11 Haziran 2017 Pazar

Sağlık Dostu Gıdalar


Uzmanlar, sarı ve turuncu gıdaların bağışıklık sisteminizi desteklediğini, kırmızı renkli gıdaların ise kalp sağlığımızı koruduğunun altını çiziyor. İşte sağlık için vazgeçilmemesi gereken sağlıklı besinler. Sayfa editörlerimiz sizlere sağlıklı gıdalar hakkında ayrıntılı bir yazı hazırladı. Yazımız hangi gıdaların sağlıklı ve yararlarına dair çok önemli bilgiler içeriyor. Umarız keyifli ve öğretici bir yazı kaleme almışızdır. İyi okumalar.

Sağlıklı Gıdalar

Sağlık Dostu Gıdalar
Sarı ve turuncular bağışıklık sisteminizi desteklerken, kırmızılar kalp sağlığınızı koruyor. Tıpkı gök kuşağının renklerinde olduğu gibi doğa da, farklı farklı renklerde pek çok besini taşıyor. Her bir renkteki besinin ise kendine özgü yararı var.

Diyetisyen uzmanımız, renklerine göre besinlerin faydalarını sıraladı ve sağlıklı beslenme adına bazı önerilerde bulundu.

Kalp Dostu Besinler

Kalp dostu yiyecekler aynı zamanda sağlık açısından son derece güvenli ve yararlı besinlerdir. Biz bunları kategori halinde aşağıda sizlere sunacağız.

Yeşil Yapraklı Sebzeler 

Ispanak, lahana ve brüksel lahanası gibi yapraklı yeşil sebzeler, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından çok iyi bilinmektedir.  Özellikle, atardamarlarınızı korumak ve uygun kan pıhtılaşmasını teşvik etmek için büyük bir K vitamini kaynağıdırlar. Aynı zamanda, kan basıncını düşürdüğü, arter sertliğini azalttığı ve kan damarlarını kaplayan hücrelerin işlevini iyileştirdiği gösterilen diyetsel nitratlarda da yüksektir. 

Tam Tahıllar

Tam tahıllar, tahılın üç besin bakımından zengin kısmını içerir: tohum, endosperm ve kepek.  Tam tahılların yaygın türleri arasında tam buğday, kahverengi pirinç, yulaf, çavdar, arpa, karabuğday ve kinoa yer alır. Rafine tahıllar ile karşılaştırıldığında, tam tahıllar “kötü” LDL kolesterolünü düşürmeye yardımcı ve kalp hastalığı riskini azaltabilir, lif açısından yüksektir. Çok sayıda çalışma, diyetinizde daha fazla tam tahıl dahil, kalp sağlığınıza yararlı olabileceğini bulmuştur. 

Meyveler

Çilek, yaban mersini, böğürtlen ve ahududu, kalp sağlığında merkezi bir rol oynayan önemli besinlerle doludur. Meyveler , antosiyaninler gibi antioksidanlar açısından da zengindir; bu da kalp hastalığının gelişimine katkıda bulunan oksidatif stres ve inflamasyona karşı koruma sağlar. Çalışmalar, birçok çilek yemeğinin kalp hastalığı için çeşitli risk faktörlerini azaltabildiğini göstermektedir.  Meyveler doyurucu bir atıştırmalık veya lezzetli düşük kalorili tatlı olabilir. Benzersiz sağlık yararlarından yararlanmak için diyetinize birkaç farklı tür eklemeyi deneyin. Avokadolar , düşük kolesterol seviyelerine ve daha düşük kalp hastalığı riskine sahip olan mükemmel bir kalp-sağlıklı mono-doymamış yağ kaynağıdır.  Avokadolar,   kalp sağlığı için gerekli olan bir besin olan potasyum açısından da zengindir. Aslında, sadece bir avokado 975 miligram potasyum veya bir günde ihtiyaç duyduğunuz miktarın yaklaşık% 28'ini sağlar.  

Yağlı Balık ve Balık Yağı

Somon, uskumru, sardalye ve ton balığı gibi yağlı balıklar, kalp sağlığı yararları için yoğun olarak çalışılan omega-3 yağ asitleri ile yüklenir.  Ek olarak, haftalık balık tüketimindeki her 3.5 onsluk (100 gramlık) düşüş, yüksek tansiyon, diyabet veya obezite gibi kalp hastalıkları için bir ek risk faktörü daha yüksek olma olasılığından% 19 daha fazladır. Çok fazla deniz ürünü yemiyorsanız, balık yağı günlük omega-3 yağ asitleri dozunuzu almak için başka bir seçenektir. Balık yağı takviyelerinin kan trigliseritlerini azalttığı, arter fonksiyonlarını iyileştirdiği ve kan basıncını düşürdüğü gösterilmiştir. Krill yağı veya alg yağı gibi diğer omega-3 takviyeleri popüler alternatiflerdir. 

Ceviz 

Cevizler magnezyum, bakır ve manganez gibi büyük bir lif ve mikro besin kaynağıdır. Araştırmalar, diyetinize birkaç porsiyon ceviz ekleyerek kalp hastalıklarına karşı korunmanıza yardımcı olabileceğini göstermektedir.  Bir derlemeye göre, cevizlerin tüketilmesi “kötü” LDL kolesterolü% 16'ya kadar azaltabilir, diyastolik kan basıncını 2–3 mm Hg azaltabilir ve oksidatif stres ve inflamasyonu azaltabilir.  

Fasulye

Fasulye, sindirime direnç gösteren ve bağırsaklarınızdaki yararlı bakteriler tarafından fermente edilen dirençli nişasta içerir.  Bazı hayvan çalışmalarına göre, dirençli nişasta, trigliserit ve kolesterol düzeylerini düşürerek kalp sağlığını iyileştirebilir. Çoklu çalışmalar ayrıca, fasulye yemenin kalp hastalığı için belirli risk faktörlerini azaltabildiğini göstermiştir.  Fasulye dayanıklı nişastada yüksektir ve kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürdüğü, kan basıncını düşürdüğü ve inflamasyonu azalttığı gösterilmiştir.

Bitter  Çikolata

Bitter çikolata , kalp sağlığını güçlendirmeye yardımcı olabilecek flavonoidler gibi antioksidanlar açısından zengindir.  İlginçtir ki, birkaç çalışma, daha düşük kalp hastalığı riski olan yeme çikolataları ile ilişkilidir.  Büyük bir çalışma, haftada en az beş kez çikolata yiyenlerin, çikolata olmayan yiyicilerden% 57 daha düşük koroner kalp hastalığı riskine sahip olduğunu göstermiştir 

Domates

Domatesler güçlü antioksidan özelliklere sahip doğal bir bitki pigmenti olan lycopene ile doludur. Antioksidanlar, her ikisi de kalp hastalığına katkıda bulunabilecek oksidatif hasarı ve inflamasyonu önleyerek zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur.  Likopenin düşük kan seviyeleri, kalp krizi ve felç riskinin artmasına bağlıdır.  HDL kolesterolün daha yüksek seviyeleri kalbi sağlıklı tutmak ve kalp hastalığına ve felce karşı korumak için atardamardan fazla kolesterol ve plağın çıkarılmasına yardımcı olabilir.  

Badem

Bademler, besin açısından oldukça yoğundur ve kalp sağlığı için çok önemli olan uzun bir vitamin ve mineral listesine sahiptir.  Aynı zamanda, kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabilecek iki önemli besin olan, kalp sağlığı açısından tekli doymamış yağ ve lif kaynağıdırlar. Araştırma, badem yemenin kolesterol seviyenize de güçlü bir etki yapabileceğini göstermektedir.  

Sarımsak

Yüzyıllar boyunca sarımsak çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için doğal bir ilaç olarak kullanılmıştır. Son yıllarda, araştırma güçlü tıbbi özelliklerini doğruladı ve sarımsağın kalp sağlığını geliştirmeye bile yardımcı olabileceği bulundu. Bu, çok sayıda terapötik etkiye sahip olduğuna inanılan allisin adı verilen bir bileşenin varlığı sayesinde sağlanabilir.  Sarımsak çiğ tükettiğinizden emin olun, ya da ezin ve pişmeden önce birkaç dakika bekletin. Bu, potansiyel sağlık yararlarını maksimize ederek allisin oluşumuna izin verir. 

Zeytinyağı

Akdeniz diyetindeki bir elyaf, zeytinyağının kalp-sağlıklı faydaları iyi belgelenmiştir. Zeytinyağı , enflamasyonu rahatlatacak ve kronik hastalık riskini azaltabilecek antioksidanlarla doludur. Aynı zamanda tekli doymamış yağ asitleri bakımından da zengindir ve birçok çalışma kalp sağlığı ile ilgili gelişmeler ile ilişkilendirmiştir.  Zeytinyağının çok çeşitli faydalarından yararlanın, pişmiş yemeklerin üzerine gezdirin ya da salata ve soslara ekleyin. 

Yeşil Çay

Yeşil çay, artan yağ yakımından gelişmiş insülin duyarlılığına kadar birçok sağlık yararı ile ilişkilendirilmiştir.  Ayrıca, hücre hasarını önlemek, enflamasyonu azaltmak ve kalbinizin sağlığını korumak için antioksidanlar olarak hareket edebilen polifenoller ve kateşinler ile doludur. 


Yazımız burada son bulurken sağlık açısından bir çok yiyecek olduğunu bilmenizi isteriz biz en yaygın olanları sizlere sunduk. Sağlığınız için bu gıdaları oranlı olarak yemeniz gerekir. Ayrıca Gıda Katkı Maddeleri  hakkında yazımıza bakarak daha sağlıklı beslenme için adımlar atabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder