11 Haziran 2017 Pazar

Haftada 4 Kez Yiyin Uzun Yaşayın!


Muz galiba çoğumuzun sevdiği bir meyvedir.Genelde çocukluktan beri istediğimiz meyvelerin başında gelmektedir. Kalori bakımından diğer meyvelere nazaran fazla olsa da muz yemek son derece sağlıklıdır. Bizler bu yazımızda sizlere muzun faydalarından bahsedeceğiz. Başlığımızdan da anlaşılacağı gibi haftada 4 adet yemeniz yeterlidir. Yazımızı okumaya devam ederek muzun sağlığa yararları hakkında bilgi edinebilirsiniz. 

Muz


Muzun Faydaları
Muz dünyanın en popüler meyveleri arasındadır. Güneydoğu Asya'nın doğusu, artık dünyanın pek çok sıcak bölgesinde yetişmektedir. Muzlar renk, boyut ve şekle göre değişir.  En yaygın türü, bir çeşit tatlı muz olan Cavendish'tir. Olgunlaştığı zaman yeşil, olgunlaştıkça sararır. Muzlar , birkaç antioksidanın yanı sıra adil bir miktarda lif içerir.  Bir orta boy muz (118 gram); 

  • Potasyum: RDI'nın% 9'u
  • B6 Vitamini: RDI'nın% 33'ü
  • C Vitamini: RDI'nın% 11'i
  • Magnezyum: RDI'nın% 8'i
  • Bakır: RDI'nın% 10'u
  • Manganez: RDI'nın% 14'ü
  • Net karbonhidratlar: 24 gram
  • Fiber: 3.1 gram
  • Protein: 1.3 gram
  • Yağ: 0.4 gram sahiptir.
Her muzun sadece yaklaşık 105 kalori vardır ve neredeyse sadece su ve karbonhidrattan oluşur. Muzlar çok az protein barındırır ve neredeyse hiç yağ içermez.  Yeşil, olgunlaşmamış muzlardaki karbonhidratlar çoğunlukla nişasta ve dirençli nişastadan oluşur, ancak muz olgunlaştıkça, nişasta şekere (glikoz, fruktoz ve sükroz) dönüşmektedir. 

Muzun Faydaları 


  • Muz hem çözünür hem de çözünmez lif bakımından zengindir. Çözünür lif, sindirimi yavaşlatma ve kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Bu yüzden muz genellikle bir kahvaltı öğüne dahil edilir, böylece bir sonraki yemek için endişelenmenize gerek kalmadan gününüze başlayabilirsiniz. 
  • Yüksek lifli gıdalar kalbe iyi gelir.  Uzmanlar  tarafından yapılan bir araştırmaya göre , muz gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketiminin artırılması hem kardiyovasküler hastalık (KVH) hem de koroner kalp hastalığı (KKH) riskini azaltabilir.
  • Ayurveda'ya göre, muzun tatlı ve ekşi bir tadı vardır. Tatlı tada sahip olmanın ağırlık duygusu getirdiği söylenir, ancak ekşi tadı, agniyi (sindirim suları) uyardığı , böylece sindirimi desteklediği ve metabolizmayı geliştirmede yardımcı olduğu bilinmektedir.  
  • Beslenme söz konusu olduğunda muz etkilidir. Potasyum, kalsiyum , manganez, magnezyum, demir, folat, niasin, riboflavin ve B6 gibi temel vitamin ve minerallerle yüklüdür. Bunların hepsi vücudun düzgün işleyişine katkıda bulunur ve sizi sağlıklı tutar. 
  • Muzun yüksek potasyum içeriği süper meyve yapar. Bu mineral, sayısız sağlığa yararlı özelliği ile bilinir; kalp atışlarını , kan basıncını düzenlemede ve beyin alarmını korumada yardımcı olur. Bu yüzden, kalbinizi ve beyninizi sağlıklı tutmak için günlük olarak muz eklediğinizden emin olmanız gerekir.   
  • Muzlardaki yüksek demir içeriği nedeniyle , anemiden muzdarip olanlar için iyidir. Anemi, kandaki kırmızı kan hücrelerinin veya hemoglobin sayısının azaldığı bir durumdur. Bu, yorgunluğa, nefes darlığına ve solgunluğa yol açar.  

Muz Zayıflatır mı ? 


Evet, muzların, kilo vermek için sık sık sınırlandırılmanız veya kaçınmamanız gereken karbonhidratlar ile dolu olduğu doğrudur. Fakat muzlar, iyi bir karbonhidratı dirençli nişasta formunda içerirler;  hem kilo kaybını hem de kilo bakımını destekleyen türde. Dahası, sizi daha uzun süre tok tutan ve aynı zamanda kalorice düşük liflerle doludurlar.Karbohidratlarda yüksek olmasına rağmen, muzlar düşük ile orta glisemik indekse sahiptirler ve bu nedenle kan şekeri seviyelerinde diğer yüksek karbonhidratlı gıdalara kıyasla ani yükselmeye neden olmazlar ve böylece metabolik hızı kontrol altında tutarlar. Kan şekerinizi ve metabolik hızınızı kontrol altında tutarak vücudunuz enerji için daha fazla yağ yakar.  

Muzlar besin ve enerji ile dolu ve önemli bir mineral ve vitamin kaynağıdır. Muzlar sizi kilo kaybettirmez veya kendi başına kilo aldırmazlar. Aldığınız kombinasyonlar, zamanlama ve muz tüketme şekliniz kilo yönetimine katkıda bulunur.  Orta bir muz, temel mikro besin elementleri ile birlikte sadece 105 kalori, 27 gram karbonhidrat, 3 gram doyurucu lif ve yaklaşık 14 gram doğal şeker içerir. Meyveler metabolizmanızı hızlandırır ve yemek aralarında atıştırma yapmanızı engellemenizi sağlar.  

Muz ile Sağlıklı Kilo Alma


Muzlar, kilo almaya çalıştığımız zaman çoğu zaman başvurduğumuz meyvelerden birisidir . Onlar iyi karbonhidratlar yüksek ve belirli şekillerde tüketildiğinde kilo almanıza yardımcı olabilir.  En iyi yol onları bir milkshake içinde kullanmaktır . Güç dolu bir sarsıntı yapmak için çok sayıda fındık, süt ve diğer meyveleri ekleyin. Bir başka yol da yoğurtla birleşip smoothies yapmaktır. Bu muz smoothies ve shakes, sağlıksız, boş kalori tüketmeden etkili bir şekilde kilo almanıza yardımcı olabilir.  

Bu yüzden, hangi amaçla olursa olsun, bu harika meyveleri günlük diyetinize eklemeyi unutmayın. Çok yönlüdür ve genel sağlığınız için bazı süper faydalar sağlar.


Aşağıdaki yazımıza yazımızla bağlantı olarak size yardımcı olabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder