Genital Siğiller
Genital Siğiller, insan derisinin en üst kısmı olan epitel tabakada yani cildin en üst tabakasında dokuya yerleşen virüslere bağlı gelişen enfeksiyonlardır. Siğillerin şekli bulunduğu bölgeye veya tipine göre değişmekle beraber, genellikle deriyle aynı renkte, kabarık, nasırımsı sert görünümdedirler.
Genital siğillerin bulaşma ihtimali cinsel temas olduğu için çok yüksektir. Genital bölgelerde, kadınlarda vajina, rahim ağzı gibi erkeklerde penis kısımlarında olabilir. Çok eşli ve güvenlik önlemi olmadan cinsel temasta bulunanlarda ortaya çıkması HPV riskini artırmaktadır. Hpv ise özellikle son dönemlerde sıklıkla karşılaşılan rahatsızlıklar arasındadır. Kişi HPV tedavisi görüyorsa, bu dönemde cinsel ilişkiden kaçınması uygun olacaktır.
Genital Siğil Çeşitleri
1- Flat genital siğil :Düz ve patlak genital siğildir. En az görülen genital siğil tipidir. Bu siğil tipi dokuda az kabarık, genişçe bir görüntüde yama benzeri kalın değişik bir cilt görüntüşü şeklindedir. Rahim ağzında beyaz plak veya dış genital bilgede ciltten biraz daha koyu bir plak şeklinde görülür. Tedavisinden önce mutlaka biyopsi yapılmalı ve Hpv riskine bağlı tedavi belirlenmelidir.
2- Punktiform: İğne başı şeklinde genital siğildir. Daha çok erkeklerde görülen bir genital siğil türü çeşidi olmasına rağmen kadınlarda daha çok pubis bölgesinde görülür. Her ne kadar daha çok tip 6 HPV ile ilişkili olsa da mutlaka genital siğilin tespitini doğru yapmak gerekmektedir.
3- Karnıbahar şeklinde genital siğil : En sık görülen genital siğil türleri dir. Siğile neden olan HPV tipini kestirmek mümkün değildir. Kesin tanı için HPV testi yapılmalıdır. Yumuşak ,kanayan ve hızlı büyüyen bir yapıda siğil çeşitidir.
Kadınlarda Genital Siğil
Hpv ( humman papilloma virüs), bir siğil hastalığı olarak bilinen ancak kendi içersin de 100 den fazla türevi ve etkinlik biçimi gösteren, siğil hastalıkları içerinde, görüntüsü anlamında en rahatsız edici ve özellikle kadınlarda ” RAHİM AĞZI KANSERİ” ne neden olan tehlikeli bir durumdur.
Rahim ağzı, rahimin vajinaya açılan boyun kısmıdır. servikal kanser türü jinekolojik kanser türleri içinde 2. en sık karşılaşılan kanser türü olup, displazi olarak adlandırılan hafif formu ile başlayarak prekanseröz olarak adlandırılan ileri safhasına geçer.
Smear testi adı verilen ve özellikle rahim ağzı kanserinin erken teşhisinde kritik önem taşıyan test yetişkinlik dönemine girmiş her kadının periodik aralıklarla yaptırması gereken bir test iken, Erken tanı konulan servikal kanserli hastaların % 95’inden fazlasının bu yöntemle iyileşebildiği unutulmamalıdır. Servikal kanserin bu yüzden erken teşhisi ve tedavisi çok önemlidir.
Erkeklerde Genital Siğil
Erkeklerde penis kanserine yol açabilen HPV ayrıca makat ve anüs bölgesi civarında yerleştiğinde, makat ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bölgesinde kansere de neden olabilmektedir. Bunun dışında HPV, özellikle oral seks yoluyla erkeklerde damak, geniz, bademcik, dil, gırtlak kanseri ve bazı durumlarda yemek borusu kanserine de sebep olabilmektedir. Kısacası HPV virüsü bulaşabildiği tüm bölgelerde kanser oluşumu için ciddi bir risk durumudur.
HPV virüsü barındıran erkekler virüs için bir depo görevi yaparlar. Bu erkekler tedavi edilmedikleri sürece kadınlarda enfeksiyonun tekrar alınması ihtimali arttığından, etkin tedavi sağlayabilmek ve nüksleri önleyebilmek için hastaların cinsel partnerleri ile birlikte değerlendirilip tedavi edilmeleri gerekmektedir.
Genital Siğil Tedavi yöntemleri
* Krioterapi: Siğiller likit nitrojen ile dondurulur. Nispeten ucuz olduğu kadar, aynı zamanda küçük siğillerde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Uygulamanın yapıldığı yerde ağrı hissi oluşabilmektedir fakat geçicidir.
* Kimyasallar: Siğillerin uzaklaştırılması için birtakım kimyasal maddeler kullanılabilir (triklorasetik asit, podofilin, podofilotoksin). Ağrı, erezyon, ülserasyon olabilir; günlerce tekrar tekrar uygulama gerektirebilir.
* Elektrokoterizasyon: Siğiller elektrik akımı ile imha edilir. Ağrının azaltılması için lokal anestezi uygulaması yapılmaktadır.
* Lazer tedavisi: Siğiller lazer ışını ile yok edilir. Genital bölge ve ses tellerindeki büyük siğillerde iyi sonuç verir. Diğer tedavi yöntemleri denendikten sonra, son seçenek olarak başvurulur. Lokal anestezi ile yapılır. İz bırakması veya enfekte olma riski düşük de olsa vardır.
* İlaç tedavileri: Siğilin içine bu antiviral ilaç enjekte edilir. Ancak, metabolizmanın bağışıklık sistemindeki değişkenler aşıya cevap vermemekle beraber , yeniden nüksedebilmektedir.
Kadınlar, periyodik olarak pap-smear yaptırılmalı ve şüpheli durumlarda HPV tanısı için gereken tetkiklere başvurulmalıdır.
Genital Siğiller İçin TCA Asit Ugulaması
Trichloroacetic Acid’in kısaltması olarak TCA laboratuvar ortamında hazırlanan bir asit türevi olmakla beraber, dövme silme,jilet izi, faça izi, sigara yanığı vb. gibi izleri silmek için kullanılmasının yanında dermatit problemlere kadar bir çok sıkıntıda tıp çevrelerince kullanılan TCA HPV hastalığı içinde yüksek oranlarda başarı göstermektedir. Hpv nin türüne bağlı olarak derecelendirilebilek olan TCA %60′lık derece ortalamalarında kullanılabilmektedir.
Sorunlu bölgeye pamuk yardımıyla , bir kaç dakika sürecek aralıklı sürme yöntemiyle uygulanır. TCA Eğer uygulanacak bölge penis gibi genital bölgeler ise burada bu organların iç kısımlarına nüfuz edecek biçimlerden kaçınılmalı ve dikkatli olunmalıdır. Ancak itinalı bir uygulama ile genital bölgelere de uygulanabilecek bir asit olan TCA ( bu noktada % 60 ortalamarında derecelerden bahsetmek mümkündür) Çinko oksit oranı yüksek pişik kremleri ve niyasin yani B3 vitaminin saf formları yada içinde yüksek oranda bulunan solüsyonlarla desteklemek ve cilt yenilenmesini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder