27 Mayıs 2017 Cumartesi

Egzama


Egzama Nedir?



Egzama cildin bazı bölümlerinde meydana gelir. El, yüz ve saçlı deri gibi yerlerde çıkar ve kaşıntıya sebep olur bu da rahatsızlık vericidir.Yani kısaca kaşıntı ve görünüş açısından rahatsızlık veren bir cilt hastalığı demek yanlış olmaz. Tek tip değil üç tip egzama vardır. Bu üç



tipten sadece temas sonucu oluşan egzamanın sebebini saptayabiliyoruz. Atopik ve seboreik egzama olarak bilinen türlerin nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Bundan sebep temas dolayısıyla oluşan egzamanın tespiti ve tedavi aşamasına geçişi daha kolay ve hızlıdır. Egzema hastalığı alerji kökenlidir. Egzamaya dermatit de denmektedir. Hastalığa yakalanma olasılığı daha fazla olan kimselerin bağışıklık sisteminde zayıflıklar, sindirim sisteminde ve beslenme alışkanlıklarında bozukluklar, stres, depresyon gibi problemler taşıması, bu durumların hastalığa neden olduğu çıkarımını yapmayı sağlamıştır. Hastalık deride kepeklenmeden pullanmaya, kaşıntıdan kızarıklıklara ve irinli keseciklere kadar çok çeşitli etkiler gösterebilir.

Egzamanın Nedenleri


Hastalık hem kronik hem de akut olma özelliği gösterir. Bundan dolayı kronikleşmemesi için de çaba harcanması gerekir. Hastalığın akut hali, deride kızarıklık ve içi dolu küçük sivilceler şeklinde olup, daha sonra bu sivilcelerin patlamasıyla devam eder. Kronik biçimindeyse, daha uzun süreli kaşıntı ve iltihaplanma, derinin kalınlaşmasıyla gerçekleşir. Egzamalı bölge kaşıntıya sebebiyet verir ancak o bölgenin kaşınması enfeksiyonun da dağılıp yayılmasına olanak sağlar.

Egzamanın alerji kökenli bir hastalık olduğu söylenmişti. Temas egzamasının ise egzama çeşitlerinden en fazla alerjene dayalı olduğu bilinmektedir. Yabancı bir maddeye çokça temas deride egzamaya neden olabilecek durumlar meydana getirebilmektedir. İlk başta temas edilen yerde daha sonrasındaysa başka bölgelerde egzama görülebilir. Kronik olmaması için sıkça temas edilen maddelerden korunmak şarttır. Hastalığı çimento, plastik ürünler, boyalar, yapay reçineler, asetonlar etkileyebilir. Ayrıca bulaşık yıkarken ve deterjan kullanımında eldiven kullanılmaması da egzamaya yol açabilmektedir.

Egzama Riski Olanlar


Hastalığa sarışın ve derileri daha korunmasız ve ince olan insanların yakalanma riski daha yüksektir. Bu kimselerin önleyici tedaviler alması ve yaşantılarına dikkat etmesi önem taşır

Temas egzaması aynı zamanda meslek egzaması olarak da geçmekte ve yukarda sayılan maddelere teması fazla olan kişilerin egzama riski de fazladır. Bundan dolayı koruyucu önlemler alınmalı, eldiven ve maske kullanımına özen gösterilmelidir.

Atopik Dermatit

Atopik dermatit daha çok bebeklerde karşılaşılır. Doğumdan ilk üç ay sonra ve iki yaşına kadar olan aralıkta görülebilir. Ağız ve solunum yoluyla dahi alerjinin vücuda girmesi varsayımlar arasındadır.

Seboreik dermatite 20-40 yaş aralığındaki erkekler daha çok yakalanmakla birlikte, her cinsiyet ve yaşta ortaya çıkabilmektedir. Çeşitli sistemik rahatsızlıklar ve psikolojik durumlar hastalığı etkiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder