8 Haziran 2017 Perşembe

El ve Ayak Uyuşması


El ve Ayak Uyuşması




Sayfa editörleri olarak uyuşma ve karıncalanmanın sebeplerini ayrıntılı olara araştırdık bu konu üzerine sizler için bir makale hazırladık.



Uyuşma Ve Karıncalanma Neden Olur ?


Uyuşma , halk dilinde karıncalanma olarak da adlandırılır. Uyuşma '' numbness '' Tıp dilinde “nöropati” olarak adlandırılan bu durumun her şeyden önce sinir sistemiyle ilgili bir sorunun ifadesi olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız.  Uyuşma ve karıncalanma hissi duysal sinirlerin hasarlanması yada aşırı uyarılması sonucu gerçekleşir.herhangi bir bölgenize kan gitmediğinde veya az gittiğinde, o bölgede uyuşma yaşanır. Ayağınızın üstüne oturmanız ya da ayağınızın katlanması, elinizin üstüne bir şeyin bastırıyor olması, bir yüzeye sert bir şekilde bastırmanız gibi hareketler, o bölgeye kanın az gitmesi sonucu uyuşmaya yol açabilir.

Aslında uyuşma ve karıncalanma aynı şey değildir. Uyuşma, bölgeye kan gitmediğinden dolayı algılanan histir. Karıncalanma iste, uyuşmadan sonra uyuşan bölgeye aniden kan gitmesi ve bu kanın yaptığı basınç sonucu hissedilen bir histir. İkisi karıştırılmamalıdır. Karıncalanma ağrılı bir durumdur ve deriye bir şey batıyormuş hissi uyandırır.

Dış etmenler dışında, bir de hastalık veya bir rahatsızlığınız nedeniyle de uyuşma ve karıncalanma yaşanabilir. Kan damarlarınız sıkışıyorsa (damar spazmı olarak da bilinir) bazı bölgelerinize kan ulaşamaz, bu da uyuşmaya yol açar (örn: sinir sistemi hastalıkları).

Duysal sinirler beyinde, omurilikte, omurilikten çıkan sinirlerin köklerinde, periferik sinir sistemi denen vücut sinirlerinde veya deride hasarlanabilir. Uyuşmanın şiddeti hasarın yerinden çok şiddeti ile ilişkilidir. Ancak uyuşmanın şekli, hasarın yerinden etkilenmektedir. Örneğin beyinde hasarı olan bir hasta sağ veya sol vücut yarısında uyuşma hissederken, vücut sinirlerinde hastalığı olan bir hasta, sadece hasarlı sinirin duyusunu aldığı alanda uyuşma hisseder.

Şeker hastalığı vücudun birçok yerini etkilediği gibi vücut sinirlerini de etkileyebilmektedir. Bu duruma diyabetik nöropati adı verilir. Şeker hastalığında hasarlanan sinirler özellikle duysal sinirler olduğu için, hastalarda uyuşma ve yanma gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Motor sinirlerin de etkilenmesi durumunda duysal yakınmalara güç kaybı gibi yakınmalar da eklenir.

Uyuşma veya Karıncalanma Şikayeti Olan Bir Kişi Ne zaman
Bir Doktora Başvurmalıdır ?


Her insan hayatının belli dönemlerinde geçici uyuşmalardan  yada karıncalanmalardan şikayet eder. Bu durum genellikle vücut sinirlerinin ezilmesi ile sonuçlanan uzun süre aynı pozisyonda durma, kol üzerine ters bir şekilde yatma, kol veya bacağı bir yere çarpma gibi durumlar sonucunda oluşur. Ancak bunların hepsi en fazla birkaç gün içinde kendiliğinden tam olarak düzelir.

Aşağıdaki durumlar uyuşmanın bir nörolojik hastalık sonucunda oluşabileceğini düşündürmelidir:


  •  Vücudun bir yarısında (yüz, kol, bacak) daha önce olmayan yeni bir uyuşma
  •  Uyuşma ile birlikte olan şiddetli ağrı ve güç kaybı
  •  Eldiven ve çorap tarzında el ve ayaklarda uyuşma, yanma hissi
  • Şeker hastası olanlarda ortaya çıkan, geçmeyen uyuşma ve yanma hissi
  • Özellikle ellerde olan, geceleri uyandıran uyuşma ve ağrı
  • Haftalar süren uyuşmalar


Uyuşma ve Karıncalanmanın Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır ?


Uyuşmayayol açan hastalıklar birbirinden çok farklı nedenlerden meydana gelebildiğinden, uyuşmanın standart bir tedavisi bulunmaz. Örneğin neden olan hastalık şeker hastalığı ise şeker hastalığının tedavisi tekrar düzenlenmelidir. Hastada mutipl skleroz hastalığı varsa öncelikle multipl skleroz tedavi edilmelidir. Polinöropati nedeni ile olan uyuşmalara da bu şekilde yaklaşılır.

Gelelim şimdi asıl konumuz olan el ve ayak uyuşmaları ve oluşturdukları sağlık problemlerine .

El Uyuşmaları 

Elim çok sık uyuşuyor aman canım alt tarafı uyuşma deyip geçmeyin çünkü el uyuşmaları, birçok hastalığın belirtisi olabilir. El uyuşması '' hand numbness '' Tıp dilinde '' Karpal Tünel '' denilir.

Karpal tünel sendromu nedir ?


Karpal tünel sendromu, elin ve el bileğinin ağrılı bir rahatsızlığıdır. Karpal tünel, el bileğindeki kemik ve diğer dokuların oluşturduğu dar bir kanaldır. Bu tünelin içinden median sinir geçer. Bu sinir baş parmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının duyusunu alır ve başparmaktaki kaslara yönlendirir. Bu tünelin içerisindeki bağlar ve tendonlar şişin gerildiği zaman, median sinire baskı yaparlar. Bu baskı giderek karpal tünel sendromunu oluşturur.

Karpal tünel sendromuna yol açan nedenler ?


Aynı tür el hareketlerini sürekli olarak yapmak bu hastalığa yol açabilir. En çok el bileğini büküp sıkma tarzında iş yapanlarda görülmektedir. Bilgisayar kullananlar, marangozlar, et ve tavuk paketleyicileri, müzisyenler ve teknisyenler risk altındadır. Bahçe işleri, golf oynama, iğne ve oya işleri gibi hobiler de hastalığa yol açabilir. Karpal tünel sendromu, şeker hastalığı, romatizma, guatr gibi hastalıkların seyri sırasında da ortaya çıkabilir. Hastalık, gebeliğin son birkaç ayında yaygın olarak görülmektedir.

Karpal tünel sendromu nasıl teşhis edilir ?


Doktor hastayı muayene eder, ellerini nasıl kullandığını öğrenir ve bazı testler uygular. Bunlar; 1 Bileğin iç yüzüne vurulur ve elektrik şoku gibi bir duyum veya ağrı hissedilebilir. 2.Yakınmaların orta çıkarmak için, el bileği 1 dakika aşağı doğru bükülür. 3. Kol ve elde bulunan sinir ve kaslarda karpal tünel sendromunun tipik etkilerini araştırmak için EMG yapılır.

Karpal tünel sendromunun belirtileri nelerdir ?



  • El ve parmaklarda uyuşukluk ve karıncalanma (özellikle başparmak, yüzük parmağı ve işaret parmağında)
  • Bilek, avuç içi ve kolda ağrı
  • Uyuşukluk ve ağrının geceleri daha çok olması
  • Ellerin kullanılması ile ağrının artması
  • Cisimleri kavramada zaaf olması
  • Başparmakta güçsüzlük olması


Karpal tünel sendromu ciddi bir rahatsızlık mıdır ?


Karpal tünel sendromu genellikle ciddi bir rahatsızlık olarak görülmez. Tedavi ile genellikle iyileşir.


Karpal tünel sendromu nasıl tedavi edilir ?


Eğer karpal tünel sendromunun nedeni başka bir hastalıktansa, ilk önce o hastalık tedavi edilmelidir. Hastanın el bileğini dinlendirip dinlendirmediği veya el kullanım şeklinin değiştirilip değiştirilmediği saptanır. Ayrıca bileklik kullanıp kullanmadığı sorulur. Bileklik, bileği hareketlerden korur ve özellikle gece olan ağrıları azaltır. Bileğe buz koymak, masaj ve germe egsersizleri yapmak da yarar sağlayabilir.

Yakınmaları azaltmak için hastalara ne önerilir ?



  1. Uzanıldığında kolları yastıklarla desteklemek
  2. Elleri çok fazla kullanmaktan kaçınmak
  3. Farklı aletlerle el kullanım şeklini değiştirmek
  4. Hasta olmayan diğer eli daha çok kullanmak
  5. El bileğini aşağı doğru uzun periyodlarla bükmemek


Tedavide hangi tür ilaçlar kullanılır ?


Ağrıyı azaltmak için çeşitli ilaçlara başvurulabiliriz. Tünel içerisine kortizon gibi bir ilaç verilebilir. Bu şişme ve enflamasyonu durdurmaya ve ağrıyı azaltmaya yardım edebilir. Fakat elde edilen iyilik uzun sürmeyebilir.

Tedavilerden bir sonuç alınamazsa ne yapılmalıdır ?

Bazı hastalarda yakınmaları tamamen geçirmek için cerrahi tedavi uygulanabilir. Ameliyat median siniri baskılayan yapıların kesilmesini içerir. Ameliyattan sonra parmak bilek egsersizleri yapmak önemlidir.

Karpal tünel sendromu nasıl önlenebilir ?


Karpal tünel sendromu önlenebilir bir hastalıktır. Ancak bunun için bazı ipuçlarını dikkate almak gereklidir.

  • Kilolu iseniz kilo vermek
  • Neden olabilecek başka bir hastalık varsa tedavi olmak
  • Eğer ellerle aynı görevler sürekli yapılıyorsa, uzun süreli el bileğinin bükülmesi ve gerilmesinden kaçınmak
  • Kollarla vücuda çok yakın veya çok uzak olarak çalışmamak
  • Uzun periyodlarla el bileğini sert yüzeylerde dinlendirmemek
  • Çalışma sırasında elleri sallamak
  • Kullanılan aletlerin eller için çok büyük olmamasına dikkat etmek
  • Tekrarlayıcı el hareketlerinden sonra elleri düzenli olarak istirahat ettirmek
  • Bütün gün aynı pozisyonda kalmamak
  • Eğer klavye çok kullanılıyorsa, sandalye yüksekliğini el bileği bükülmeyecek şekilde ayarlamak.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder