8 Haziran 2017 Perşembe

Çocukların Yüzde 30'u Anemik


Anemi



Anemi öğrenmeyi ve okul başarısını olumsuz yönde etkiliyor

Editörlerimiz siz okurlarımız için konunun uzmanıyla uzun bir sohbet gerçekleştirdi. Anemi hakkında nedir ne değildir tedavisi hakkında yaptığımız sohbetten bize kalanları sizlerle paylaşıyoruz. Umarız yararlı bir yazı olmuştur.



Uzmanımız, çocukların sindirilebilirliği yüksek olan proteinleri almalarının önemli olduğunu, kırmızı et tüketiminin de çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimine katkıda bulunduğunun altını çizdi.

Dünya gıda üretiminin, nüfusun tamamına yetecek düzeyde olmasının yanında, gelişmekte olan ülkelerde milyonlarca çocuğun açlık ve yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğunu belirten uzmanlar, şu bilgileri verdi:

''Büyümede gerilik, çocuklarda yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı görülen önemli bir sorundur. Dünya Sağlık Örgütü 2010 yılı verilerine göre, gelişmekte olan ülkelerde 153 milyon çocukta büyüme geriliği görüldüğü bildirilirken, bu, değer gelişmiş ülkelerde 4.2 milyondur. Gelişmekte olan ülkelerde 102 milyon çocuğun, normal kilonun altında olduğu bilinmektedir. Afrika'da 15 milyon çocuk, zayıflık sınırının altında olup ve birçok hastalıkla mücadele etmektedir. Et ve et ürünleri, içerdikleri uygun kompozisyondaki yüksek kaliteli protein ile vitamin, demir ve çinko yönünden, beslenme açısından büyük önem taşır. Özellikle okul çağı, çocukların büyüme ve gelişmesinin en hızlı olduğu dönemlerden biridir. Bu nedenle çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimleri yönünden bu dönemde yeterli ve güvenilir hayvansal gıda tüketmeleri çok önemlidir. Çocukluk döneminde yanlış veya eksik beslenmenin, kısa süreli ya da ilerleyen yıllarda ortaya çıkabilecek çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğu da bilinmektedir.''

ÇOCUKLARIN ET TÜKETMESİ ÖNEMLİ


Uzmanımız, yetişkin bir insanın günlük protein ihtiyacı, kilogram başına 1-2 gram arasında değişirken, çocuklarda bu ihtiyacın daha fazla olduğunu nelirtiyor. Etin vücudumuzda sentezleyemediğimiz, mutlaka dışarıdan almamız gereken esansiyel (elzem) aminoasitlerin tamamını yeterli miktar ve dengeli oranda içeren temel bir gıda olduğunu, bu aminoasitlerin büyüme ve gelişmede büyük rol aldığını ifade eden uzmanımız, ''Bu nedenle çocukların et tüketmesi önemlidir. Gıdalarla aldığımız her türlü protein, vücudumuz tarafından değerlendirilemez. Yumurta, süt ve et gibi hayvansal gıdalardaki proteinlerin biyolojik değerliliği ve sindirilebilirliği yüksektir. Bu nedenle, ihtiyaç duyduğumuz proteinleri, hayvansal gıdalar yerine soya fasulyesi, kuru fasulye ve nohut gibi ürünlerden temin etmek mümkün değildir'' dedi.

Uzmanımız, demirin zihinsel gelişme açısından önemine değinirken ve yetersizliğinin de anemi ile sonuçlandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Türkiye'de okul çağı çocuklarının yüzde 30'unda demir eksikliği anemisi yaşamaktadır. Demir eksikliği anemisi, öğrenmeyi ve okul başarısını olumsuz yönde etkiler. Bu durumun önlenebilmesi için de demir yönünden zengin bir gıda olan kırmızı et tüketilmelidir. Yine, çinko eksikliğine bağlı olarak yaşanan en erken belirti, büyümenin yavaşlamasıdır. Ette bulunan çinko miktarı bu sorunun önüne geçmek için bire birdir. Vitamin B12, protein ve DNA sentezi, besinlerden enerji üretimi ve sinir sisteminin düzenli çalışması gibi pek çok fonksiyonda görev alan önemli bir vitamindir. Kırmızı et, bu vitamin yönünden de zengin gıda olması açısından, çocukların beslenmesinde mutlaka yer almalıdır. Okul çağındaki çocukların, enerji ihtiyaçları, günlük aktivitelerine bağlı olarak yaklaşık 1800-2500 kcal arasındadır. Enerji alımı ve harcama arasındaki dengesizlik, özellikle gelişmekte olan ülkelerde büyük sorun olan obezitenin oluşumunda etkilidir. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, gelişmekte olan ülkelerdeki aşırı kilolu ve obez çocuk sayısı 34 milyondur. Kalori ihtiyacını karşılarken protein oranına önem verilmelidir, kompleks karbonhidratlar yanında, kırmızı et gibi, protein ve enerji yönünden dengeli gıdaların tüketimi önemlidir. Çocukların gösterdikleri fiziksel aktivitelerin azalması da obezitenin oluşumunda etkili bir faktördür. Buna bağlı olarak, çocukluk döneminde dengeli beslenme yanında spor ve diğer fiziksel aktivitelere de önem verilmelidir.''

TÜRKİYE'DE KIRMIZI ET TÜKETİMİ ARTMALI


Uzmanımız, kırmızı etin, beslenme içerisinde çok önemli bir yere sahip olmasına karşın, TÜİK verilerinden doğru, Türkiye genelinde tüketim yüzdesi, diğer gıda grupları içerisinde sadece yüzde 3 olduğunun altını çizdi. Kırmızı et tüketimi, AB ülkelerinde ve ABD'de kişi başına yıllık yaklaşık 40-50 kilogram iken, bu miktarın son istatistiksel verilere göre Türkiye'de 10 kilogram civarında olduğunu belirten uzmanımız, nüfusun büyük çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu ve yaklaşık 16 milyon öğrencinin var olduğunu Türkiye'de bu miktarın arttırılması gerektiğini söyledi.

Uzmanımıza göre, çocukların dengeli ve yeterli beslenmesinin yanı sıra, tükettikleri gıdaların güvenilir ve kaliteli olmasına da dikkat edilmesi gerektiğini, bu nedenle beslenmede gıda güvenliğinin büyük rol oynadığını, tüketicinin bilinçlendirilmesi ve gıda kontrolünün en etkin şekilde yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder