11 Haziran 2017 Pazar

Diş Çürüğü İhmale Gelmez


Diş Çürümesi



Diş çürüğü dişte madde kaybına yol açan, dişin yapısını bozan ve kendiliğinden düzelmeyen bir problemdir.

Çürük dişte yarattığı madde kaybı ve renk değişimiyle hissedebiliriz. Bazen de dişler arasında gizli kalabilir ve ancak diş hekimi teşhis koyabilir.
Editörlerimiz uzman doktorumuzla



diş çürüğü hakkında geniş bir sohbet etti ve edindikleri bilgileri ayrıntılı bir makaleyle sizlere sunuyoruz. Umarız akıcı ve bilgilendirici bir yazı olmuştur. İyi okumalar.

DİŞ ÇÜRÜĞÜ NEDEN OLUŞUR?


  1. Bünyesel etkenler (dişin yapısı, tükürüğün yapısı, tükürüğün miktarı vb.)
  2. Yoğun karbonhidratlı gıdalarla beslenme (şekerli,unlu gıdalar)
  3. Bakteri plağı ve asit oluşumuna yol açacak mikroorganizmaların varlığı.
  4. Duyarlı bir diş yüzeyi


Bakteriler Plaklar İle Dişe Tutunuyor


Dişler iyi fırçalanmaz ise diş yüzeyinde gıda artıkları ve mikroorganizmalar barındırır. Ağız içindeki bakteriler yiyecek artıklarında ki şekerli maddeleri de kullanarak bu artıkları saydam yapışkan bir madde haline getirir ve dişlerin üzerine yapışırlar. Bu birikintilere plak deniyor. Plak bakterilerin dişe tutunmasını kolaylaştırır. Şekerli maddelerin içinde bulunan asitin yanında bakteriler de asit oluşturabilmektedir. Ağız pH’ındaki bu asit artışı diş minesinde demineralizasyona sebep olur. Diş minesinde oluşan minik delikler giderek genişler ve oyuk halini alır. Bu oyuklar çürük ilerlediğinde dişlerde yemek artıklarının dolabileceği büyüklüklere erişebilir. Müdahale gecikirse önce sıcak-soğuk hassasiyeti devamında ise dişte ağrı oluşabilir. Plak oluştuktan sonra çürük oluşumu işten bile değildir.


ŞEKERİ AZALTMAK TEK BAŞINA YETMEZ


Bakterilerin bir kısmı şekeri asit hale çevirir ve  minenin inorganik örgüsünü bozarlar, bir kısmı da minenin organik kısmını parçalayan enzimler yaparlar. Bu süreci durdurmak için bakteri-şeker işbirliği önlenirse çürük oluşumu azalır. Şekerden yoksun bir diyet tek başına çürük oluşumunu yok etmek için yeterli değildir. Ancak çürük azaltıcı bir yöntem olarak başvurulabiliriz.

BAKTERİLER İÇİN ÖNLEM


Çürük için etkin korunma diyete dikkat edildiği oranda bakterilere karşı önlem alabiliriz. Ağızda mikroorganizmaların barınmasına izin vermeyerek amaca yönelik bir adım atmış oluruz. Bunun için sabah kahvaltı sonrası, akşam yatmadan önce dişleri 3 dakika fırçalamak kritiktir. Fakat bu bazı durumlarda yetmez.

DİŞ İPİNİN ÖNEMİ


Çapraşık dişlere sahip olanlar mutlaka diş ipi de kullanmalı. Öğünler arasında mümkün olduğunca gıda almamaya çalışılmalı, tersi durumlarda da dişler yeniden fırçalanmalıdır. Florurun çürük önleyici etkisinden faydalanmak amacıyla florur içeren diş macunları tercih edilmelidir. Diş sağlığımızın korunması için en az 6 ayda bir, sorunumuz olmadığını düşünsek bile bir diş hekimine muayene olmalıyız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder