3 Haziran 2017 Cumartesi

Akciğer Amfizeminin Belirtileri Nelerdir?


Akciğer Amfizeminin Belirtileri



Akciğer amfizeminin en belirgin belirtisi nefes darlığıdır. Başlangıç döneminde bu nefes darlığı sadece efor sırasında yani hasta bir iş yaparken görülür. Ancak hastalığın ilerleyici özelliği olmasından kaynaklı giderek efordan istirahate kaymaya başlar nefes darlığı. Artık hasta evinde örneğin odalar arasında yürürken bile nefes darlığı çeker. Banyo yapmak bir sorun teşkil



edebilir hastalar için ve daha da ileri dönemde artık evin içinde dahi dolanamaz hale gelir. Hasta konuşmasında cümleleri tamamlayamaz ve zorluk çeker. Bu bütün hastalarda aynı seyri izlemez. Bireyden bireye farklılıklar gösterir. Gerek ilerleme hızı gerekse nereye kadar ilerleyeceği hastalığın belirleyici faktörlerdir. Ancak sigara içmeye devam eden hastaların büyük bir çoğunluğunda hastalık daha ilerleyen yaşlarda çok ciddi evrelere varabilir ve belli bir noktadan sonra geri dönüş artık mevzu bahis olmaz.

Akciğer amfizemini arttıran faktörler nelerdir?


Akciğer amfizemi tıkayıcı akciğer hastalıkları grubunda incelenir. Bunların genel adı koha dediğimiz hastalık grubudur. Amfizemle birlikte koha grubu içerisinde kronik bronşit hastalığı da yer alır. Bu ikisi için de aslında hazırlayıcı sebepler aynıdır. Dolayısıyla ikisini birlikte ele almak daha doğru. Koha hastalığında temel hastalık nedeni olarak sayılacak faktör sigara kullanımıdır. Çok çok büyük bir kısmında hastalığın tek sebebi sigaradır. Bunun yanı sıra kötü yaşam koşulları, yoğun alkol kullanımı, genetik bazı faktörlerin ağır olması, kirli hava. Ama tekrar vurgulamak gerekirse sigara dışında görülen sebepler nadir görülen sebeplerdir. Asıl ana sebep sigaradır.

Akciğer amfizemi tedavi edilmezse ne olur?


Akciğer amfizemi hastalığı tedavi edilmediğinde en başta çok ağır bir akciğer amfizemi hastalığına yol açar. Yani hastalığın sürekli ilerleme özelliği hali hazırda zaten var. Çok ağır akciğer amfizemi hastalığı da bireyin yaşam kalitesini ileri derecede etkiler. Yani hiç bir şey yapamaz hale getirebilir hastayı. Ölümcül bir hastalıktır. Hatta önlenebilir ölüm nedenleri arasında sayılan enfeksiyon hastalıkları, kanserin bazı türleri, kalp damar hastalıkları gibi birçok hastalıkta son 20 yılda ölüm oranında belirgin bir düşme olmasına rağmen akciğer amfizeminin de içinde bulunduğu koha dediğimiz hastalıkta son 20 yılda ölüm oranında 6100′ün üzerinde bir artış vardır. Yani gelecekte insanların büyük bir kısmı bu hastalıkla hayatlarını kaybedecekler.

Akciğer amfizemi tedavisi nasıl olur?


Akciğer amfizeminin tedavisi hastalığın evrelerine göre farklılıkları bulunur. amfizem 4 evrede incelenir. En hafif evrede alınacak önlem sigaranın bırakılmasıdır. Sigaranın bırakılması bütün evrelerde tedavinin en önemli faktörü arasındadır. Bunun yanı sıra yine ağırlık derecesine göre tespit edilmiş bütün evrelerde hastada belirli aşılama programları gerekiyor. Mesela her yıl grip aşısı tekrarlamak şart. Bu nedenle sık sık akciğer enfeksiyonlarının ortaya çıkması engellenerek hastanın hastalığının daha da kötüye gitmesinin önü alınmış olur. Grip aşısının yanı sıra bu tür hastalarda yaşam boyu 1 kez yapılan zatürre aşısını yaptırmak şart. Daha ağır olgularda ise bunların yanı sıra ilaç tedavisi uygulanır. Amfizem ve buna benzer hastalıklarda kullanılan ilaçlar genellikle solunum yoluyla kullanılan ilaçlar. Sprey tarzında hastanın nefes alırken içine çekerek kullanılan ilaçlar. Bu ilaçlarla hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmak söz konusu. Hastalığı tedavi etmek mümkün değil. Hiçbir zaman hastanın solunum fonksiyon testleri bozulduktan sonra solunum fonksiyon testlerini normal hale getirmek, genç yaştaki gibi yapabilmek mümkün değil. Ancak ilaç kullanarak ve sigarayı bırakarak hastalığın ilerlemesini de engelleyemiyoruz ilerleme hızını azaltabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder