8 Haziran 2017 Perşembe

Menopozda Kilo Almamak İçin Tüyolar


Çoğu kadın yaşlandıkça kilo alır, ancak fazla kilo kaçınılmaz bir durum değildir. Menopoz kilo alımını en aza indirmek için aktivite düzeyinizi artırmak  ve sağlıklı bir diyetin tadını çıkarmak gerekmektedir.  Yaşlandıkça, normal kilonuzu korumanın zorlaştığını fark edebilirsiniz. Aslında, birçok kadın menopoz geçişi etrafında kilo alır.  Ancak menopoz kilo alımı kaçınılmaz değildir. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarına dikkat ederek ve aktif bir yaşam tarzına öncülük ederek rotayı tersine çevirebilirsiniz. Bunun için yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. 

Menopozda Kilo Alma Nedenleri


Menopozda Kilo Almamak
Menopozdaki hormonal değişiklikler karın ve kalçalarınızdan daha fazla   yağ birikmesine neden olabilir. Ancak, hormonal değişiklikler tek başına menopoz kilo alımına neden olmaz. Bunun yerine kilo alımı genellikle yaşlanmanın yanı sıra yaşam tarzı ve genetik faktörlerle de ilgilidir. Örneğin, kas kütlesi tipik olarak yaşla birlikte azalırken, yağ artar. Kas kütlesinin kaybı, vücudunuzun kalori kullandığı hızı azaltır, bu da sağlıklı bir kiloyu korumak için daha zorlayıcı olabilir. Her zaman olduğu gibi yemeye devam ederseniz ve fiziksel aktivitenizi artırmazsanız, kilo almanız muhtemeldir. Genetik faktörler menopoz kilo alımında da rol oynayabilir. Ebeveynleriniz veya diğer yakın akrabalarınız karın çevresinde ekstra ağırlık taşıyorsa, muhtemelen aynı şeyi yapmalısınız.

Egzersiz eksikliği, sağlıksız beslenme ve yeterli uyku gibi diğer faktörler, menopoz kilo alımına katkıda bulunabilir. İnsanlar yeterince uyumadıklarında, daha fazla atıştırmaya ve daha fazla kalori tüketmeye eğilimlidirler.

Menopoz Sonrası Kilo Alımı Riskleri 


Menopoz kilo alımı sağlığınız için ciddi sonuçlar doğurabilir. Aşırı kilo, kalp hastalığı, tip 2 diyabet, solunum problemleri ve meme, kolon ve endometriyum kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerini artırır.  

Menopoz  Sonrası Kilo Almayı Engelleme


Menopoz kilo alımını önlemek veya tersine çevirmek için sihirli bir formül yoktur. Basitçe kilo kontrol temellerine bağlı kalın:

  • Daha fazla hareket edin.  Aerobik aktivite, fazla kilo vermenize ve sağlıklı bir kilo almanıza yardımcı olabilir. Kuvvet antrenmanı da sayılır. Kas kazanırken, vücudunuz kalorileri daha verimli yakar - bu da kilonuzu kontrol etmenizi kolaylaştırır.  Sağlıklı yetişkinlerin çoğu için, uzmanlar haftada en az 150 dakika, tempolu yürüyüş gibi şiddetli aerobik aktivitelerini haftada en az 75 dakika gibi tempolu yürüyüş gibi hafif aerobik aktiviteleri önerirler. Ek olarak, haftada en az iki kez kuvvet antrenmanı egzersizleri önerilir. Kilo vermek veya belirli fitness hedeflerine ulaşmak istiyorsanız, daha fazla egzersiz yapmanız gerekebilir.
  • Daha az tüketmek önemlidir. Mevcut ağırlığınızı korumak için  50'li yaşlarınızda günde 30'ar ve 40'larınızda olduğundan daha az kaloriye ihtiyacınız olabilir. Beslenmeyi yok etmeden kalorileri azaltmak için, ne yediğinize ve içtiğinize dikkat edin. Daha fazla meyve, sebze ve tam tahıllar, özellikle daha az işlenmiş ve daha fazla lif içeren gıdalar seçin. Baklagiller, fındık, soya, et, balık veya tavuk sağlıklı protein seçenekleridir. Trans yağları zeytinyağı veya bitkisel yağ gibi yağlarla değiştirin.
  • Tatlı alışkanlığını kontrol edin. Eklenen şekerler ortalama insanın diyetinde günde yaklaşık 300 kalori almaktadır. Bu kalorilerin yaklaşık yarısı alkolsüz içecekler, meyve suları, enerji içecekleri, aromalı sular ve şekerli kahve çayları gibi şekerli içeceklerden gelir. Aşırı diyet şekerine katkıda bulunan diğer yiyecekler arasında kurabiye, turta, kek, çörek, dondurma ve şeker bulunur.
  • Alkolü kısıtlayın.Mümkünse hiç kullanmayın.  Alkollü içecekler diyetinize fazla kalori ekler ve kilo alma riskini artırır. 

Sağlıklı bir diyet yapma ve fiziksel aktivitenizi artırma çabalarınızı destekleyen arkadaşlarınız ve sevdiklerinizle kendinizi şımartın. Daha da iyisi, birlikte yaşama ve birlikte yaşam tarzını değiştirir.Unutmayın, hayatın herhangi bir aşamasında başarılı kilo kaybı diyet ve egzersiz alışkanlıklarında kalıcı değişiklikler gerektirir. Yaşam tarzı değişikliklerine katılın ve daha sağlıklı bir yaşayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder