4 Haziran 2017 Pazar

Yüzdeki Lekeler Neden Olur? Nasıl Giderilir?


Cilt Lekeleri 


Gençken  çil ya da benek dediğiniz cilt lekeleri yaşlandığımızda  yaşlılık lekeleri olarak değişir. Aşırı pigmentasyon (hiperpigmentasyon), en basit ifadeyle cilt üzerindeki lekelerin artmasıdır. Eğer cilt renginizin göze hoş görünmeyecek şekilde ve hiç kaybolmayan kahverengi lekelerle kaplandığını hissediyorsanız bir uzmandan yardım almalısınız. Lekeli ciltlerin tedavisi zordur; fakat her gün yeni seçenekler listeye eklenmektedir. En modern tedavi, güncel formülleri daha agresif tıbbi tedavilerle yan yana kullanarak alınacak en iyi sonuçların korunmasını sağlamaktadır. Fakat; hiperpigmentasyonu uzun süreli kontrol altına almanın en etkili yolu, güneş ışığından kaçınmaktır.





Siyah Lekeler (Melazma)


‘Melazma’, deride oluşan siyah leke hastalığının Yunanca adıdır. Hamilelikle ilişkilendirildiğinde, ‘kloazma’ ya da hamilelik örtüsü de denilmektedir. Bu, yüzdeki bir çeşit pigmentasyondur; fakat kimi zaman yanak, alın, üst dudak, burun, çene ve alt çene altında oluşan bronzlaşmalarla karıştırılmaktadır.

Kolun ön kısmında da ender de olsa görülebilmektedir. Melazma her ne kadar çoğunlukla doğurganlık çağındaki kadınlarda görülse de, bu hastalığa yakalanmak için mutlaka hamile ya da kadın olmanız gerekmez erkeklerde de sıklıkla görülen bir durumdur. Hamileliklerinde bu hastalığı geçirmeyen yaşı ilerlemiş kadınlar ve esmer erkeklerin yüzde 10 kadar bir kısmında da görülebilmektedir.

Melazmayı tümüyle tedavi edebilen bir yöntem yoktur. Hamilelik döneminde oluşan bu lekeler genelde gebelik süreci bittiğinde kaybolurlar. Neyse ki günümüzde bu siyah lekeleri küçülten ve pasif hale getiren tedaviler geliştirilmiştir. Başarılı bir tedavi genellikle güneş koruyucu, ağartıcı kremler ve zaman üçlemesi ile başlamaktadır.

Güneş  Lekeleri

Melazma yazın güneş ışığına maruz kalındığında koyulaşma eğilimi gösterir ve kışın güneş ışığının etkisi azaldığında da solar. Cilt pigmentlerinden melanin, cildi aşırı etkilenmeden korumak için güneşin ultraviyole ışınlarını emdiğinden, bu mevsimsel renk değişiklikleri gerçekleşmektedir. Sonuç olarak bronzlaşma olur ve siyah bölgelerin daha da koyulaşmasına sebep olur.

Cilt  Lekeleri Kimlerde Görülür


Melazma, açık kestane ya da yoğun güneş ışığı alan bölgelerdeki bronz cilt tiplerinde daha sık görülmektedir. Pek çok güzellik konusunda olduğu gibi, melazma’da da genetik durum önemlidir. Hastaların yüzde 30’dan fazlasının ailelerinde de bu hastalık görülmüştür. Alerjik reaksiyonlar sonrasında ciltte oluşan kızarıklıklar ya da yüzdeki, (özellikle de dudak üstü), tüylerin ağdayla alınması da bu hastalığı tetikleyebilir.

Cilt Lekelerine Sebep Olan İlaçlar


Antibiyotikler tetracycline ve minocycline ve antimalaryal gibi ilaçlar da melazmaya sebep olabilmektedir. Ama ciltte bu şekilde kalıcı lekelenmeye yol açan teme sebep dört tanedir: Hamilelik, oral yollar ile alınan alınan hamilelik önleyici ilaçlar, genetik faktörler ve güneş ışığına maruz kalma.

Cilt Lekeleri Tedavisi: Bitkisel Çözüm

Pek çok cilt beyazlaştırıcı ürün, arka arkaya kullanıldığında tek başlarına kullanıldıklarından daha iyi sonuç vermektedir. Bunun yanısıra ciltteki bu leke sorununa ilaçla tedavi yeterli olmazsa günümüzde son derece gelişmiş olan lazerle tedavi yöntemi de devreye girebilmektedir. Cildinizdeki çil ve lekelerin azalması ve tedavisi için aşırıya kaçmadan bitkisel reçeteler de deneyebilirsiniz.


Cilt lekelerini önlemek için bir adet limon suyuna, bir adet yumurta sarısı, bir yemek kaşığı toz şekeri koyup karıştırın. Karışımın içine yarım bardak su ilave edip karıştırmaya devam edin. Hazırlanan karışımı yüzünüze sürüp yirmi dakika bekleyip cildinizi ılık su ile durulayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder