10 Haziran 2017 Cumartesi

Zayıf Olmak Sağlık Açısından İyi Midir?


Dünya'da genel bir kanı olarak obezite ve şişmanlık yaygın bir sorundur.Fakat  sağlıklı bir kilo aralığında kaç kişinin olduğunu tahmin etmek ve  zayıf diyetleri veya hareketsiz yaşam tarzlarını tahmin etmek çok daha zordur. Bunlar, kişinin “sağlıklı” görünmesi nedeniyle sıklıkla gözden kaçacak önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bundan kaynaklı zayıf olmak sağlıklı olmak anlamına gelmeyebilir. Bizlerde bu makalemizde zayıf görünmenin veya normalin altında VKİ sahip olmanın sağlık açısından değerlendirmesini sunacağız. 

Sağlıklı Kilo Nedir ? 

Zayıf Olmak Sağlıklımı
Obezite istatistikleri genellikle vücut kitle indeksi (VKİ) kullanarak vücut yağ tahminlerini alır. VKİ, vücut yağ yüzdesi ile tam olarak ilişkili olmasa da, sadece kişinin boyu ve kilosunu kullanarak veri toplamak için hızlı ve kolay bir yöntemdir. VKİ 25'ten yüksekse, kişi “fazla kilolu” olarak kabul edilir. 30'un üzerinde ise “obez” sayılır. Diğer yandan 15 ve altı ise çok zayıf olduğumuzu göstermektedir. Ama BMI bize içte ne kadar sağlıklı olduğunu göstermemektedir. Bundan kaynaklı dışarıdan görünen kilo kadar vücudumuzda ne olduğu da önemlidir. 

Zayıf Olmak Sağlıklı Olmak mıdır ?


Birçok insan yemek düzeni olmadan ve egzersiz yapmamasına rağmen zayıf kalabilmektedir. Ancak dışarıda sağlıklı görünmekle birlikte, içerideki aşırı kilolu ve obez bireylerle aynı sağlık sorunlarına sahip olabilirsiniz.  Kalp hastalığı ve inme ya da kanser ile ilişkili risk faktörleri göz önünde bulundurulduğunda, sigara, kolesterol, tansiyon ve vücut ağırlığı gibi sağlık göstergelerini sıklıkla düşünürüz. Ancak zayıf beslenme ve fiziksel hareketsizlik de her biri kalp hastalığı riskini artırır ve bazı kanserlerin gelişiminde rol oynar.  Sigara içmemeniz ve fazla kilolu olmamanız, inaktif olmanız ve yemek yememeniz bile kalp hastalığınızı geliştirme riskinizi arttırmaktadır.

Risk diyetini karşılaştırmak için çok az araştırma yapılmıştır ve egzersiz, zayıf ve sağlıksız bireylere göre aşırı kilolu kalp hastalığının gelişimine katkıda bulunmaktadır. Ancak, bir çalışma , akut koroner sendromu takiben komplikasyonlarla ilişkili farklı yaşam tarzı faktörleri riskini ölçmüştür( kalbe kan akışında ani bir azalma).   Sağlıklı bir diyete bağlılık ve egzersiz rejimi, ilk olayı takip eden altı ay içinde, uyumsuzlukla kıyaslandığında, majör bir komplikasyona (felç veya ölüm gibi) sahip olma riskini yarıya indirmektedir.

Zayıf Olmak Her Şeyi Yiyebileceğinizi Göstermez 


Son zamanlarda yapılan araştırmalar, yüksek yağlı ve yüksek şekerli gıdaların aşırı tüketilmesinin, beyninize olumsuz etkilerinin olabileceğini ve öğrenme ve hafıza açıklarına neden olabileceğini göstermiştir. Çalışmalar , obezitenin bilişsel işlevlerdeki bozukluklar ile ilişkili olduğunu bulmuştur; örneğin, daha önce birkaç dakika veya saat önce sunulan bir kelime listesini hatırlama yeteneği gibi bir dizi öğrenme ve hafıza testi ile değerlendirilmiştir.  Özellikle, vücut ağırlığı ve bilişsel işlev arasındaki bu ilişki, eğitim seviyesi ve mevcut tıbbi durumlar gibi bir dizi faktör için kontrol edildikten sonra bile mevcuttur.


Bu tartışmanın özellikle ilgisi, diyetle indüklenen kognitif bozuklukların haftalar hatta günler içinde hızla ortaya çıkabileceğinin kanıtıdır. Örneğin,  yapılan bir çalışmada , yüksek yağ içeren bir diyete (enerji alımının% 75'i) verilen sağlıklı yetişkinlerin, düşük yağ içeren bir diyet kontrol grubuna kıyasla, dikkat, bellek ve duygudurum bozukluğu gösterdiği bulunmuştur.   Bu bulgular, şeker suları ve kekler ve bisküviler gibi insani önemsiz besinler içeren bir diyette sadece birkaç gün sonra anıların belirli formlarını gösteren kemirgen çalışmalarının sonuçlarını doğrulamaktadır .


Sağlıklı bir diyet yapan gruplar ile yüksek yağlı ve şekerli diyetler arasında vücut ağırlığı çok farklı değildir. Bu nedenle, vücut ağırlığının belirgin bir şekilde değişmediği durumlarda bile, yetersiz diyet alımının olumsuz sonuçları ortaya çıkabilir. Bu çalışmalar, vücut ağırlığının her zaman iç sağlığın en iyi belirleyicisi olmadığını göstermektedir.Bu yüksek yağlı ve yüksek şekerli gıdaların, kısa süreler boyunca bilişsel işlevlerini bozduğu mekanizma (lar) hakkında hala fazla bir şey bilmiyoruz. Olası bir mekanizma, yüksek yağlı ve yüksek şekerli gıdaların tüketilmesinden kan glukoz seviyelerindeki değişikliklerdir. Kan glikoz seviyelerindeki dalgalanmalar, beyindeki glikoz metabolizmasını ve insülin sinyalini bozabilir.


Birçok insan sağlıksız yeme ve fiziksel hareketsizlik için düşük vücut ağırlığını kullanır. Fakat vücut ağırlığı iç refahın en iyi göstergesi değildir. Çok daha iyi bir gösterge diyetinizdir. Sağlığınıza geldiğinde, içte olan şey sayılır ve gerçekten yediğiniz şeydir.



Yukarıdaki yazımız burada sona ermektedir. Yazımızdan da anlaşılacağı gibi Sağlık Dostu Gıdalar son derece önemlidir. Ve bu konu hakkında yazımıza bakabilirsiniz. Ne kadar kilo fazlalığınız ve eksikliğiniz olduğu tabiki önemlidir fakat içsel sağlığınızın daha önemli olduğunu unutmayınız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder