30 Mayıs 2017 Salı

Düşük Tehdidi Nedir?


Düşük



Gebeliğin ilk yarısında kanama ya da kanlı akıntı görülmesi durumunda yapılan jinekolojik muayenede kanamanın uterus dışında bir yerden gelmediği saptandığında düşük tehdidi tanısı konur. Bazı anne adaylarında basur kanaması, idrar yollarında kanama, ya da serviksteki bir hastalığa bağlı olarak özellikle cinsel ilişkiden



sonra oluşan kanama da yetersiz bir değerlendirme sonucu düşük sanılabilir. Bu nedenle “düşük tehdidi” tanısını hemen koymadan komple bir jinekolojik ve genital muayene önemlidir. Anne adaylarının çoğu bu muayeneye karşı çekimserdir. Ancak jinekolojik muayene ve/veya ultrasonun düşüğe neden olduğu konusunda bilimsel bir veri kaydı yoktur. Gebeliğin erken dönemlerinde oluşan kanamanın diğer nedenlerini de akıldan çıkarmamak gerekir. Bunlar arasında en önemlileri dış gebelik, mol gebeliği, selim ve habis tümörler, sindirim sisteminden veya idrar yollarından olan kanamalardır.

Adet Dönemi Gelen Kanama



Beklenen adet döneminde gerçekleşen kanama (“üstüne görme”), implantasyonda (beklenen adetten bir hafta önce) gerçekleşen kanama, 8. hafta civarında plasentanın corpus luteum işlevlerini üzerine almasından doğru oluşan kanama da sağlıklı seyreden bir gebelikte ender olarak görülen “lekelenmenin” sebebi olabilir.

Düşük Tehdidi


Düşük tehdidi tüm gebeliklerin %20-25′inde görülen ve özellikle erken gebelik haftalarında %40-50 düşükle sonuçlanan bir olgudur. Düşük tehdidi kanaması genellikle hafiftir ancak günler hatta haftalar sürebilir. Kanama miktarı arttıkça düşük tehdididin düşükle sonuçlanma olasılığı artar. Gerçek bir düşük tehdidi geçiren anne adaylarında gebeliğin ilerleyen haftalarında da erken doğum, bebekte gelişme geriliği gibi normaldışı bir durum ortaya çıkma olasılığı nispeten artar. Bu nedenle bu tanıyı almış anne adaylarının gebelik döneminde ve doğumdan hemen sonraki dönemde daha sıkı takip edilmeleri uygundur.

Düşük tehdidi tanısı koyabilmek için jinekolojik muayenede serviksin kapalı olduğu gözlenmeli ve ultrasonda bebeğin kalp atışlarının olduğu gözlenmelidir. Bebeğin kalp atışlarının henüz ultrasonla gözlenemeyecek kadar ufak olduğu veya henüz embriyonun bile görülemediği erken gebelik haftalarında ise uterus içinde gebelik kesesinin düzgün yapısının devam ettiği gözlenmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder