 gebelikten biri gerçekleşir.

Dekolman plasentanın çok karşılaşılan belirtileri ağrı ile birlikte koyu ve pıhtılaşmayan vajinal kanamanın gerçekleşmesi. Özellikle şiddetli ayrılmaların yaşandığı durumlarda  rahim oldukça serttir ve gevşeme eğilimi göstermez. Buna bağlı olarak anne adayında hipotansiyon ve şok bulguları meydana gelebilir. Bebekte ise kalp atımı bozulabilir.

Dekolman plasenta nedenleri


Plasentanın erken ayrılması durumunun ne zaman ve hangi hamilelerde ortaya çıkacağını belirlemek olanaksızdır. Ancak bazı rahatsızlıklar dekolman plasenta riskini artırabilir.

Bunların başında gestasyonel (gebeliğe bağlı) hipertansiyon, kronik hipertansiyon, preeklampsi, çok sayıda doğum yapmış olmak, sigara kullanımı, kokain alışkanlığı ve şiddetli beslenme bozukluğu yer alıyor. Ayrıca trafik kazası gibi karın bölgesine rastlayan darbeler de bazı durumlarda plasentanın erken ayrılmasına neden olabilirler.

Bunun dışında hamilelik esnasında ağır polihidramnios (amnios sıvısının artması) nedeniyle amnios kesesinin kendiliğinden ya da doktor tarafından açılması esnasında rahmin hızlı boşalması da dekolman plasentaya neden olabilir.

Plasentanın erken ayrılmasında nasıl müdahale edilir?


Hamilelik sürecinde  plasentanın erken ayrılması acil müdahale gerektirir çünkü hem annenin hem de bebeğin hayatını riske atar. Bebeğin durumu bebek kalp atımlarından takip edilir.

Anne ve bebeğin sağlık durumlarına bakarak hamileliğin sonlandırılıp sonlandırılmayacağını belirler. Çoğu hamileliğe acil sezaryenle son verilir.

Anne ve bebeğin durumu iyi ise, bazı koşullarda sorun olmaz, plasenta az miktarda ayrıldıysa ve kanama devam etmiyorsa, doğum ağrıları yoksa, anne adayı herhangi bir şey yapılmadan takibe alınır. Normal doğum, çok nadir durumlarda anne ve bebek iyi ise ve doğum sancıları varsa gerçekleştirilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder