1 Haziran 2017 Perşembe

Tuzak Sendromu Nedir?


Tuzak Sendromu Nedir?



Birbiriyle hiç ilgisi olmayan hastalıkların belirtilerinin aynı olması olarak açıklanan ‘Tuzak Sendromu’,  hastalıkların tespiti açısından sıkıtılar yaratmaktadır. Bunun sonucunda da ciddi hastalıklar maskelenmektedir.



Tuzak sendromu hastalığında pek çok hastalık ortak belirtilerle birbirini taklit edebiliyor. Dolayısıyla bu tür yakınmalarla başvuran hastaların öyküsünün alınması, genel muayenesinin yapılması ve teknik olanakların sonuna kadar kullanılması gerekiyor. Çünkü çoğu zaman hastalık küçük detaylarla yakalanıyor. Aksi halde yanlış konulan teşhis sebebiyle hastalık ilerleyebilir ve tedavisi zor bir noktaya gelebilmektedir.

Tuzak Sendromu Belirtileri, Tanısı ve Teşhisi


Tuzak sendromunda önemli olan belirtilerin iyi analiz edilmesidir. Mesela idrar yolu iltihabı mı, şeker hastalığımı olup olmadığına bakarken ortak belirtileri mevcuttur ver bunlar; sık idrara gitme, tekrarlayan idrar yolu iltihapları.

Bundan kaynaklı idrar yolu ile ilgili şikayetler günlük hayatta sık görülen durumlardır. Özellikle kadınlarda idrar yolunun kısa olması, sık idrar yolu iltihaplarına yatkınlık oluşturabilir. Kanıksanan şikayetler ciddi hastalıklara sebep olabilir.Diabetes Mellitus’ta (Şeker Hastalığı) ilk şikayet sık sık idrara gitme, sık idrar yolu enfeksiyonu geçirme olabilir. Doktor başvurusu ertelenirse ciddi sıkıtılar çıkabilmektedir ve  tuzak sendromu yaşanabilir. Bunun için kan şekeri tespiti, şeker yükleme testi, son üç aylık kan şeker düzeyinin ölçümü, tam idrar tahlili, gereğinde idrar kültürü, gereğinde Ultrasonografik tetkikler ile ayırıcı tanı tamamlanır.

Ayrıca bel fıtığı ve multipl myelom  hastalığı arasında da benzerlikler vardır ve belirtileri  sırt ve bel omurları ağrılarıdır. Doğru tanı konulması için öncelikle doktora başvurmak çok önemlidir. Multipl Myelom” bir çeşit kan kanseridir. Bel ağrısı şikayeti bazen hastalığın ilk şikayeti olabilir. Omur fıtıkları da, ağrı şikayeti ile kendilerini belli ederler. Bel, boyun, sırt omurlarının fıtıkları günlük hayatta sık karşılaşılan hastalıklardır. Bu sebeple bel, boyun, sırt ağrıları önemsenmez. Bu tuzak bir durumdur. Önemsenmeyen ağrı “Multipl Myelom” hastalığının ağrısı olabilir. Öncelikle ağrıları olanlar doktora başvurmalıdır. Temel tetkikler, Röntgen filmleri, Kan sayımı, Sedimentasyon, Protein Elektroforezi ve gerekirse doktorun isteyeceği farklı tetkiklerle tanı konulabilir.

Diğer yandan hemoroid  ve , kolon kanseri  arasında da tuzak sendromu yaratacak bir benzerlik vardır. Ortak  belirtileri; kanlı dışkılama, ağrı, kabızlıktır. Bundan kaynaklı tanı ve teşhis için doktora başvurulmalıdır. Hemoroid, makat bölgesindeki damarların genişlemesi yani varisidir. Toplumumuzda sık rastlanılan bir hastalıktır. Günlük hayatta, pratik bilgi olarak insanlar birbirinin şikayetini dinleyip “Hemoroid” ya da “Basur” tanısı koyabilirler. Dışkılama dönemi ile ilgili ağrılar, kabızlık, dışkıda kan-kanlı dışkılama şeklinde ifadelerle tanımlanırlar. Kolon kanseri de benzer şikayetlerle kendini gösterebilir. Bu tuzak bir durumdur. Kolon Endoskopisi en önemli ayırıcı tanıdır. Endoskopi sırasında gerek olursa alınacak biyopsi kanserin ayrıntılı tanısının konmasına da yardımcıdır. Bununla beraber muayene bulguları, farklı kan testleri ve görüntüleme yöntemleri ile de tanı tamamlanır. Şikayetiniz varsa tanıyı doktor koysun. Yoksa tuzağa düşebilirsiniz.

Diğer benzerlik astım ve bronşit arasındadır. Ortak belirtileri; nefes darlığı, öksürük, balgam.

Bu iki durumun sebepleri  arasında da sigara içiminin yaygın olduğu bir toplumuz. Buna bağlı gelişen şikayetler olan nefes darlığı, balgam, öksürük gibi şikayetler kanıksanmıştır. Bu şikayetlere karşı genel bir umursamazlık ortaya çıkabilir. Bu da ciddi tuzaklara sebep olabilir. Tanıda gecikme tedavide gecikmeye neden olabilir. Ani başlangıç, genç yaşta başlama, burun ile ilgili şikayetler bulunması daha çok Astım tanısını destekler. Sigara içme, fazla miktarda balgam çıkarma ağırlıklı olarak kronik bronşit hastalığını düşündürür. Yapılan testlerde alt hava yollarının daralması astımlı hastalarda düzelebilir özelliktedir. Kronik bronşitte ise ilerleyici olarak alt hava yolları tıkanır. Geçmişe ait bilgiler, Başlangıç özellikleri, Muayene bulguları, Solunum testleri, alerji testleri ile ayırıcı tanı tamamlanır.

Ülser ve kalp krizi arasında da benzerlik mevcuttur. Bunlar arasında ortak belirtiler ;  karın ağrısı, terleme, fenalık hissi, bulantı durumudur. Tanı ve teşhis için özellikle yemek borusu- mide- barsak bölgesi iltihaplarında ya da yaralarında (ülser) Karın ağrısı terleme, fenalık hissi, bulantı şikayetleri olur. Bazen bunlar aniden başlayabilir. Özellikle kalbin alt bölgesini besleyen damarların tıkanması durumunda (kalbin alt bölge krizi-İnferior myokard infarktüsü) aynı şikayetler olabilir.

Sindirim sistemine ait gibi durabilen bu şikayetler tuzak bir durum ortaya çıkarır. Önemsenmeyen, “birazdan geçer” gibi düşünülerek ihmal edilen sorunlar hayati bir riske sebep olabilir. Bu nedenle ani başlayan, daha önce hiç yaşanmayan düzeyde huzursuzluk ve kaygı yaratan, genel durum bozukluğu yapabile karın ağrısı, terleme, fenalık hissi ve bulantınız başladıysa mutlaka doktora danışmak gerekmektedir.Muayene bulguları, EKG çekilmesi ve yapılabilecek bazı kan tahlilleri ve görüntüleme yöntemleri ile ayırıcı tanı yapılır. Umursamazlık etmeyin hayati riskli bir tuzağa düşmeyin.

Son olarak Crohn hastalığı ve kalınbağırsak kanseri  arasında da ortak bulgular vardır; sümüklü-kanlı dışkılama, kilo kaybı, yaygın ağrılar belirtiler arasındadır. Crohn hastalığı iltihabi bağırsak hastalığıdır. Yavaş gelişir. Kilo kaybı ve yaygın vücut -eklem ağrıları yapabilir. Kalın bağırsak kanseri de aynı şikayetlerle başlamış olabilir. Kolon Endoskopisi tanı koydurucudur. Endoskopi sırasında alınan biyopsi tanı-tedavi-takipte karar verdiricidir.Şikâyetler fark edildikten sonra doktor muayenesinin geciktirilmesi risklidir. Tuzak bir durum ortaya çıkarır. Kansere ve İltihabi barsak hastalığına ait farklı kan testleri, ayırıcı tanıyı destekler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder