4 Haziran 2017 Pazar

Obezite Tedavisinde Yeni Umut: Dukan Diyeti


Obezite tedavisi için artık uluslar arası diyet modellerine ulaşılmaktadır. Bunlardan biri de Dukan diyetidir ve bir doktor tarafından geliştirilmiştir. Hatta doktorun kitapları en çok çevrilen diyet kitapları arasında yer almaktadır. Bizlerde bu diyeti sizlere sunuyoruz,dileyenler kitabını da alarak daha etkili bir diyet gerçekleştirebilir. 

Dukan Diyeti 

Dukan Diyeti
Bugünlerde oldukça popüler olan  Dr. Pierre Dukan, ünlüleri zayıflatan doktor olarak tarihe adını yazdırmış durumda. Düşük kalorili beslenmeye alternatif olan Dukan Diyeti’nin yaratıcısı. İlk ünlü müşterilerinden biri Prens William’ın nişanlısı Kate Middleton’un annesi olunca ünlüler Dr. Dukan’ın mucizevi zayıflama formülüne akın etti.Son 10 yılda sadece Fransa’da 5 milyon kadını zayıflatan Dr. Dukan’ın yarattığı sistemin hikayesi 35 yıl öncesine dayanıyor. O tarihlerde Dr. Dukan bilimsel bir yayında, düşük kalorili beslenmenin tehlikeleri üzerine “Düşük kalorili beslenmeyle belki kısa süre için kilo veriyoruz ama sonra hem fiziksel sağlığımız tehlikeye giriyor hem de duygusal hayatımız altüst oluyor” diye yazıp ortalığı birbirine katmıştı.Dukan Diyeti’nin merkezinde, protein açısından zengin 72 maddelik bir yiyecek listesi var. Buna ek olarak düşük karbonhidratlı 28 sebze de yer alıyor listede. Diyet sırasında 5 günde 3 kiloya kadar zayıflamak mümkün. 4 aşamalı diyette, perşembe hariç diğer günlerde ne isterseniz onu yiyorsunuz.

Dukan Diyeti Nasıl Yapılır ? 


Dukan diyeti, yüksek yağ ve protein tüketimi ve düşük karbonhidrat alımı sağlamak için tasarlanmış bir ketojenik beslenme planı olan geleneksel Atkins diyeti ile benzerdir.  Bununla birlikte, Dukan diyeti Atkins'ten daha da kısıtlayıcıdır. Başlangıçta az miktarda yulaf kepeği dışında karbonhidratlara izin verilmez ve başlangıçta ıspanak ve lahana gibi düşük karbonhidratlı sebzelere bile izin verilmez. Ayrıca, Atkins'in aksine, yağ ciddi şekilde sınırlıdır ve yumurta, biftek ve pirzola gibi gıdalara izin verilmez.    

Dukan Diyeti  Aşamaları 


Karbonhidrat depoları vücutta bol miktarda bulunursa, bunlar yağ yerine bir enerji kaynağı olarak yakılır. Ketojenik diyetler, vücudu yanan karbonhidratlardan yanan yağlara geçmeye zorlamak için düşük karbonhidrat alımı sağlar. Bu, kilo kaybının avantajını sağlayabilir, ancak vücut dokularında keton birikimi, sorunlara neden olabilir ve ketoz belirtilerine yol açabilir. İnsanların diyette kalma süresi, mevcut ağırlığına, istenen ağırlığına ve onların fitness düzeyine bağlıdır.

Diyet dört aşamadan oluşur ve bunlar aşağıda kısaca açıklanmıştır.

  1. Saldırı Aşaması : Bu beş ile on gün sürer. Hiçbir karbonhidrat yok ve seçim için 72 yüksek proteinli, az yağlı yiyecekler bulunmaktadır.
  2. Seyir Aşaması : Saf protein alımı teşvik edilir ve bazı karbonhidratlar yavaş yavaş artar ve her gün bazı sebzeler seçilir. Diyetciler, kilo hedeflerine ulaşana kadar bu aşamada kalırlar.
  3. Konsolidasyon Aşaması: Önceden süt ürünleri ve meyveler gibi izin verilmeyen yiyecekler yavaş yavaş tanıtılmakta ve diyetçiler haftada iki kez istedikleri gibi yiyerek “kutlayabiliyorlar”.
  4. Stabilizasyon Aşaması: Karbonhidrat tüketmek kilo alımına yol açmadıysa, diyetçiler normal olarak yedikleri ancak saldırı fazının kurallarını izleyen haftada bir saf protein gününe sahip oldukları “yaşam kurallarına” geçebilirler. Diyetçiler ayrıca günde 20 dakika yürümeyi ve her gün 3 çorba kaşığı yulaf kepeği yemeyi taahhüt etmelidir.


Dukan Diyeti Faydaları 

Dukan diyetini takip etmenin avantajları   aşağıda açıklanmıştır.

  • İnsanlar hızlıca kilo verebilir, bu da son derece motive edici olabilir.
  • Gıda tartılmaya ihtiyaç duyulmaz
  • Kalorilerin sayılmasına gerek yoktur
  • Katı kurallar, diyetin çok etkili olduğu anlamına gelebilir
  • Kısıtlı seçim, yemek planlamasını daha kolay hale getirebilir
  • Rafine ve işlenmiş yağlı ve şekerli gıdalar elimine edilir.
  • Alkol ortadan kaldırılır
  • Atkins diyetinden farklı olarak, her ikisi de iyi sağlık alışkanlıkları olan yağ ve tuz alımı önemli ölçüde azalır.
  • Dördüncü aşamada yemekleri kutlamak bağlılığı teşvik eder

Dukan Diyetinin Olumsuz Yönleri 


Karbonhidratın yakılmasından yağ yakımına geçilmesi, kötü nefes, ağız kuruluğu, yorgunluk, baş ağrısı, mide bulantısı, uykusuzluk ve halsizlik yol açabilen ketonlar üretir. Saldırı aşamasında, insanlar çok yorgun hissederler. Dr. Dukan, insanlara yorucu faaliyetlerden tamamen kaçınmasını tavsiye eder. Yulaf kepeği dışındaki tüm karbonhidratlardan kaçınmak kabızlığa yol açabilir. Uzun vadede, kepekli tahıllar, meyve ve sebzelerin eksikliği, beslenme eksikliklerine ve kanser ve kalp krizinden erken yaşlanmaya kadar değişen sorunlara yol açan bir antioksidan eksikliğine yol açabilir. Bu nedenle multivitaminler tavsiye edilir, ancak bu besinlerden besinleri emmek kadar etkili değildir.
Bazı araştırmacılar çok yüksek bir protein alımının böbrek problemlerine ve kemik zayıflığına yol açtığına inanıyorlar.Diyette, monoton ve sıkıcı olabilen, birçok insanın bundan vazgeçmesine neden olacak bir esneklik yoktur. Protein açısından zengin gıdalar karbonhidratlardan, meyve ve sebzelerden daha pahalı olma eğilimindedir. Diyet, insanları dengeli ve sağlıklı bir diyet hakkında eğitmez. Diyet yüksek kolesterol, yeme bozuklukları, gut veya böbrek hastalığı olan kişiler için uygun değildir.


Ayrıca Acil Diyet yazımıza bakabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder