
Baharatlar ve Aromalar
Hiç kimse kırmızı acı biberiyle, zerdeçalla ve 7 baharıyla (kırmızıbiber, kuru portakal kabuğu, tohum, su yosunu nori, susam tohumu ve aynı zamanda şişimi karışımı) ya da daşi (kazınmış palamut parçalan, konbu ve mantarların kaynamasıyla oluşan karışım) ile Okinawa’dan daha zengin bir mutfak hayal edemez. Bu baharatla bir çok sağlıksal soruna özellikle soğuk algınlığına , sindirime, kilo vermeye yaramaktadır.
Baharatlar ve Yararları
Kardomom
Bağırsaklar ve solunum için çok yararlıdır. Tohumları doğrudan çiğnenebilir ayrıca tatlılarda kullanılır. Sindirim sistemini düzenlediği için kilo vermeye de yardımcı olur.
Kimyon
İştah açıcıdır, sindirimi merkezini düzenler ve dengeler. Yemeklerde özellikle kızartmalarda sıkça kullanılır ve lezzet katar.
Kırmızı Biber
Çok güçlü bir biberdir, adını kuzey Amerika’dan alan çok acı bir biberdir, (dolgun biberler ufalanır), ama bu baharat çok acı bulunur, yemeklerin içerisinde özellikle Okina-wa’da sebze, balık ve hamur işlerinde kullanılır.
Zencefil
Üstün özellikleriyle dikkati çeker. Tadı damağa uygun değildir, ama güçlü özellikleri sayesinde sağlık açısından son derece yararlıdır.Zencefil sindirime yardımcı olur ve mide bulantısıyla üstün bir güçle savaşır, hamile kadınları sakinleştirir. Kanı sıvılaştırır, enfarktüs ve beyin rahatsızlıklarına yol açan pıhtılaşmadan korur. Basitçe kan dolaşımını kolaylaştırır. Kirazla birlikte romatizmayla savaşır. Ayrıca solunum yollarını korur ve bronşite karşı oldukça etkilidir. Kış aylarında çayı yapılırsa soğuk algınlığına karşı etkili koruma sağlar. Ayrıca içerisine limon konulabilir ve C vitamini sağlanabilir.
Hardal
Sadece bifteğin üzerinde sarımtırak rengiyle düşünmeyin. Dijon hardalı olarak bulmak zorunda değilsiniz. Hardal, her yerde küçük bilyeler halinde sunulan bir baharattır. İdrar sökücü ve bağırsakları temizleyici bir baharattır.Bu özelliği ile hem mide sağlığını hem böbrek sağlığını dolaylı olarak korumaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder