11 Haziran 2017 Pazar

Aft Nedenleri ve Tedavisi


Aft Nedir



Ağızda tekrarlanan yaralara aft adı verilir. Ağrılı olmaları nedeniyle pek çok kişi için oldukça önemli bir problemdir aft. Toplumun hemen hemen %30′unda görülebilmektedir. Genellikle 30 yaş civarında ortaya çıkmaktadırlar ama 18 yaşına gelmemiş olanların 3′de 1′inde aft sorunu yaşanır. 3 şekli vardır. Küçük aftlar, büyük aftlar ve herpetiform denilen aftlar mevcuttur. En çok minör aftları yani küçük aftları görürüz. Bunlar 5 mm’den küçük çaptaki aftlardır. Büyük aftlar genellikle özel hastalıklardan kaynaklanır. Bunlar 1-3 cm çapındaki aftlardır. Herpetiform aftları ise sayısı 100′e kadar çıkabilen küçük küçük aftlardan oluşan bir tablodur.




Aft Nedenleri


Aft nedenleri arasında genetik önemli yer tutar. Bazı kan hastalıkları , bağışıklık sistemi hastalıkları afta neden olabilir. Behçet hastalığı gibi hastalıklar aftla kendini belli edebilirler. Özellikle zaten behçet hastalığı aftla ilk kendini hissettirdiği için bu yönden araştırmak çok önemlidir. Bunun dışında kansızlıklar, vitamin eksiklikleri afta neden olabilir. Aynı zamanda bazen uçuk virüsü de aft nedeni olabilmektedir. Travmalar ve bazı gıdalar aftı tetikleyebilir. Özellikle sert diş fırçalarının kullanılması veya dilin ısırılması aftı tetikleyebilir. Bunun dışında afta neden olan en önemli faktör aslında behçet hastalığıdır.

Aft Tedavisi


Aft tedavisinde öncelikle hastalığın neden olduğunu bilmek önemlidir. Diyelim ki tetkikler yapıldı, eğer bir problem varsa işte kansızlık vitaminsizlik gibi, zaten bu sorunu çözmek gerekir Herhangi bir şey alerji yapıyorsa bundan kaçınılır. Hasta behçet hastasıysa eğer bununla ilgili özel poliklinikler vardır hasta buralara yönlendirilir bu durumda özel tedaviler uygulanır. Hiçbir neden bulunamadı ve hastanın tekrar eden aftları bulunuyorsa bu durumda hastanın rahatlatılması gerekiyor. Bunun için kullanılan ilaçlar kortizonlu bir takım ağız için geliştirilmiş merhemler vardır veya spreyler vardır onları kullanabiliyoruz. Veya sukralfat içeren, anestezik maddeler içeren veya işte dokuyu besleyen bir takım jeller ve solisyonlar kullanabiliyoruz. Vitamin eksikliği tespit edilmese bile B grubu vitaminleri alabiliyoruz. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bir takım haplar var onları alabiliyoruz.

Aft Neden Tekrar Eder


Aft tekrarını azaltmak için ağız hijyenine dikkat etmek çok önemli. Mutlaka yumuşak diş fırçaları kullanılmalı, mutlaka diş ve ağız temizliğine önem verilmeli. Hatta ağız ve diş temizliği esnasında dil temizliği de yapılmalıdır. Ağız hijyenini sağlayan gargaralardan faydalanmak iyi olabilir. Diş fırçası olarak çocukların kullandığı diş fırçasını kullanmak en sağlıklısı olacaktır. Hatta onların diş macunları da tercih edilebilir. Çocuk diş macunları pek fazla katkı maddesi içermez. Normal diş macunlarının içindeki maddeler aftı tetikleyebilir. Sert gıdalardan kaçınmak da çok önemlidir. Sert gıda yemek aftın tetiklenmesine sebep olabilir.

Aft çok sık tekrar ediyorsa mutlaka araştırılması gerekmektedir. En sık tekrar eden at nedenlerinin bir tanesi kansızlıktır, B vitamini eksikliği olabilir, bazen gıda alerjileri de afta sebep olabilir, çörek hastalığı aftın sebebi olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder