2 Haziran 2017 Cuma

Sakın Grip Olmayın


Grip


Grip olmak size 1,5 ile 5 gün arasında zaman kaybettiriyor.

Uzmanlar, grip nedeniyle oluşan iş günü kaybının 1,5 ile 4,9 gün arasında değiştiğini, kayıpların toplum açısından büyük maliyetler yarattığının altını çiziyor.
Uzmanımız yaptığı yazılı açıklamada, son 15 yıldır özellikle



çocuklarda ve risk gruplarındaki kişilerde oluşturduğu olumsuzluklar üzerinde durulan gribin, son yıllarda çalışan kesim üzerindeki olumsuzluklarının da incelenmeye başlandığının altını çizdi.
Son 13 yılın bilimsel makale taramalarının, gribin maliyetinin Almanya ve Fransa’da yılda 10-15 milyar dolara kadar çıktığını aktaran uzmanlar, iş yerlerinde gribal enfeksiyonlara karşı mücadele etmenin ve salgın öncesinde gerekli tedbirleri almanın iş dünyası açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.

Avrupa Grip Gözlem Komitesi (EISS) ile Avrupa Hastalıktan Korunma ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) 2008 yılı başında Avrupa’daki grip dalgası konusunda kamuoyunu bilgilendirdiğini ve gerekli önlemlerin alınması konusunda telkinde bulunduğunu hatırlatan uzmanımız, Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Bankası’nın da yayımladıkları raporda, grip ve kuş gribi konusunda uyarılarını tekrarladığının altını çiziyor.

Grip Performans Düşürüyor


Son 15 yılda, en fazla ergenlik yaşına gelmemiş çocuklarda etkili olan mevsimsel gribin, artık ciddi biçimde çalışan yetişkinler üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını ve iş gücü kayıplarına yol açtığını aktaran uzmanımız, şunları kaydetti:
”Gribin 3-4 günlük akut dönemini atlattıktan sonra işe dönen çalışanların performansı yüzde 80 azalma görülüyor, tam olarak iyileşmeleri ise 1-2 hafta sürüyor. İş gücü kayıpları sadece yetişkinlerin kendi hastalığından kaynaklanmıyor, grip olan çocuklarına bakmak için evde kalan yetişkinlerin iş günü kayıpları da 7 güne kadar çıkıyor. Çocukları ile ilgilenmek zorunda kalan yetişkinler, iş yerine gelseler bile uykusuz oldukları için iyi bir performans gösteremiyor. Grip nedeniyle oluşan iş günü kaybı 1,5 ile 4,9 gün arasında değişiklik gösteriyor. İş günü kaybı ve hastalık sonrası işe dönen kişilerin düşük kapasiteyle çalışmaya devam etmelerinden doğan üretim kayıpları, toplum açısından büyük maliyetler anlamına geliyor”

Grip Tedavisi


Gripten korunma ve aynı zamanda grip tedavisinin birçok etkili yöntemi vardır. Gribin toplum üzerindeki ekonomik yükünü azaltmak için bu yöntemlerden faydalanmak gereklidir. Özellikle toplu grip salgını ihtimalinin bulunduğu iş yerlerinde gerekli önlemler uygulamak, iş yeri sahibinin sorumluluğundadır. Bu bilinçle yol almak, iş yerlerindeki bu kayıpları da minimuma indirebilecek, diğer yandan da toplum sağlığı anlamında olumlu bir adım oluşturabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder