10 Haziran 2017 Cumartesi

Cinsel İsteksizliği Tetikleyen Faktörler


Cinsel arzuyu etkileyen faktörler




Bundan önceki yazılarda belirtildiği gibi hem erkeklerin hem de kadınların cinselliğe olan ilgileri farklılık gösterir. Bazı kadın veya erkekler diğerlerinden daha “isteksiz”, bazıları ise “çok aşırı istekli” görünebilir.




Bazı kadınların cinselliğe olan ilgileri fazla olmasına rağmen cinsel ilişkiye olan ilgileri daha zayıf olabilir. Bu kadınlar cinsel ilişkiden daha çok yakın teması ve dokunulmayı severler. Mastürbasyon da kadınların sıklıkla uyguladığı bir cinsellik ifadesi olup kadının cinsel ilişkiye olan bakışından alakasızdır.

Cinsellikte Yaş


Yaş ilerledikçe cinsellik arzu ve cinsel ilişki sıklığı azalma eğilimi gösterir ve bununla birlikte kadınlar tüm hayatları boyunca cinselliğe olan ilgilerini ve cinsellikten aldıkları zevki sürdürürler.

Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan anatomik evrim (vajinanın kısalması, daralması, duvarlarının incelmesi, elastikiyetinin azalması, dış genital bölgeler ve klitorisin duyarlılığının azalması gibi özellikler) sebebiyle vulva ve vajina daha duyarlı hal alır. Ek olarak vajinada ve idrar yollarında daha sık enfeksiyon meydana gelir. Tüm bu etkenler kadında cinsel ilişki esnasında ağrı yaşatabilir.İlişki esnasında ağrı duyulması kadının cinsellikten “soğumasıyla” sonuçlanabilir. Düzenli olarak ilişkiye devam eden kadınlarda bu olumsuz değişikliklerin daha ender görüldüğü belirlenmiştir.

Cinsellikle ilgili çalışmalarda bulunan uzmanımız yaptıkları çalışmalarda 20-50 yaş arasında kadın ve erkeklerin haftada ortalama 2-4 kez ilişkide bulunduklarını, 50 yaştan sonra bu sıklıkta hafif azalma olduğunu ancak hem erkek hem de kadında cinselliğe ilginin ömür boyu devam ettiğini saptamışlardır.

Gençliğinde cinsel yönden diğerlerine göre daha istekli ve aktif olan kadınların menopoz döneminde de diğerlerinden daha bariz olarak aktif oldukları da kaydedilen diğer bir gerçekliktir.

Yaş asla ön yargılı bir şekilde cinselliği azaltan bir etken olarak anlaşılmamalıdır. Menopoz döneminde ve hatta en ileri yaşlara kadar “kendisine bakmayı” bilen ve düzenli doktor kontrollerine giden kadın eşiyle uyumlu bir cinsel yaşamı ölene kadar sürdürebilir.

İlaç kullanımı


Çok çeşitli ilaçlar (yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, sakinleştiriciler gibi) cinsel arzu ve diğer cinsel işlevler üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Böyle durumlarda ilacın değiştirilmesi veya doz ayarlaması gerekebilir.

Hastalıklar


Jinekolojik hastalıklar (gebe kalamama, düzensiz kanama gibi) veya dahili hastalıklar (tansiyon yüksekliği, nörolojik hastalık, kanser gibi) ve diğer çok sayıda hastalık cinselliği etkiler. Etkili bir şekilde tedavi edildiklerinde genellikle cinsellik eski haline geri döner.

Geçirilmiş ameliyatlar


Rahimin herhangi bir sebepten ameliyatla çıkarılmış olması sonrasında geçici olarak cinsel arzuda ve diğer cinsel işlevlerde azalma yaşanabilir. Yine rahimle beraber yumurtalıkların çıkarılmış olması östrojen hormonunun azalmasına bağlı direkt olarak veya hormon azalmasının genital dokular üzerindeki geriletici etkilerine bağlı olarak cinselliği etkileyebilir.

Rahimin alınmış olmasının cinselliği kalıcı olarak olumsuz etkilediğine dair bir bilimsel veri bulunmamaktadır. Yumurtalıkların alınması sonrasında östrojen hormonu tedavisi yapıldığında cinselliğin etkili bir şekilde sürdürülmesi mümkün olabilmektedir.

Gebe Kalma Korkusu


Genç bir kadın özellikle evlilik öncesi dönemde gebe kalma riskinin verdiği endişeyle cinselliğini ta olarak yaşayamamaktadır. Etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmak bu endişenin ortadan kalkmasını sağlayabilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalık edinme korkusu


Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan birine yakalanma korkusu özellikle çok sayıda cinsel eşi olan veya çok sayıda cinsel eşi olan bir erkekle beraber olan bir kadında yerli bir korku olmalıdır. Bu tür hastalıkların genital sistemde ve hatta tüm vücutta yaratabilecekleri muhtemel hasarları önlemek için her kadının bu hastalıklardan korunmak için gerekli önlemleri alması önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder