4 Haziran 2017 Pazar

Solunum Yolu Enfeksiyonları


Solunum Yolu Enfeksiyonu


Tedavi edilmediğinde ciddi rahatsızlıklar yaratan ve çocuklarda sıklıkla rastlanan solunum yolu enfeksiyonları daha çok kreş, yuva, okul gibi toplu halde yaşanılan yerlerde yayılma gösteriyor.

Burun, boğaz ve diğer hava geçiş yollarının iltihaplanması Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu (ÜSYE), olarak inceleniyor. İltihabın nedeni çoğunlukla virüs ve bakteriler olarak saptanmıştır.

Çocuklarda özellikle kış aylarında yaşanan hastalığın yayılma mekanları ise, kreş, yuva, okul gibi toplu halde vakit geçirilen yerlerdir. Okul çağındaki çocuklar, yılda ortalama 6-8 kere solunum yolu enfeksiyonu atlatır.



Boğaz İltihaplanması

Bu enfeksiyonların çoğu kendiliğinden geçer, bazı özel mikrop türleriyle oluşanları daha ağır seyrederek ciddi hastalıklara evrilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında, iltihabın bulunduğu bölgeyle ilintili isimlendirme yapılır.

Boğaz bölgesi iltihapları için farenjit, bademcik bölgesi iltihapları için tonsillit, orta kulak iltihapları için otit ve kafatası içindeki hava boşluklarının iltihapları için sinüzit terimleri tercih edilir.

Üst solunum yollarında en fazla, boğaz bölgesi iltihaplanır. Üsye belirtileri hastalığın tuttuğu burun, boğaz veya bademcik gibi bölgelere göre değişik belirtiler gösterir.

Genellikle birkaç bölge aynı anda sorun yaşar ve belirtileri bir arada izlenir.



Solunum Yolu Enfeksiyonları Tedavisi


Üsye sebebinin uygun laboratuvar testleri kullanılarak ayrımının yapılması tedavi için şarttır. Çünkü hastalık etkeni Epstein Barr virüsü ise antibiyotik tedavisine başvurulmaz, etkenin A grubu Beta hemolitik streptokok bakterisi olduğunun tespit edildiği durumlarda, derhal antibiyotik tedavisi uygulanması gerekiyor.

Antibiyotik kullanımı hem enfeksiyonu bertaraf etmekte hem de hastayı akut romatizmal ateşten korumaktadır. Tekrarlayan A grubu Beta hemolitik streptokok enfeksiyonlarında aile üyelerinin boğaz kültürü incelemesi yapılarak bakteri taşıyıcılığının önlenmesi amaçlanır.

Farenjitte antibiyotik kullanımı, alınan virüs türüne göre değişiyor

Üsye’lerin 2. grubu boğaz iltihabı yani farenjittir. Farenjit, boğazda yanma, kaşıntı hissi ve ağrı gibi belirtiler verir. Farenjitin etkeni, küçük çocuklarda daha çok virüsler iken, büyük çocuklarda A grubu Beta hemolitik streptokok cinsi bakteriler olabilir.

Farenjit çoğunlukla bademciklerin iltihabı olan tonsillit ile birlikte yaşanır. Klinik belirtiler hem virüslerle hem de bakterilerle meydana gelen tonsillitlerde aynıdır ve klinik muayene ile ayırımlarını yapmak olanaklı değildir.

Ancak, A grubu Beta hemolitik streptokoklar ile oluşan enfeksiyonda antibiyotik kullanmak gerekliyken, Epstein Barr virüsü ile oluşan enfeksiyonlarda antibiyotiğe başvurulmaz. Bu bakımdan ayırıcı tanıda laboratuvar tetkikleri oldukça önem taşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder