11 Haziran 2017 Pazar

Diş Ağrısında En Etkili Çözüm


Diş Ağrısı Nasıl Geçer



Diş ağrılarının sebepleri arasında en sık karşılaşılanı diş çürüğüdür. Bu problem özellikle kötü veya yetersiz ağız hijyeninden dolayı meydana gelir.

Ağız içine yerleşen bakteriler şekerli ve unlu yiyecek kalıntıları ile asit oluşturur ve bu da dişin koruyucu tabakasını parçalayarak çürüklere yol açar.





Diş ağrıları genellikle zonklama  ve oldukça rahatsız edici olarak hissedilir. Ağrı gittikçe şiddetlenir ve bazen dayanılmaz bir hal alır.

Özellikle apse gibi iltihabi bir durum varsa dışarıdan farkedilecek kadar şişliklere neden olabilir. Sıcak ‘ soğuk hassasiyeti ve dişe bastırınca hassasiyet artar. Dişlerde minik kırılmalar görülebilir. Başlıca diş ağrısı nedenleriyse kısaca şöyle sıralayabiliriz.


  1. Diş çürükleri ve diş abseleri
  2. Diş minesinin aşınması
  3. Diş eti hastalıkları
  4. Gömülü Dişler
  5. Diş Ağrılarında İlk Yapılması Gerekenler


Dişiniz ağrımaya başladığında , dişin etrafını ve kendisini temizlemek yarım su bardağına bir çay kaşığı tuz eklenerek bu sıvı ile ağzı gargara yapmaktır. Tuzlu su genelde ağrıyı keser. Ağrıyan dişin üzerine asla aspirin gibi ilaçları ezip koymayın bu tarz uygulamalar diş etlerinde tahriş yaratarak diş ağrısını arttırır.

Diş ağrınızın yanı sıra şişlik varsa, diş iltihabı ilerlemiştir. Dişinizin şişen kısmına yani cilt üzerinden buzla yapılan kompres ağrıyı yavaşlatacaktır.

Dişin üstünde oyuk varsa bir miktar karanfil yağı da ağrıyı azaltır. Fakat fazlası tahrişe ve ağrının artmasına neden olur. Alınan ağrı kesiciler iltihaplı dişteki ağrıyı sadece yavaşlatır. Bu nedenle üst üste ağrı kesici almamaya özen gösterin. Çünkü, iltihabın kuruması için antibiyotik kullanmanız tek yoldur.

İltihap dişin sinirini sarar ve onu öldürerek yayılır. Dokularda ki basınç kaynaklı diş ağrısı oluşur. Diş ağrısının gece olmasının başlıca nedeni ise, gece salgılanan hormonlar ile damarlar genişler. Dokulara sıvı aktarımı hızlanır ve fazlalaşır. Diş iltihaplandığı için içinde sıvı birikimi artar ve böylece sinirlere fazla baskı yapar. Böylece gece dişiniz çok daha fazla ağrır.


Diş Ağrısı En Kısa Zamanda Nasıl Geçer


Diş ağrılarında özellikle çürük diş ağrılarında, en etkili yöntem dişin ilk ağrımaya başlarken veriği sinyaller hissedildiğinde Anti-biyotik tedavisi uygulamasıdır. Genellikle ağrının dozunun artmasına neden olan ihmallerin sonucunda yaşanan diş ağrılarında da ilk yöntem olarak ağrıya sebeb olan iltihabın kurutulması ve devamında gereken tedavi metoduna geçilmesi açısın anti-biyotik kullanımı şarttır.

Klamoks, Amoklavin ve Augmentin en çok kullanılan antibiyotik ilaçlardandır. 1000 mg’lık 10 ve 14 tabletlik iki türü olan bu antibiyotik ilaçla; diş iltihabının seviyesine göre 626 mg’lık olarak da hastaya reçete edilebilmektedir.

Bu ilaçla diş apsesine bağlı kaynaklanan diş ağrıları için güçlü bir ağrı kesici antibiyotiktir. Dişinde şişme olan kişiler doktora gittikleri zaman ilk olarak bu ilaç verilmektedir. 5 gün içinde apsenin oluşturmuş olduğu şişliği ve bu süre içinde yaşanan ağrıları giderme özelliği bulunmaktadır. Ardından apse geçtikten sonra dişin tedavisi için gerekli tedaviye başlanır


Diş Ağrısı Tedavisinde Bitkisel Destek


Burada unutulmaması gereken en önemli durumun bitkisel metodların sadece ağrının şiddetinin artmasının önüne geçmede sadece yardımcı olduğudur. Diş Ağrılarında dolğu olsun yada olmasın, çürük yada apse durumlarına bağlı oluşan ağrıların temelinin iltihaplanma olduğu ve ağrının kesilmesi için bu iltihabın kurumak zorunda olduğu hatırdan çıkarılmamalıdır.

Bu noktada başvurulması gereken temel yöntem anti-biyotik tedavisidir. Ancak bunun yanında destekleyici olarak; ağrıyan diş ya da diş etinin üstüne karanfil veya ağzı karanfil yağı ile çalkalamak diş ağrılarını hafifletir. Bunlara ek olarak defne yaprağı ve sirkeyi kaynatıp gargara yapmakta diş ağrısını geçici olarak keser. Küçük bir buz parçasını dişiniz ile yanağınızın arasına koymakta ağrıyı çabucak kesen bir yöntemdir.

Çürük Diş Ağrılarında


Tuzlu su ile birkaç dakika gargara yapmak iyi gelecektir. Yarı yarıya sirkeyle (elma üzüm fark etmez) karıştırılmış su ile yine birkaç dakika gargara anlık sorununuzu çözecektir.

10 tane kadar kuru karanfili öğütüp yarım su bardağı ılık suda 3 - 5 dakika demledikten sonra rengi değişen bu suyu soğutun ve gargara yapın. Veya karanfili ağzınızda çiğneyip çürüğün üzerinde bekletin. Karanfilin uyuşturma etkisi ağrıyı dindirmeye yardımcı olacaktır.

Ezilmiş veya ağzınızda çiğnediğiniz 1 - 2 diş sarımsağı çürük dişin üzerine uygulayın. Bu bölgedeki iltihabın dolayısıyla iltihabın neden olduğu basınç ağrısını hafifletebilir ve ağrıya neden olabilecek her türlü bakteriyi yok eder.

Dolgulu Diş Ağrılarında


İlgili bölgeyi olabildiğince soğutun. Soğuk suyla gargara uygulamasını tekrarlayın. Veya küçük bir buz parçasını yanakla ilgili dişin tutunduğu damak arasında eriyene kadar uygulamayı kesmeyin.

Ağrı kesici kullanmayı deneyin, kullanırsanız aç karnına veya yemekten birkaç saat sonra kullanın.  Kullandığınız başka bir ilaç varsa kullanın, sıra dışı bir durumunuz varsa alerji vb. gibi bunu da bildirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder