Erkeklerde Genital Siğil - Hpv ve TCA uygulaması
Genital Siğil - human papilloma virüs (HPV), %70 oranda cinsel yolla bulaşan çok yaygın bir siğil hastalığıdır. Kadın ve erkekte 40 farklı türde genital enfeksiyon oluşturan 40 adet HPV tipi vardır. Bu HPV tipleri ağız içi ve boğazda da oral seksten kaynaklı oluşabilmektedir. Fakat tek bulaşma yolu cinsel ilişki değildir her türlü tensel temas bu duruma sebep olabilir. HPV cinsel temasla bulaşır. Çoğunlukla vajinal, oral veya anal cinsel ilişkiyle geçer. Oral sex ya da genital bölgelerin temas etmesiyle de bulaşır. Sabit ve aynı cinsel partnerden de ( bu kişide belirti ve bulgu olmasa da ) bulaşabilir. Enfekte kişiyle cinsel temastan yıllar sonra bile bu kişide HPV bulunabilir. Birçok enfekte kişi ( HPVirüsü almış ) virüsü taşıdığını cinsel partnerine bulaştırdığını bilemez. Bu kişide birden fazla HPV tipi de barınabilir.
HPV virüsü barındıran erkekler virüs için bir depo görevi yaparlar. Bu erkekler tedavi edilmedikleri sürece kadınlarda enfeksiyonun tekrar bulaşma ihtimali yüksektir ve tedavisi partnerlerin ikisine de uygulanmalıdır.
Avrupa ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri’nde cinsel yolla geçen hastalıklar sıralamasında klamidya enfeksiyonu ve trikomonas enfeksiyonundan sonra üçüncü sırada, viral hastalıklar arasında ise birinci sırada görülmektedir. Aktif cinsel dönemdeki genç erkeklerde (18-25 yaşlarında) HPV enfeksiyonu sıklığı % 50 civarında olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizde ise net bir istatislik bulunmamasına rağmen bu durumdan muzdarip olanların sayısı hatırı sayılır kadar çoktur.
Erkeklerde Genital Siğil Hpv belirtileri
HPV ile enfekte olan kişilerin çoğu hastalandıklarını bilmezler. HPV, herpes veya HIV (Aids virüsü) gibi değildir. Tüm bu virüsler cinsel ilişki sırasında bulaşırlarsa da farklı belirti ve sağlık sorunlarına sebep olurlar. HPV ile enfekte olan derideki normal hücreler anormal hücrelere dönüşür. Genelde vücut bu HPV ile doğal olarak savaşır. Enfekte olmuş hücreler normale döner. Fakat bazı olgularda vücut HPV ile savaşmaz. Siğil veya kanser şeklindeki değişiklikler gözle görülür hale gelir. HPV bulaştıktan haftalar veya aylar içinde siğiller ortaya çıkabilir ve hızlı bir gelişim gösterebilmektedir. HPV alındıktan yıllar sonra ortaya çıkar.
Erkekte en sık sünnet derisi , penisin uç - baş kısmındaki oluk bölgesinde görülmektedirler. Tek bir lezyon yani dokuda tahrip olmuş bölge yada siğil görüntüsü gibi tüm genital bölgeye yayılmış çok sayıda siğil da olabilir. Erkeklerde ayrıca makat ,anüs etrafında da sıklıkla gözlenmekte olup buradan bağırsağın son kısmına da yayılmaktadır.
Erkeklerde penis kanserine yol açabilen HPV ayrıca makat ve anüs bölgesi civarında yerleştiğinde, makat ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bölgesinde kansere de neden olabilmektedir. Bunun dışında HPV, özellikle oral seks yoluyla erkeklerde damak, geniz, bademcik, dil, gırtlak kanseri ve bazı durumlarda yemek borusu kanserine de sebep olabilir. Kısacası HPV virüsü bulaşabildiği tüm bölgelerde kanser oluşumu için ciddi bir risk faktörüdür.
Erkeklerde Hpv Genital Siğil ve TCA tedavisi
Kadınlarda rahim ağzı kanserine yol açan Hpv vürüsünün smear testi ile erken tanısı söz konusu iken erkeklerde de ürologlar tarafından yapılan basit testlerle bu sorunun teşhisi mümkün olmakla beraber, bazende gözle tespiti son derece kolaydır.
Bunu için Hpv tanısı için, doğallığı ve kalitesi noktasında güvenilir olduğundan şüphe duymadığınız yerlerden edinilmiş sirkeyi genital bölgeye yani penis üstüne yada şüphe duyulan bölgeye, pamukla uygulayarak devamında çıkması olası beyaz lekelerin ardından teşhisi mümkündür.
Konuyla ilgili birçok kaynakta, siğil aşıları önerilirken aşı, 9-26 yaş arası erkeklerde daha çok uygulanabilmektedir. Önerilen aşılama dozu ise 6 ay içerisinde 3 doz uygulanması şeklindedir. Ancak metabolizmanın değişik bağışıklık yapılarına sahip olması bu yöntemin başarı oranını düşürürken, krem ve solüsyonlar noktasındaki yapılan önermelerde çoğu zaman uzman tavsiyesi olmadan yapıldığı için etkili sonuçlar vermemekle beraber sorunu daha da sıkıntılı yerlere görürebilmektedir.
HPV Genital Siğil için TCA Asit Ugulaması
Trichloroacetic Acid'in kısaltması olarak TCA laboratuvar ortamında hazırlanan bir asit türevi olmakla beraber, dövme silme gibi estetik sorunlarda kullanılmanın yanı sıra dermatit problemlere kadar bir çok sıkıntıda tıpta tercih edilmektedir. TCA HPV hastalığı içinde yüksek oranlarda başarı göstermektedir. Hpv nin türüne bağlı olarak derecelendirilebilecek olan TCA %60'lık derece ortalamalarında kullanılabilmektedir.
Sorunlu bölgeye pamuk yardımıyla , bir kaç dakika sürecek şekilde aralıklı sürme yöntemiyle uygulanır. TCA Eğer uygulanacak bölge penis gibi genital bölgeler ise burada bu organların iç kısımlarına nüfuz etmesi engellenmelidir Ancak itinalı bir uygulama ile genital bölgelerede uygulanabilecek bir asit olan TCA ( bu noktada % 60 ortalamarında derecelerden bahsetmek mümkündür) Çinko oksit oranı yüksek pişik kremleri ve niyasin yani B3 vitaminin saf formları yada içinde yüksek oranda bulunan solüsyonlarla desteklemek gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder